Dostupni linkovi

SAD i EU uvele nove sankcije Belorusiji


Predsednik Rusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Rusije Aleksandar Lukašenko

SAD i njihovi saveznici, uključujući Evropsku uniju, uveli su u četvrtak sankcije protiv desetina pojedinaca i entiteta u Belorusiji u koordinisanom potezu da pojačaju kaznene mere protiv predsednika Aleksandra Lukašenka i njegove vlade, jalvja Rojters.

Najnovija runda sankcija ima za cilj da značajno poveća pritisak na Lukašenka, koji je optužen da je namestio predsedničke izbore prošle godine da bi ostao na vlasti, naredio masovni obračun protiv opozicije i nedavno poslao migrante na granicu istočnoevropske nacije sa EU u nastojanje da izazovu krizu unutar nje.

Zapadne nacije optužuju Rusiju da podržava beloruskog lidera.

Sankcije u četvrtak koordinisana je između Sjedinjenih Država, Kanade, Britanije i EU. U zajedničkom saopštenju, oni su pozvali Lukašenkovu vladu da odmah i potpuno zaustavi orkestriranje ilegalnih migracija preko granica EU.

„Oni u Belorusiji ili trećim zemljama, koji omogućavaju ilegalni prelazak spoljnih granica EU, treba da znaju da to ima značajnu cenu“, navodi se u saopštenju.

SAD su uvele sankcije protiv 20 pojedinaca i 12 entiteta, fokusirajući na odbrambeni, bezbednosni i sektor za proizvodnju veštačkog đubriva, kao i vladine zvaničnike i Lukašenkovog sina.

EU uvela sankcije ‘Belaviji’

Istovremeno, Evropska unija uvela je sankcije državnoj beloruskoj avio-kompaniji "Belavija", optužujući je da prevozi migrante kao taktiku za destabilizaciju evropskih država.

Vlade EU stavile su na crnu listu 17 pojedinaca i 11 entiteta, ciljajući na sudije i visoke beloruske zvaničnike. Te sankcije su u obliku zamrzavanja sredstava i zabrane putovanja.

Sankcije "Belaviji" znače da kompanije iz EU više ne mogu da iznajmljuju avione beloruskoj avio-kompaniji, rekli su zvaničnici EU. Nije odmah bilo jasno da li će "Belavija" morati da vrati 17 aviona iznajmljenih preko avio kompanija u Irskoj.

Odlukom se ukupan broj beloruskih pojedinaca pod sankcijama EU povećava na 183, zajedno sa 26 entiteta.

EU optužuje Bjelorusiju da ubacuje migrante, uglavnom sa Bliskog istoka, i podstiče ih da ilegalno pređu granicu sa Poljskom u "hibridnom napadu" na blok.

Belorusija poriče da je podstakla krizu. "Belavija" je negirala da je počinila bilo kakvo krivično delo.

EU je takođe uvela sankcije hotelima i turističkim agencijama kao što je "Oskartur" koji su optuženi da koriste svoje kontakte sa avio-kompanijama kako bi pomogli privlačenju migranata u Bjelorusiju.

EU je saopštila da se predsednik Aleksandar Lukašenko dogovorio sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom "o planiranju otvaranja novih avio-linija za `Belaviju`” za dovođenje migranata.

Moskva negira bilo kakvu umešanost.

"`Belavija` je bila uključena u prebacivanje migranata sa Bliskog istoka u Belorusiju", navodi se u službenom glasniku EU.

"Belavija", kojoj je već bilo zabranjeno da leti iznad Evropske unije nakon prizemljenja aviona ranije ove godine, leti za destinacije kao što su Egipat, Jordan, UAE, Jermenija, Gruzija, Azerbejdžan, Uzbekistan i Kazahstan.

Ministarstvo spoljnih poslova (MIP) Belorusije saopštilo je da će uzvratiti na sankcije EU, za koje tvrdi da su osmišljene da uguše zemlju i pogoršaju živote njenih ljudi.

„Kao odgovor, kao što smo ranije rekli, preduzećemo oštre, asimetrične, ali adekvatne mere,” navodi se u saopštenju MIP-a iz Minska.

Lukašenko negira da je to učinio išta loše i krivicu za krizu pripisuje EU.

Grupe za ljudska prava saopštavaju da je najmanje 13 migranata umrlo dok su kampovali u hladnim uslovima na granici.

XS
SM
MD
LG