Dostupni linkovi

Macron žali zbog najave Irana, apeluje na dijalog


Emmanuel Macron i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Jelisejskoj palati u Parzu, 17. juna 2019.
Emmanuel Macron i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Jelisejskoj palati u Parzu, 17. juna 2019.

Franscuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da žali zbog najave Irana da će prekoračiti dozvoljenu granicu za obogaćivanje uranijuma, ali je dodao da će Pariz održati pregovore sa Iranom i svojim partnerima da bi se izbjegla bilo kakva eskalacija u regionu.

"Ja žalim zbog današnje odluke Irana, ali, kako što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) podcrtala, očekuje se da Iran poštuje svoje obaveze i mi ih snažno ohrabrujemo da budu strpljivi i odgovorni" rekao je Macron, na press konferenciji sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, u Parizu.

Macron je rekao da postoji prostor za dijalog do 8. juna, da bi se spasio iranski nuklerni sporazum.

"Sve forme eskalacije ne idu u pravom smjeru i neće pomoći Iranu ni međunarodnoj zajednici, tako da ćemo učiniti sve što možemo sa našim partnerima da odgovorimo Iran i pomognemo da se pronađe mogući put do dijaloga", rekao je francuski predsjednik.

Situacija sa Iranom se sve više komplikuje. Oni su danas objavili da će u narednih deset dana probiti granicu zaliha uranijuma postavljenu međunarodnim nuklearnim sporazumom Teherana i velikih sila, kako je izjavio portparol iranske nuklearne agencije Behruz Kamalvandi, On je dodao da ta zemlja ima potrebu za uranijumom obogaćenim do 20 posto, što je samo korak od nivoa potrebnog za izradu nuklearnog oružja.

Odmah nakon toga je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, apelovao na svjetske sile da pojačaju sankcije Iranu ukoliko nastave sa planom da prekorače limit za obogaćivanje uranijuma predviđen sporazumom iz 2015.

SAD su se prošle godine povukle iz istorijskog sporazuma postignutog 2015. između Irana i svjetskih sila, nakon čega je Vašington obnovio sankcije Teheranu, koje podrazumijavju sankcionisanje i drugih svjetskih kompanija koje budu sarađivale sa Iranom.

EU i druge potpisnice sporazuma, se trude da očuvaju sporazum, ali se odnosi na realaciji SAD-Iran posljednjih mjeseci sve više zatežu.

XS
SM
MD
LG