Dostupni linkovi

Ruske vlasti nalaze stare incidente da spreče potencijalne protivnike


Ruski opozicioni aktivista Dmitrij Gudkov govori za medije dok policija vrši pretres njegove dače izvan Moskve 1. juna.
Ruski opozicioni aktivista Dmitrij Gudkov govori za medije dok policija vrši pretres njegove dače izvan Moskve 1. juna.

Pišu: Alina Pinčuk i Robert Coalson

Sud u Arhangelsku krajem aprila osudio je bivšeg koordinatora lokalne kancelarije opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u tom severnom gradu na dve i po godine zatvora zbog toga što je 2014. podelio muzički spot za koji je ruska vlada kasnije tvrdila da je pornografski, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Zapanjujuće što ovakvi slučajevi uopšte dospevaju na sud", rekla je advokatica odbrane Natalija Zvjagina, pre nego što je optuženi Andrej Borovikov čuo svoju kaznu.

Međutim, ono što je pre nekoliko nedelja delovalo zapanjujuće, sada izgleda kao trend, dok se vlada priprema za izbore u Državnu dumu, donji dom parlamenta, koji moraju biti održani do 19. septembra.

Vlasti su 1. juna uhapsile bivšeg poslanika Dume i istaknutog liberalnog opozicionog političara Dmitrija Gudkova blizu grada Kolomna, na oko 120 kilometara jugozapadno od Moskve, posle pretresa na 10 različitih lokacija. Prema Istražnom komitetu, u operaciji je učestvovalo oko 140 službenika organa zakona.

Optužba za "nanošenje materijalne štete prevarom" protiv njega potiče, izgleda, iz navodnog duga u vezi sa sporazumom iz 2011. godine prema kojem je kompanija povezana s Gudkovom iznajmila podrum od moskovske opštinske imovinske kancelarije. Prema pristalicama Gudkova, podrum je vraćen vlasniku u renoviranom stanju po isteku sporazuma 2015. i kompanija je posle toga ugašena.

Gudkov bi mogao biti osuđen na pet godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Prema ocu Gudkova, bivšem poslaniku Dume, Genadiju Gudkovu, njegov sin je u pritvoru saznao za navodno neplaćeni dug.

"Ovo je čistka moje porodice", rekao je za RSE stariji Gudkov telefonom iz Bugarske. "To je osveta Dmitriju i meni. Očigledno im je naređeno da pronađu bilo kakav izgovor da spreče Dmitrija Gudkova da se kandiduje na izborima i da spreče da se ja vratim u Rusiju".

"Jasno je da je ovo samo politička odmazda i nije usmerena samo na nas, već na naše pomoćnike, zaposlene, kolege, ljude s kojima radimo i tako dalje", dodao je on. "To je prosto ogoljena, cinična osveta u okviru opšteg bezakonja. Kako izreka kaže, ako želite nekoga da uhvatite, možete pronaći zločin. Mislim da oni rade po tom principu."

Jedinstvena Rusija oseća pretnju

Kako Rusiji ulazi u izbornu sezonu, vladajuća stranka Jedinstvena Rusija mogla bi biti ranjiva. Prema anketi nezavisnog centra Levada, njen rejting je na istorijski najnižem nivou, pošto je podržala nepopularnu penzijsku reformu i progurala niz ustavnih amandmana – uključujući i onaj koji bi predsedniku Vladimiru Putinu omogućio da ostane na funkciji do 2036. godine.

Na izborima za Dumu 2016. godine, Jedinstvena Rusija je osvojila više od 90 odsto od 225 poslanika po većinskom sistemu, uprkos tome što je osvojila tek nešto više od 50 odsto glasova.

