Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Raste broj ruskih turista u Crnoj Gori


Uprkos propagandi Moskve, turisti iz Rusije ostvarili su četiri puta više noćenja u crnogorskim hotelima nego prošle godine

Ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori je u punom jeku a zvanični podaci pokazuju značajan porast broja ruskih turista uprkos žestokoj anticrnogorskoj propagandi tamošnjih vlasti zbog ulaska Crne Gore u NATO.

I pored pokušaja Kremlja da ruske građane odvrati od putovanja i boravka u Crnoj Gori, čini se da turisti sa tog područja ne mare previše za političke razmirice na relaciji Moskva – Podgorica.

Najnoviji podaci Nacionalne turističke organizacije Crne Gore pokazuju da su turisti iz Rusije u prvih šest meseci ove godine ostvarili četiri puta više noćenja u crnogorskim hotelima nego u istom periodu prošle godine.

Broj ostvarenih noćenja turista iz Rusije je preko 179.000.

Luksuzno ljetovalište u Crnoj Gori - Sveti Stefan
Luksuzno ljetovalište u Crnoj Gori - Sveti Stefan

U hotelima je tokom prvih šest mjeseci ove godine boravilo blizu 30.000 turista iz Rusije, što je oko 14 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ruska državna propaganda, čiji je cilj bio da odvrati Ruse od dolaska i boravka u Crnoj Gori i tako nanese štetu crnogorskom turizmu, evidentno nije ostvarila efekat kakav su vjerovatno očekivale vlasti u Kremlju.

Podsjetimo, Rusija je zaprijetila ekonomskom i političkom osvetom Crnoj Gori zbog njene odluke da se pridruži NATO-u, uključujući i kampanju podrivanja crnogorske turističke industrije, koja se u velikoj mjeri oslanja na goste Rusije.

Zašto su ruski turisti ignorisali poruke najviših državnih zvaničnika da Crna Gora više nije bezbjedna za Ruse kao i da je na sceni „rusofobija“

O mogućim razlozima govori direktorka Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić:

„Ta priča je intezivirana u trenutku kada su ljudi, čini mi se već bili odlučili gdje će ići na odmor. Moguće je i da su se ruski turisti kao i u drugim zemljama vodili isključivo ličnim izborom kada braju mjesto gdje će odmarati, ne vodeći računa o tome šta kaže zvanična politika. Crna Gora je među Rusima prepoznata kao bezbjedna destinacija, destinacija gdje je odnos cijene i kvaliteta dobar, gosti koji odu iz Crne Gore odu zadovoljni, mogu da stanu do tri mjeseca, nema ni pretjerane jezičke barijere. Mislim da su to sve razlozi koji su uticali da zbog te političke propagande ipak ne dođe do smanjenja broja ruskih turista u Crnoj Gori.“

Mnogi Rusi koji dolaze u Crnu Goru, ovdje imaju i nekretnine koje najčešće rentiraju takođe Rusima. Zvaničan podatak o njihovom broju ne postoji, kao ni o broju ruskih državljana koji su nastanjeni u Crnoj Gori.

Pojedine procjene govore da ih ima preko 20.000.

Tu činjenicu svakako ne treba podcijeniti kada je u pitanju ovogodišnji porast broja turista iz Rusije, ukazuje Željka Radak Kukavičić:

„Značajan broj turista iz Rusije, odnosno ruskih državljana ima nekretnine u Crnoj Gori pa je negdje možda i to uticalo da je taj turistički promet inteziviran u ljetnjim mjesecima ali moram da naglasim da je taj trend bio jako pozitivan i u predsezoni a odlične su najave i za postsezonu.“

Političke proklamacije ne utiču na turiste: Rade Ratković
Političke proklamacije ne utiču na turiste: Rade Ratković

Turizmolog iz Budve Rade Ratković kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije ni bilo za očekivati da će Rusi koji imaju nekretnine u Crnoj Gori i koji zarađuju davajući u zakup te objekte preko ljeta, odustati od dolaska u Crnu Goru:

„Ako je samo riječ o političkim proklamacijama i sugestijama, to ni u drugim zemljama ne djeluje odlučujuće na turiste i njihovu odluku gdje će ljetovati. Pogotovo ako nema državnih mjera i odluka u tom prvacu, ako bi ih bilo onda bi situacija bila drugačija. Ovdje je značajno i to što Rusi u dolaze u svoje nekretnine u Crnoj Gori, šalju svoje prijatelje i goste da bi valorizovali te objekte i teško da će se oni toga odreći bez direktne zabrane njihove države da to rade. Budući da toga nije bilo politika nije moćna da promijeni turističke tokove i trendove. Bila bi moćna da je država posegnula za državnim, administrativnim mjerama.“

O tome da anticrnogorska propaganda zvaničnika u Moskvi nije uspjela govori i podatak da je samo tokom prethodne sedmice na Aerodrom Tivat doputovalo 13.000 putnika iz Rusije, što je 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Tokom jula Aerodrom Tivat, bilježi rast prometa putnika sa tog tržišta do 22 odsto i rast prometa aviona do 20 odsto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG