Dostupni linkovi

SAD i Kina: Nove carine sa obje strane


Predsjednik SAD i predsjednik Kine
Predsjednik SAD i predsjednik Kine

Najnoviji val carina Trampove administracije na robu iz Kine stupio je na snagu, a odgovor Kine uslijedio je odmah.

SAD su uvele carine u visini od 25 posto na uvezenu robu iz Kine u vrijednosti od 16 milijardi dolara. Kao odgovor na to, Kina je uvela carine na isti iznos američkih proizvoda.

Među proizvodima sa novog spiska su parne mašine i nosači velikih konstrukcija, uključujući hemijske proizvode, motocikle, brzinomjere i antene, a lista američkih proizvoda na koje se odnose nove carine uključuje automobile, fabričke mašine i dizel gorivo.

Britanski Gaardijan piše da je od jula do sada, ukupno ocarinjeno oko 100 milijardi dolara robe.

Kina planira da podnese žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.
Zong Šan, ministar trgovine Kine

Posljednja runda carina uvedena je uoči sastanka američkih i kineskih zvaničnika u Vašingtonu. Međutim, malo ko očekuje da će ti pregovori stati u kraj trgovinskom ratu. Donald Tramp, predsjednik SAD, izjavio je za Rojters kako „ne očekuje mnogo“ od pregovora. Naglasio je i da „za bilo kakvu rezoluciju treba vremena, jer je Kina tako dobro poslovala toliko dugo da su postali razmaženi.“

„Kina se čvrsto protivi američkim carinama i moramo nastaviti poduzimati potrebne protunapade“, naveo je kineski ministar trgovine u pisanoj izjavi.

Ali, mnogo je i zabrinutih američkih kompanija. Mnoge su upozorile da će najnovije mjere naštetiti njihovom poslovanju, te da neće biti u stanju podnijeti tih 25 posto carina bez podizanja cijena na američkom tržištu.

Do sada je ocarinjeno oko 100 milijardi robe na obje strane
Do sada je ocarinjeno oko 100 milijardi robe na obje strane

Predstavnici motociklističke industrije, proizvođači električnih bicikala, prehrambene opreme i hemijske kompanije pisali su vladi ili su iznijeli svoje stavove u kojima se protive novim carinama.

Ali, pojedine kompanije izjavile su da treba dodati neke proizvode na spisak. Predsjednik Sautvajra, proizvođača električne žice i kablova, rekao je da bi carine na određene kablove omogućile kompaniji da ostane profitabilna.

Ovdje se ne nazire kraj trgovinskom ratu, piše CNN.

Naime, Sjedinjene Države prijete da će uvesti carine na još 200 milijardi dolara robe iz Kine, na što je Kina odgovorila da će uzvratiti carinjenjem američke robe u visini od 60 milijardi dolara. Postaje teže za Kinu da prati uvođenje carina, jer SAD mnogo manje izvoze u Kinu, navodi CNN.

Kina je optužila SAD da ugrožavaju slobodnu trgovinu.

Sa usporavanjem ekonomije Kine, vlasti su dale instrukcije medijima u Kini da glasnije napadaju Donalda Trampa, piše Gardijan.

Iako je još rano da se prouzrokovana šteta očituje u ekonomskim pokazateljima, carine počinju da povećavaju troškove za potrošače i kompanije na obje strane Pacifika, prisiljavajući kompanije da prilagode svoje lance snabdijevanja i cijene, a neke američke firme traže načine kako smanjiti svoje oslanjanje na Kinu, navodi Rojters.

Neke kompanije navode da na njihovo poslovanje više utiče činjenica da ne znaju koliko će trajati ovaj konflikt, nego same carine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG