Dostupni linkovi

Policija pojačala pritisak na Open Russia nakon privođenja bivšeg šefa u avionu


Dmitrij Gudkov: "Ne znam koji je formalni razlog. Pravi razlog je, međutim, jasan." (Moskva, 11. mart 2020.)
Dmitrij Gudkov: "Ne znam koji je formalni razlog. Pravi razlog je, međutim, jasan." (Moskva, 11. mart 2020.)

Ruski opozicioni političar i bivši zamjenik Državne dume Dmitrij Gudkov rekao je da su policajci pretražili njegovu vikendicu i stanove njegovih bliskih saradnika.

Gudkov je u objavi na svom nalogu na Telegramu 1. juna rekao da je pretres izvršen u njegovoj vikendici u Kolomni, oko 100 kilometara jugoistočno od Moskve.

"Pretražuje se moja koliba u blizini Kolomne. Isto se odnosi i na mog bivšeg pomoćnika Aleksandra Solovjova. Isto i za mog šefa kabineta Vitalija Venidiktava. Ne znam formalni razlog. Pravi razlog je, međutim, jasan", napisao je.

Državna novinska agencija TASS potvrdila je da je policija pretresla navedene objekte.

Solovjov je bivši predsjedavajući Open Russia (Otvorena Rusija), građanske organizacije koja je 27. maja saopštila kako je odlučila prekinuti svoje operacije da bi zaštitila svoje članove od rizika da budu procesuirani.

Andrej Pivovarov, bivši izvršni direktor Open Russia, prodemokratskog pokreta koji je osnovao kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, priveden je 31. maja u avionu u Sankt Peterburgu i zadržan u posljednjem napadu Kremlja na opozicione snage u Rusiji.

Aktivisti Open Russia redovno se suočavaju sa pritiskom vlasti nakon što ju je rusko tužilaštvo 2017. godine proglasilo kao "nepoželjnu organizaciju", uključujući administrativne i krivične prijave.

Zakon o "nepoželjnoj organizaciji", usvojen u maju 2015. godine, dio je niza propisa koje je uspostavio Kremlj i koji su ugasili mnoge neprofitne i nevladine organizacije finansirane izvana - uglavnom iz Evrope i Sjedinjenih Država.

Natalia Zviagina, direktorica Amnesty Internationala u Moskvi, nazvala je pritvaranje Pivovarova "odvažnim potezom Kremlja u svojoj kontinuiranoj upotrebi zakona o 'nepoželjnim' organizacijama s ciljem gušenja kritika".

Zviagina je pozvala ruske vlasti da "prestanu sa represijama svojih političkih protivnika i drugih kritičara u zemlji", te da odmah puste Pivovarova, odbace sve optužbe protiv njega i drugih procesuiranih prema zakonu o 'nepoželjnim organizacijama' i povuku ovaj "diskriminatorni zakon".

XS
SM
MD
LG