Dostupni linkovi

Poljska: Migranti i dalje dolaze iz Belorusije


Migranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici

Poljske vlasti su saopštile da su grupe migranata ponovo pokušavaju da ilegalno pređu granicu iz Belorusije upozoravajući da nedavne poteze Minska za repatrijaciju migranata ne treba tumačiti kao deeskalaciju krize na istočnoj granici Evropske unije, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U međuvremenu, najviši zvaničnici EU rekli da su pripremaju peti paket sankcija protiv Belorusije zbog pokretanja „hibridnog napada“ na blok dovođenjem hiljada muškaraca, žena i dece iz Bliskog istoka i gurajući ih da uđu preko Poljske, Litvanije i Letonije.

Belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 118 migranata napustilo zemlju 22. novembra, a da će ih više napustiti 23. novembra.

Ali, vlasti u Varšavi su saopštile da su novi incidenti na granici pokazali da Lukašenko nije odustao od svojih planova da koristi migrante kao oružje u sukobu sa EU.

"Ne smatramo nedavne mere koje je preduzeo Lukašenkov režim kao odustajanje od njegove dugogodišnje strategije. Iako ti letovi [repatrijacije] mogu izgledati kao simptom deeskalacije, verujemo da je prerano da se to kaže", rekao je novinarima portparol Ministarstva specijalnih službi Stanislav Zarin.

Poljske vlasti procenjuju da je najmanje 10.000 migranata još uvek u Belorusiji, dodao je Zarin.

Oko 2.000 ljudi trenutno boravi u skladištu u blizini granice sa Poljskom. Lukašenko je rekao da je u zemlji ostalo ukupno 7.000 migranata.

U međuvremenu, poljska Granična straža prijavila je 174 ilegalna pokušaja prelaska granice iz Belorusije u prethodna 24 sata.

„Šezdeset šest migranata je dobilo naloge za proterivanje, čime je ukupan broj takvih naloga povećan na 1.760, zaključno sa 26. oktobrom“, rekla je portparolka Ana Mihalska.

Lukašenko, koji poriče da je podsticao krizu, vršio je pritisak na EU, a naročito na Nemačku da prihvate neke migrante, dok Belorusija vraća druge, što je evropski blok glatko odbacio.

Zvaničnici Međunarodne organizacije za migracije i Kancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice razgovarali su 23. novembra sa beloruskim zvaničnicima u Minsku o isporuci pomoći i papirima potrebnim za repatrijaciju migranata.

Humanitarne agencije navode da je čak 13 migranata umrlo na granici od početka krize.

XS
SM
MD
LG