Dostupni linkovi

Crna Gora protjeruje još jednog ruskog diplomatu


Zgrada Ambasade Rusije u Podgorici
Zgrada Ambasade Rusije u Podgorici

Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je još jednog diplomatu Ambasade Rusije, akreditovanog u Crnoj Gori, za personu non grata, saopšteno je iz tog Vladinog resora 12. avgusta.

Kako su naveli, odluka je donijeta zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od sedam dana za napuštanje teritorije Crne Gore, uručena je ambasadoru Rusije u Crnoj Gori Vladislavu Maslenikovu.

To je ukupno šest protjeranih ruskih diplomata iz Crne Gore u poslednjih pola godine.

Početkom aprila četvoro ruskih diplomata iz Ambasade Rusije u Crnoj Gori je proglašeno nepoželjnim osobama.

Prethodno je nepoželjnom osobom 4. marta proglašen ruski diplomata iz Ambasade te zemlje u Podgorici sa obrazloženjem da bezbjednosni organi procjenjuju da su njegove aktivnosti u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Kao recipročnu mjeru, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 24.marta proglasilo nepoželjnom osobom jednog diplomatu iz ambasade Crne Gore u toj zemlji.

Diplomatski odnosi između Crne Gore i Rusije su pogoršani od 2014. kada se Podgorica pridružila sankcijama Evropske Unije koje su uvedene Moskvi zbog aneksije ukrajinskog Krima.

Dodatno su pogoršani nakon pokušaja nasilne smjene vlasti u Crnoj Gori u oktobru 2016, za šta su optužena i dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i osam srpskih državljana i čelnici DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić.

Taj slučaj se povezuje sa pokušajem sprječavanja Crne Gore da se priključi NATO Alijansi.

Crna Gora je postala članica NATO-a 2017.godine, u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, koju je zbog toga zvanična Moskva oštro kritikovala.

XS
SM
MD
LG