Istovremeno, liberalna opozicija – pre trenutne akcije vlasti protiv nje – izgledala da je jača nego ikada. Neuobičajeno se ujedinila iza harizmatičnog Navaljnog, koji ju je svojom taktikom pametnog glasanja doveo do relativnog uspeha na lokalnim izborima 2018-20. Navaljni je pozvao opoziciono opredeljene glasače da glasaju za kandidata koji je imao najveće šanse da pobedi rivala iz Jedinstvene Rusije. Time je neviđeni broj nezavisnih opozicionih kandidata osvojio mandate u lokalnim skupštinama, dajući im platformu za pokretanje kampanje za Dumu u njihovim okruzima.

Trenutni napori vlade da zabrani organizacije Navaljnog, da izvrši pritisak na aktiviste širom zemlje i da ograniči nezavisne medije i internet smatraju se pokušajima da kontroliše izbore i osigura snažan rezultat Jedinstvene Rusije, političke organizacije preko koje Putinova vlada praktično drži monopol na svim nivoima političke moći.

Zatvaranje Otvorene Rusije

Aktivista Andrej Pivovarov, bivši izvršni direktor sada zatvorene nevladine organizacije Otvorena Rusija, 31. maja izveden je iz aviona koji je trebalo da poleti iz Sankt Peterburga po nalogu za hapšenje iz južnog grada Krasnodara 29. maja. Otvorena Rusija je ugašena 27. maja da bi zaštitila zaposlene i pristalice od represije vlade.

Otvorena Rusija registrovana je u Rusiji pošto je organizaciju s istim imenom, koju je osnovao prognani bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski i koja je bila registrovana u Velikoj Britaniji, ruska vlada proglasila "nepoželjnom organizacijom" 2017. a potom je i zatvorena.

Pivovarov i drugi aktivisti iz nove Otvorene Rusije kažu da je ta organizacija bila potpuno odvojena od one registrovane u Velikoj Britaniji, ali ju je vlada svejedno tretirala kao "nepoželjnu organizaciju".

Optužbe protiv Pivovarova proizilaze iz posta na Fejsbuku (Facebook) iz avgusta 2020. u kojem je ponovio objavio post odbornika u gradu Jejsk Aleksandra Korovainija iz liberalne stranke Jabloko, s pozivom za podršku opozicionim kandidatima na lokalnim izborima. Tužioci tvrde da ponavljanje posta predstavlja "izvršenje radova nepoželjne organizacije".

Ako bude proglašen krivim, Pivovarov bi mogao dobiti dve do šest godina zatvora. On tvrdi da se protiv njega vodi postupak da ne bi mogao da učestvuje na izborima za Dumu.

U izjavi na sudskom ročištu u Krasnodaru 2. juna, Pivovarov je optužbe protiv njega nazvao "farsom", dodajući da tužioci mora da se "šale " tvrdnjom da post na Fejsbuku može biti pretnja vladi.

"Zašto sam ovde, časni sude", pitao je. "Jednostavno je. Zato što želim da naša zemlja bude država zasnovana na zakonu u kojoj svi možemo živeti dobro i ugodno. I želim da Rusija ima mirnu tranziciju političke moći".

"To je pravi razlog u ovom slučaju", dodao je on, "a ne 'zastrašujuće' reči u postu koje su napisane... pre koliko vremena? Pre deset meseci. I tek sada su se tužioci probudili".

Poslanik Državne dume Sergej Ivanov iz Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) rekao je za Karent tajm (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA), da ne planira da se kandiduje za novi mandat zbog represije koja bi, kako tvrdi, mogle da utiče čak i na takozvanu "sistemsku" opoziciju. LDPR i još dve stranke koje imaju mesta u Dumi predstavljaju se, a i država ih tako smatra, kao opozicija, ali redovno podržavaju inicijative Kremlja.

"Glavni problem trenutno je što niko nije siguran od represija, od milionera oligarha do običnog građanina", rekao je on. "Oni mogu doći po bilo koga, čak i bez navođenja razloga, izvršiti pretres, uhapsiti vas i tako dalje. Ovde nema smisla baviti se politikom."

I vlada će nastaviti tako da se ponaša "jer nema otpora", dodao je Ivanov. "Vidite, sve je mirno. Sve je u redu. Narod ćuti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG