Dostupni linkovi

Predstavnički dom Kongresa SAD glasao za vraćanje prava na abortus, konačna odluka u Senatu


Predsjednica Predstavničkog doma i zastupnica Demokratske partije Nancy Pelosi (za govornicom) sa koleginicama iz stranke govori o pravu na reproduktivne slobode, Capitol u Washingtonu, 15. juli 2022.

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Država glasao je za vraćanje prava na abortus u cijeloj zemlji.

Ovo glasanje je prvi zakonski odgovor demokrata na odluku Vrhovnog suda da poništi slučaj Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je garantovano ustavno pravo na abortus u SAD.

Prijedlog zakona ima male izglede da postane zakon, jer nedostaje potrebna podrška u Senatu 50-50. Ipak, glasanje označava početak nove ere u raspravi dok se zakonodavci, guverneri i zakonodavna tijela bore s uticajem odluke suda.

Predstavnički dom takođe je usvojio drugi prijedlog zakona kojim se zabranjuje kažnjavanje žene koja odluči da otputuje u drugu saveznu državu u kojoj to nije zabranjeno, kako bi izvršila abortus.

"Prije samo tri sedmice Vrhovni sud je rušio temeljna prava poništivši Roe protiv Wadea", rekla je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi uoči glasanja, okupivši se s drugim pripadnicama Demokratske partije na stepenicama Capitola u Washingtonu. "Nečuveno je da se 50 godina kasnije žene ponovno moraju boriti za svoja najosnovnija prava protiv ekstremističkog suda."

Republikanci su oštro govorili protiv dva zakona, hvaleći odluku Vrhovnog suda i upozoravajući da će zakon ići dalje kada je u pitanju legalizacija abortusa.

Pozivajući svoje kolege da glasaju protiv, zastupnica republikanske stranke Washingtona Cathy McMorris Rodgers nazvala je abortus "najvećim problemom ljudskih prava naše generacije".

Rekla je da demokratsko zakonodavstvo "nema nikakve veze sa zaštitom zdravlja žena. To ima sve veze s nametanjem ekstremne agende američkom narodu".

Poništavanjem odluke Roe protiv Wade, sud je dopustio državama da donesu stroga ograničenja abortusa, uključujući mnoga koja su se prije smatrala neustavnima. Očekuje se da će ova presuda dovesti do zakonske zabrane abortusa u otprilike polovini saveznih država.

Prijedlog demokrata takođe bi spriječio države da zahtijevaju od onih koji pružaju medicinsku uslugu da dijele "medicinski netačne" informacije ili da zahtijevaju dodatne pretrage ili odlaganje, često s ciljem odvraćanja pacijentice od abortusa.

Prijedlog zakona koji bi zabranio kažnjavanje zbog putovanje izvan jedne savezne države u drugu precizirao bi da ljekari ne mogu biti kažnjeni za pružanje reproduktivne brige izvan matične države.

Demokratska zastupnica Lizzie Fletcher iz Teksasa, jedna od autorica prijedloga zakona, rekla je da prijetnje putovanjima "ne odražavaju temeljna prava koja su zagarantovana ustavom".

Demokrati su istaknuli slučaj 10-godišnje djevojčice koja je morala prijeći državnu granicu u Indianu kako bi izvršila abortus nakon što je bila silovana, nazivajući ga primjerom kako odluka Vrhovnog suda već ima ozbiljne posljedice.

Amerikanke imaju manje prava od svojih majki
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00
Izvor: AP

XS
SM
MD
LG