Dostupni linkovi

Povećan kineski izvoz u SAD uprkos carinama


Kineski izvoz u SAD povećan je za 13,3 odsto u julu, uprkos carinama koji je uveo američki predsednik Donald Tramp u sporu oko tehnologije.

Prodaja na najvećem kineskom izvoznom tržištu povećana je uprkos predviđanjima da bi mogla pasti, pošto su trgovci požurili s narudžbinama pre nego što je Vašington uveo namete 5. jula, pokazuju podaci s carine objavljeni danas.

Izvoz u SAD iz Kine povećan je za 13,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 41,5 milijardi dolara. To je manje od od junskog porasta od 13,6 odsto, ali i dalje bolje od rasta globalnog kineskog izvoza, preneo je AP.

"Današnji trgovinski podaci ne pokazuju značajan uticaj prve runde carina SAD", rekao je Džulijan Evans-Pričard iz Kapital ekonomiks (Capital Economics).

Izvoz Kine u globalu je porastao na 12,2 odsto, na 215,5 milijarde dolara, dok je u junu rast bio 11,3 odsto. Uvoz je skočio 27,3 odsto na 187,5 milijarde dolara, dok je prethodnog meseca rast bio 14,1 odsto.

Politički sporan višak prema SAD povećan je za 11 odsto, na 28 milijardi dolara.

Peking je upozorio da se kineski izvoznici suočavaju s "porastom nestabilnosti", pošto je Vašington uveo namete od 25 odsto na kinesku robu u vrednosti od 34 milijardi dolara kako bi rešio pitanje navoda da Kina krade tehnologiju ili pritiska strane kompanije da joj predaju svoju tehnologiju. Kina je uzvratila sličnim merama.

Trampova administracija juče je najavila da će uvesti ranije najavljene takse od 25 odsto na dodatnih 16 milijardi dolara vredne kineske robe. Zasad nema reagovanja Kine.

Vašington je takođe zapretio mogućim nametima na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, posle čega je Peking naveo da je spreman da uvede slične mere za američku robu vrednu 60 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG