Dostupni linkovi

Crna Gora protjeruje ruskog diplomatu


Ulaz u zgradu Ambasade Rusije u Podgorici (fotografija iz 2015.).
Ulaz u zgradu Ambasade Rusije u Podgorici (fotografija iz 2015.).

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je neimenovanog diplomatu ambasade Ruske Federacije akreditovanog u Crnoj Gori, za personu non grata.

Ruskom diplomati je dat rok od 72 sata da napusti Crnu Goru navedeno je u petak, 4. marta u saopštenju ministarstva.

"Formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata o napuštanju teritorije naše zemlje, uručena je danas ambasadoru Ruske Federacije", piše u saopštenju.

Ministastvo je saopštilo da je razlog za protjerivanje ruskog diplomate "procjena relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Ministarstvo vanjskih poslova nije navelo o kakvim aktivnostima ruskog diplomate radilo, a ambasada Rusije se nije oglašavala ovim povodom.

Zgrada Ministarstva inostranih poslova u glavnom gradu Crne Gore.
Zgrada Ministarstva inostranih poslova u glavnom gradu Crne Gore.

Šta je prethodilo?

Protjerivanju ruskog diplomate prethodila je objava podgoričke "Pobjede" od 26. februara u kojoj je navedeno da se predsjedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić sreo sa ruskim obavještajcima Viktorom Antipinim i Aleksandrom Perišovim u jednom restoranu u Danilovgradu.

Dan kasnije, Bulajić se oglasio saopštenjem potvrđujući da sreo sa " diplomatskim predstavnicima Ruske Federacije", u sklopu svojih širih diplomatkih aktivnosti.

Bulajić pripada Demokratskom frontu (DF), prosrpskom političkom savezu čiji su politički ciljevi - ukidanje sankcija Rusiji koje je Crna Gora uvela nakon aneksije Krima i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. DF je i protivnik članstva Crne Gore u NATO alijansi.

Kakav je bio komentar Ambasade Rusije?

Ambasade Rusije objavila na zvaničnoj fejzbuk stranici reagovanje na pisanje Pobjede u kojem je oštro kritikovala taj medij zbog niza tekstova koje je taj list objavio o aktivnostima ruskih obavještajnih službi u Crnoj Gori.

Diplomatski odnosi Crne Gore i Ruske Federacije su bili dobri do 2014. godine kada se, slijedeći spoljnopolitički kurs Evropske unije, Crna Gora pridružila sankcijama koje je Brisel uveo Moskvi zbog aneksije Krima.

Odnosi su dodatno pogoršani nakon pokušaja nasilne smjene vlasti u Crnoj Gori na izborima u oktobru 2016. čiji su organizatori, prema optužnici crnogorskog Specijalnog tužilaštva, bila dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Uz njih, na listi optuženih su se našli osam srpskih državljana i lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić. Nakon prvostepene presude, Apelacioni sud je slučaj vratio na ponovno suđenje, koje još nije počelo.

Čitav slučaj povezuje se sa sprečavanjem Crne Gore da se priključi Alijansi.

Crna Gora je 2017. godine postala članica NATO zbog čega je Rusija oštro kritikovala tadašnju crnogorsku vlast Demokratske partije socijalista, a posebno predsjednika Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG