Dostupni linkovi

Ruski opozicionar Gudkov napustio zemlju u strahu od hapšenja


Gudkov je jedini zastupnik u Dumi koji je 2015. godine glasao protiv kontroverznih zakona kojim je Vladimir Putin ograničio ljudska prava u Rusiji
Gudkov je jedini zastupnik u Dumi koji je 2015. godine glasao protiv kontroverznih zakona kojim je Vladimir Putin ograničio ljudska prava u Rusiji

Ruski opozicioni političar i bivši zastupnik u ruskom parlamentu Dumi, Dmitrij Gudkov, saopštio je da je pobjegao iz zemlje zbog zabrinutosti da bi mogao biti uhapšen zbog, kako je nazvao, izmišljene optužbe.

Vlasti su 1. juna uhapsile bivšeg poslanika Dume i istaknutog liberalnog opozicionog političara Dmitrija Gudkova blizu grada Kolomna, na oko 120 kilometara jugozapadno od Moskve, zbog navodnog duga za iznajmljeni podrum.

Policajci su izvršili pretres na deset različitih lokacija. Prema Istražnom komitetu, u operaciji je učestvovalo oko 140 službenika organa zakona.

Pušten je 3. juna bez formalne optužnice.

"Približavam se Kijevu", napisao je u objavi na Facebooku 6. juna koju je AFP-u potvrdio kao autentičnu.

"Nekoliko izvora bliskih predsjedničkoj administraciji reklo je da će se, ako ne napustim zemlju, lažni kazneni postupak nastaviti do mog hapšenja."

Optužba za "nanošenje materijalne štete prevarom" podignuta je protiv njega zbog navodnog duga u vezi sa sporazumom iz 2011. godine prema kojem je kompanija povezana s Gudkovom iznajmila podrum od moskovske opštinske imovinske kancelarije.

Prema obrazloženju pristalica Gudkova, podrum je vraćen vlasniku u renoviranom stanju po isteku sporazuma 2015. i kompanija je posle toga ugašena.

Gudkov smatra da je slučaj pokrenut kako bi ga natjerao da napusti zemlju barem do parlamentarnih izbora u septembru.

Njegov otac, Genadi (Gennady) Gutkov, bivši poslanik Dume ruskog parlamenta i zamjenik predsjedavajućeg u četiri mandata, koji živi u Bugarskoj, smatra takođe da je ovo politička odmazda.

"Ovo je čistka moje porodice", rekao je za RSE stariji Gudkov telefonom iz Bugarske.

"To je osveta Dmitriju i meni. Očigledno im je naređeno da pronađu bilo kakav izgovor da spriječe Dmitrija Gudkova da se kandiduje na izborima i da spriječe da se ja vratim u Rusiju", kazao je Genadi Gutkov.

Ruske vlasti pokrenule su kazneni postupak i protiv Genadija Gudkova, bivšeg zamjenika Državne dume, i kritičara Kremlja 3. juna zbog oružja navodno pronađenog u njegovom stanu u Rusiji, izvijestili su lokalni mediji. Prema izvještajima medija, oružje je pronađeno tokom pretresa provedenog zbog njegovog sina.

Nije bilo službene potvrde kaznenog postupka protiv Genadija Gudkova od strane dužnosnika. Gudkov mlađi bi mogao biti osuđen na pet godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Ko je Dmitrij Gudkov?

Dmitrij Gudkov jedan je od rijetkih zastupnika Državne dume koji je glasao protiv ulaska Krima u Rusku Federaciju. Govorio je u američkom Senatu. Mnogi su političari prozvali Dmitrija Genadeviča "izdajnikom domovine".

Gudkov je jedini zastupnik u Dumi koji je 2015. godine glasao protiv kontroverznih zakona kojim je Vladimir Putin ograničio ljudska prava u Rusiji.

Riječ je o dva kontroverzna zakona zbog kojih su već reagirale neke organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Vladimir Putin je odlučio donijeti jedan zakon kojim bi ograničio financiranje ruskih medija stranim novcem, te drugi po kojem je praktički Europski sud za ljudska prava proglasio nenadležnim za postupke u Rusiji.

Odlučeno je da ruski Ustav ima bezuvjetni prioritet nad presudama Europskog suda za ljudska prava.

Od 478 zastupnika Gutkov je jedini dignuo ruku protiv Putina.

Takođe je ruske intervencije u Ukrajini i Siriji nazvao "sramotnim avanturama ruskog predsjednika", a takve kritike nisu dobro prihvaćene u javnosti.

Hapšenje opozicionara postaje praksa

Ovo nije jedini slučaj optužbi i hapšenja opozicionih političara u Rusiji u izbornoj godini.

Aleksej (Navalny) Navaljni, najistaknutiji ruski opozicioni čelnik, uhapšen je u januaru kad je iz Njemačke stigao pod optužbom za kršenje uvjetnog otpusta i osuđen na zatvorsku kaznu od dvije i po godine.

Sud u Arhangelsku krajem aprila osudio je bivšeg koordinatora lokalne kancelarije opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u tom sjevernom gradu na dvije i po godine zatvora zbog toga što je 2014. podijelio muzički spot za koji je ruska vlada kasnije tvrdila da je pornografski, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Zapanjujuće što ovakvi slučajevi uopšte dospijevaju na sud", rekla je tada advokatica odbrane Natalija Zvjagina, prije nego što je optuženi Andrej Borovikov čuo svoju kaznu.

Trenutni napori vlade da zabrani organizacije Navaljnog, da izvrši pritisak na aktiviste širom zemlje i da ograniči nezavisne medije i internet smatraju se pokušajima da kontroliše izbore i osigura snažan rezultat Jedinstvene Rusije, političke organizacije preko koje Putinova vlada praktično drži monopol na svim nivoima političke moći.

Tako i ono što je prije nekoliko nedjelja djelovalo nevjerovatno, sada izgleda kao praksa, dok se vlada priprema za izbore u Državnu dumu, donji dom parlamenta, koji će biti održani 19. septembra.

Kako Rusija ulazi u izbornu sezonu, vladajuća stranka Jedinstvena Rusija mogla bi biti ranjiva.

Prema anketi nezavisnog centra Levada, njen rejting je na istorijski najnižem nivou, pošto je podržala nepopularnu penzijsku reformu i progurala niz ustavnih amandmana – uključujući i onaj koji bi predsjedniku Vladimiru Putinu omogućio da ostane na funkciji do 2036. godine.

Istovremeno, liberalna opozicija – prije trenutne akcije vlasti protiv nje – izgledala da je jača nego ikada. Neuobičajeno se ujedinila iza harizmatičnog Navaljnog, koji ju je svojom taktikom pametnog glasanja doveo do relativnog uspjeha na lokalnim izborima 2018-20.

Navaljni je pozvao opoziciono opredijeljene glasače da glasaju za kandidata koji je imao najveće šanse da pobijedi rivala iz Jedinstvene Rusije.

Time je značajan broj nezavisnih opozicionih kandidata osvojio mandate u lokalnim skupštinama, dajući im platformu za pokretanje kampanje za Dumu u njihovim okruzima.

XS
SM
MD
LG