Dostupni linkovi

EU ocenjuje 'nedoličnim' mešanje ruskog ambasadora u unutrašnja pitanja BiH


Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov
Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov

Portparol Evropske unije (EU), Peter Stano, ocenio je da se ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, "ponaša nedolično" te da njegove izjave predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

"Samo građani BiH mogu odlučiti gde njihova zemlja pripada i koja partnerstva traži. Neprihvatljivo je upućivati pretnje spolja da bi se pokušalo uticati na takav izbor", naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

On je ponovo pozvao Rusiju da ispuni svoje međunarodne obaveze, prestane da podriva stabilnost i bezbednost u Evropi i odmah prekine svoju nezakonitu agresiju na Ukrajinu.

Ruski ambasador u BiH, Igor Kalabuhov je u intervjuu Televiziji Federacije BiH (FTV), objavljenom 15. marta, o mogućem ulasku BiH u NATO, naveo da je to "unutrašnja stvar svake države", ali da je druga stvar reakcija Rusije.

"Na primjeru Ukrajine smo pokazali šta očekujemo. Ako bude pretnja mi ćemo reagovati", rekao je Kalabuhov za FTV.

Dodao je da se ne radi o direktnoj pretnji, ali da bi se analizirala "geopolitička situacija".

"Mislim da je nerealno da BiH postane članicom NATO-a, vidimo da nema konsenzusa", rekao je Kalabuhov.

Izjavu Kalabuhova najoštrije je osudio i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Američka ambasada u zemlji je takođe osudila pretnje ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova reakcijom Rusije ukoliko BiH postane članica NATO-a.

"Poslednje pretnje ruskog ambasadora prema BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u bezbednosnim dogovorima između NATO-a i suverenih zemalja", navodi se u objavi Ambasade SAD na Twitteru od četvrtka, 17. marta.

U Ambasadi navode da će SAD nastaviti da "stoji snažno uz BiH za vreme preduzimanja potrebnih koraka kako bi osigurala članstvo u Evro-Atlanskom savezu nacija".

XS
SM
MD
LG