Dostupni linkovi

Pobjeda kandidata spojlera na moskovskim lokalnim izborima


Izabrani član moskovskog gradske skupštine - fotografija sa VK stranice Aleksandra Solovjova, gotovo nepoznatog inženjera koji je, bez kampanje, uspio osvojiti mjesto u moskovskoj Gradskoj skupštini.
Izabrani član moskovskog gradske skupštine - fotografija sa VK stranice Aleksandra Solovjova, gotovo nepoznatog inženjera koji je, bez kampanje, uspio osvojiti mjesto u moskovskoj Gradskoj skupštini.

Na glasanju u Moskvi jedan okrug izabrao je nepoznatog inženjera koji uopšte nije vodio kampanju. Čak ni stranka koja ga je navodno nominovala, nije mogla odgovoriti na pitanja o njemu. Kada se sazove nova Gradska skupština, sve oči će biti uprte u misterioznog zamjenika iz Distrikta br. 3.

Izbori za moskovsku gradsku skupštinu, održani 8. septembra, priredili su mnoga iznenađenja ali je najmanje očekivan rezultat zabilježen u Okrugu br. 3, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

U ovom moskovskom okrugu pobijedio je inženjer - koji je gotovo nepoznat i koji nije vodio kampanju - uzevši skupštinsku stolicu kandidatkinji koju je podržala vladajuća stranka Ujedinjena Rusija.

Komentarišući rezultate dan nakon izbora, bivši poslanik državne Dume i opozicioni političar Dmitrij Gudkov - diskvalifikovan u utrci za kandidaturu na izborima jer su moskovski izborni zvaničnici odbacili potpise za njegovu kvalifikaciju - primijetio je da pobjednika iz Okruga br. 3 "još niko nije vidio".

Novi zamjenik, 32-godišnji Aleksandar Solovjov, registrovao se kao kandidat iz stranke Samo Rusija, u okrugu u kojem je opozicioni političar koji se također zove Aleksandar Solovjov sakupljao potpise da bi se kvalifikovao za glasanje.

Registrovanje kandidata sa istim imenima kao konkurentskih protivnika stari je prljavi trik zabilježen u post-sovjetskim izborima - a čini se da se upravo to desilo u Okrugu br. 3. Spojler kandidat se uvodi u utrku da bi zbunio glasače i, ako mu se dozvoli kandidatura, tako umanjio protivnikovu podršku.

Prema izvještaju dnevnog lista Kommersant od 29. avgusta, moskovska kancelarija stranke Samo Rusija nije bila u mogućnosti da odgovori ni na jedno pitanje o svom navodnom kandidatu, inženjeru Solovjovu. Službenica stranke, Larisa Podosinova, rekla je za RSE 10. septembra da je izvještaj Kommersanta "pogrešan".

"Naravno da je on naš kandidat – mlad muškarac, član stranke, odgovoran, naočit i reprezentativan", dodala je.

Diskvalifikovani opozicioni kandidat Aleksandar Solovjov
Diskvalifikovani opozicioni kandidat Aleksandar Solovjov

Potpise pravog opozicionara Solovjova, bliskog saradnika Gudkova, na kraju je odbila moskovska izborna komisija. Njegov dom pretresla je policija. Četiri dana prije izbora osuđen je na kućni pritvor od 20 dana zbog ponovljenog učestvovanja u demonstracijama, koje nisu bile najavljene u skladu s propisima.

Pored toga, još jedan snažan potencijalni kandidat u Okrugu br. 3, komunista Timur Abusajev, diskvalifikovan je jer u svojoj prijavi imovine prekrižio navod "strana sredstva" umjesto da napiše riječ "ništa".

Ništa od toga možda nije iznenađujuće s obzirom na napetu atmosferu oko predizborne kampanje i žestoke taktike moskovske administracije protiv opozicije. Iznenađujući dio je tek uslijedio.

Pametno glasanje

Nakon što veliki protesti, sudski slučajevi, štrajkovi glađu i žalbe Centralnoj izbornoj komisiji nisu urodili plodom da se na listu stavi ijedan od diskvalifikovanih nezavisnih kandidata, vođa opozicije i borac protiv korupcije Aleksej Navaljni najavio je taktiku "pametnog glasanja".

Pozvao je birače da izađu na birališta i glasaju za onog kandidata koji bi mogao pobijediti kandidata kojeg podržava Ujedinjena Rusija, bez obzira koju stranku on ili ona predstavlja. Ideja je bila pokazati nepopularnost vladajuće stranke i, u idealnom slučaju, oduzeti joj većinu u novom gradskom zakonodavstvu.

U sklopu kampanje pametnog glasanja, Navaljni, Gudkov i diskvalifikovani Aleksandar Solovjov pozvali su glasače u Okrugu br. 3 da glasaju za – spojler kandidata Aleksandra Solovjova. I kad su se glasački listići zbrojili, Solovjov je pobijedio kandidatkinju Ujedinjene Rusije, Sabinu Cvetkovu (suprugu šefa pokreta oficira Rusije koja je, poput svih kandidata Ujedinjene Rusije, tehnički bila nezavisna kandidatkinja), za oko 800 glasova.

Na glasačkom listiću Solovjov je opisan kao "inženjer projekta" za firmu koja se zove Stroiprojekt. To je bilo praktično sve što je o njemu bilo ko znao. Nije imao nikakve reklamne kampanje niti je nastupao. Pojavio se u četiri kratka videa na veb stranici pod nazivom Glasajte Moskva (Vote Moscow), za koju se čini da je projekat Ujedinjene Rusije, u kojem daje kratke izjave o temama poput izgradnje dječijih igrališta ili obnove javnih zelenih površina.

Izgleda da u videozapisima čita jednostavne tekstove, a u nekim slučajevima govori zastajkujući, izgovarajući riječi slog po slog. "To je ekološki proboj za očuvanje.... I očuvanje ekologije", rekao je u svom komentaru o pitanjima zaštite okoliša u Okrugu br. 3.

Koristeći fotografiju koja se pojavljuje na web stranici Glasaj Moskva, RSE je identifikovao Solovjovu stranicu na društvenoj web stranici VK, koju vodi pod korisničkim imenom "Inkvizitor".

Na stranici piše da je Solovjov rođen u martu 1988. i da je oženjen. Njega zanimaju rock muzika i automobili. Sa suputnicom je putovao do Vladimira i Sankt Peterburga u starijem modelu Hjundai Gec (Hyundai Getz). Na stranici piše da radi za građevinsku firmu koja se zove Intus, ali portparol kompanije je za RSE rekao da je napustio firmu prije otprilike dvije godine.

'Nezainteresovan za politiku'

Profil na VK ne daje nikakve naznake da se Solovjov ikad zainteresovao za politiku ili javni život.

Solovjov nije objavio ništa na stranici od 2016. godine, mada se logirao na dan prije glasanja. Nije odgovorio na zahtjeve za komentar koje je RSE uputio preko VK.

Solovjev "prijatelj" na društvenoj mreži, koji je tražio da ostane anoniman, odgovorio je na upite RSE izrazivši zaprepaštenje vijestima o tome da je Solovjov sada poslanik u moskovskoj skupštini.

"Šta? Zamjenik! Ozbiljno?" odgovorio je prijatelj i dodao da Solovjov "nikada nije bio jako zainteresovan za politiku".

Aleksandr Solovjov (lijevo) s Aleksandrom Romanovič, šefom moskovskog ogranka stranke Samo Rusija.
Aleksandr Solovjov (lijevo) s Aleksandrom Romanovič, šefom moskovskog ogranka stranke Samo Rusija.

Od njegovog izbora, brojni komentari i čestitke su objavljeni na Solovjovoj stranici. Čestitao mu je i diskvalifikovani potencijalni komunistički kandidat Abusajev, koji je rekao da je glasao za Solovjova. Nekoliko komentatora primijetilo je Solovjevu "sjajnu kampanju", a jedan ga je pozvao da "podijeli svoje iskustvo sa drugim regionima."

Podosinova, iz moskovskog ogranka Samo Rusija, odbila je zahtjev RSE za Solovjov telefonski broj rekavši da će on biti dostupan novinarima nakon što formalno prihvati svoj mandat.

Stranka Samo Rusija je 10. septembra objavila fotografije sa sastanka šefa stranke Sergeja Mironova sa Solovjovim te sa još jednim uspješnim stranačkim kandidatom, nastale u njegovoj kancelariji u Dumi.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, pobjednički kandidati "dijelili su svoje utiske iz predizborne kampanje i naglašavali kako stalno osjećaju podršku i saradnju stranke Samo Rusija".

XS
SM
MD
LG