Dostupni linkovi

Ambasador SAD-a kaže da se situacija iz Ukrajine neće preliti u BiH


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, 31. mart 2022.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, 31. mart 2022.

Bosni i Hercegovini je mjesto u euroatlantskoj zajednici, a ne uz autoritativnu Rusiju koja je okrenuta prošlosti, poručio je američki ambasador Michael Murphy na konferenciji za novinare u Sarajevu, 31. marta.

Murphy, koji je zvanično mjesto ambasadora u BiH preuzeo 18. februara, smatra da "neće biti prelijevanja situacije iz Ukrajine u vezi s ruskom agresijom u BiH u kratkom roku".

"Kad je riječ o sigurnosti i stabilnosti u BiH, zadovoljan sam, jer je EUFOR odlučio pojačati svoje prisustvo ovdje i to je bilo ispravno učiniti. Postoji politička kriza u BiH i ona je problematična i izaziva nestabilnosti. Problem su potezi političkih lidera i dio rješenja je da oni jednostavno - prestanu s tim", poručio je ambasador Murphy u prvom obraćanju medijima u BiH.

Murphy je komentirao i izjave Ambasade Rusije u BiH i ambasadora Igora Kalabuhova i ocijenio ih kao nečuvene i "jako problematične".

"Prijetnje BiH su nedopustive i užasne, mi to osuđujemo", kazao je Murphy.

Još nije kasno za sankcije Rusiji iz BiH

"BiH može biti ponosna na poziciju koju je zauzela u Ujedinjenim narodima, sa skoro svim drugim zemljama svijeta, da osudi rusku agresiju. Mislim da je to ispravno i da će historija na to gledati kao vrlo važan potez", ocijenio je Murphy.

Kad je riječ o sankcijama Ruskoj Federaciji, Murphy je kazao da BiH ima svoje obaveze prema Europskoj uniji i svom kandidatskom putu.

"Obavezna je pratiti EU politike i prilagoditi i svoje odluke njima. Međutim, ne smatram da je prošlo vrijeme za BiH da to uradi. Još ima vremena. Za prave odluke, dogovore, uvijek ima vremena, nikad nije kasno."

Borba protiv korupcije, ali i stranih utjecaja

Novi ambasador SAD-a u BiH precizirao je da će mu najvažniji zadaci u BiH biti nastojanje da promovira pomirenje među konstitutivnim narodima i građanima, zatim reforme u oblasti vladavine zakona, posebno u oblasti borbe protiv korupcije.

Važnima ciljevima svoga rada u BiH smatra i reforme koje imaju veze s ekonomskim rastom, jačanje trgovine sa SAD-om i jačanje američkih investicija.

"BiH je potreban ekonomski rast koji će predvoditi privatni sektor, kao i suštinska reforma kompanija u javnom vlasništvu ako želi napredovati u 21. stoljeću", kazao je i dodao:

"Borit ću se protiv utjecaja lokalnih i vanjskih aktera, posebno Rusije i Narodne Republike Kine, koji predstavljaju prijetnju našim zajedničkim interesima i podrivaju budućnost BiH".

O sankcijama Dodiku i reformi izbornog zakona

Na pitanje Radija Slobodna Evropa da prokomentira činjenicu da EU nije "pratila" Vladu SAD-a kad je riječ o sankcijama članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kojemu su u januaru izrečene nove sankcije SAD-a zbog "destabilizirajućih koruptivnih aktivnosti", Murphy je naglasio važnost partnerskog odnosa EU i SAD-a kad je riječ o BiH.

"Europska unija mora donositi svoje odluke. Mi smo donijeli svoje odluke i nastavit ćemo donositi odluke koje možemo i koristiti alate koje možemo. Siguran sam da će to i EU učiniti kad bude trebalo. Nekad ćemo raditi iste stvari, nekad na drugi način, ali je posvećenost partnerskim odnosima snažna u ovom slučaju", kazao je.

Naglasio je da je sretan, jer je opet u BiH, gdje je bio 2006. do 2009. godine kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

Upitan o procesu reformi izbornog zakona, ambasador Murphy je rekao da je bolje da "nemamo dogovor nego da imamo loš dogovor, bilo kakav dogovor".

"Ono što BiH trebe je dobar dogovor, i to dobar za sve, ne samo za jednu stranu. Dogovor treba da adresira presude Europskog suda za ljudska prava, izborni integritet, bolje funkcioniranje entiteta Federacija BiH", naglasio je.

U svom uvodnom obraćanju je naglasio da BiH trenutno nema efikasnu vlast, kako državnu, tako ni entitetske.

"Imajući to u vidu, prioritet će mi biti podrška provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, provedbi reformi na državnom nivou koje su uslijedile nakon što su ih izabrani zvaničnici podržali i dogovorili, te, što je najvažnije, podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH", kazao je.

Na pitanje kako vidi izlazak iz krize, Murphy je rekao: "Potrebno je malo više političke hrabrosti. Također, malo više empatije u bh. politici, malo više razumijevanja o tome šta misli i treba druga strana. Mnogo je obećanja koja su dali političari u BiH. Još od 2010. ili 2015. obećavaju da će približiti BiH EU integracijama, pa zašto to ne uradite onda?"

Naglasio je da će podržati euroatlantske aspiracije BiH.

"Radit ćemo s našim saveznicima i partnerima - počevši od izabranih bh. lidera koji su odgovorni za budućnost zemlje – da bismo olakšali provedbu reformi neophodnih da BiH ide putem ka članstvu u EU i snažnijem partnerstvu s NATO savezom, te da ispuni kriterije za okončanje međunarodne supervizije", rekao je Murphy.

XS
SM
MD
LG