Dostupni linkovi

Da li političke prijetnje Rusije ugrožavaju turizam u Crnoj Gori?


Izvjesno je da će i ove godine Rusi biti među najbrojnijim turistima sa najmanje oko 30 posto dolazaka i noćenja
Izvjesno je da će i ove godine Rusi biti među najbrojnijim turistima sa najmanje oko 30 posto dolazaka i noćenja

Provjeravamo da li se učestale političke prijetnje iz Rusije mogu preliti i na restrikciju turističkih dolazaka u Crnu Goru.

U najvećoj hotelsko-turističkoj kompaniji “Budvanska rivijera” za sada o tome nema naznaka, potvrđuje direktorica Katarina Kažanegra.

“Što se tiče naše hotelske gupe, bilo kakva trenutna politička priča nema nikakvog uticaja na naše poslovanje”, kaže Kažanegra.

Ni u predstavništvu turoperatora TUI ne očekuju da bi zategnuti politički odnosi mogli smanjiti popularnost Crne Gore za ruske turiste. Dragan Ivančević čak navodi da bilježe i koji postotak više upita.

“Nemamo nikakvih negativnih najava. Naprotiv, nagovještava se da će taj promet biti veći naredne godine. Tako da u ovom momentu ne vidim negativne turističke trendove sa tog tržišta”, objašnjava Ivančević.

Preko 70 posto gostiju dolazi u Crnu Goru iz država regiona i Rusije. Puna sezona traje tek par mjeseci, što je nepovoljno za održivi razvoj, ocjenjuje profesor turističke ekonomije Rade Ratković, koji se godinama zalaže za disperziju emitivnih tržišta, posebno onih iz zapadne Evrope.

Već dvije i po decenije imamo u turizmu permanentne gubitke, pa nam je nužna tržišna preorjentacija: Ratković
Već dvije i po decenije imamo u turizmu permanentne gubitke, pa nam je nužna tržišna preorjentacija: Ratković

Riječ je, naime, o bolje platežnim turistima koji putuju tokom cijele godine. Time ne generiraju samo veću turističku zaradu, već i dužu sezonu.

“Već dvije i po decenije imamo u turizmu permanentne gubitke, pa nam je nužna tržišna preorjentacija. Svi su gosti dobrodošli, ali treba poentirati na tržištima koja najduže traju i čija je platežna sposobnost veća. A to je tržište zapadne Evrope”, kaže Ratković.

A da je put od Crne Gore do turističke zapadne Evrope dug govore poražavajuće brojke: dolasci iz Njemačke, na primjer, ne dosežu ni pet posto na nivou destinacije. Ipak, pojedine kompanije uspijevaju da potpišu dobre ugovore sa evropskim turoperatorima, pa su tako u HG “Budvanska rivijera” ove godine oko trećinu noćenja ostvarili turisti iz država EU. No, Rusija i dalje ostaje najvažnije emitivno tržište, navodi direktorica Katarina Kažanegra.

“Mi smo ove godine produžili naš trogodišnji ugovor sa TUI-jem za Rusiju i Ukrajinu. Tako će TUI puniti oko 60 posto kapaciteta u HG “Budvanska rivijera”, uključujući i dolaske sa područja nordijskih zemalja i Evrope. Nadam se da ni ubuduće neće biti nikakvih uticaja politike na prodaju naših aranžmana na području Rusije i Ukrajine”, smatra Kažanegra.

Da i ova politička kriza na relaciji Crna Gora – Rusija neće smanjiti turističke dolaske s istoka, domaći hotelijeri očekuju i zbog iskustva od prije par godina. Iako je tadašnji drastični pad rublje smanjio broj putovanja Rusa u inostranstvo, Crna Gora je uspjela da zadrži poziciju jedne od omiljenih mjesta za njihov odmor.

Među onima koji dolaze je Jevgenija Petrovna iz Jekaterinburga koja sa porodicom poslednjih godina odmor provodi u Budvi.

“Nama su potrebne vize za evropske zemlje, a za Crnu Goru nam ne trebaju. Drugo, nešto je jeftinije nego drugdje, na primjer u Italiji ili Grkoj. A treće, ovo je lijepa zemlja, predeli su divni i jako nam se dopada”, kaže Petrovna.

U očekivanju zbirnih godišnjih brojki, izvjesno je da će i ove godine Rusi biti među najbrojnijim turistima sa najmanje oko 30 posto dolazaka i noćenja. Mogućnost da se učestale političke prijetnje Moskve pretoče i u ekonomske pritiske, poput onog kada su zabranili putovanja svojih turista u Tursku, scenario je o kojem turistički poslenici ne žele ni da razmišljaju. Bar ne na glas.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG