Dostupni linkovi

Rusija od Crne Gore traži pojašnjenje sporne izjave o prekidu odnosa


Ambasada Rusije u Podgorici
Ambasada Rusije u Podgorici

Ambasada Rusije u Podgorici je uputila notu Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Crne Gore kojom traži pojašnjenje jučerašnje objave na sajtu i Tviteru Ministarstva o prekidu diplomatskih odnosa sa Rusijom, potvrđeno je 19. aprila Radiju Slobodna Evropa iz MVP.

Dan ranije je iz Ministarstva greškom saopšteno da je stupio na snagu prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom, što je nakon nekoliko sati ispravljeno novim saopštenjem i izvinjenjem javnosti zbog greške.

Tim povodom Ambasada Ruske Federacije je shodno diplomatskoj praksi uputila notu kojom je u diplomatskom tonu zatražila pojašnjenje povodom objave o "prekidu diplomatskih odnosa", pojasnili su iz crnogorskog Ministarstva.

"U odgovoru ruskoj strani, MVP je navelo da Crna Gora nije prekinula diplomatske odnose sa Rusijom, niti je bilo kojim diplomatskim činjenjem to pitanje pokrenuto s naše strane, što proizilazi iz ispravljene verzije saopštenja koje je poslato ruskoj Ambasadi", navodi MVP.

Saopštenje je inače izdato nakon sastanka Koordinacionog tijela za praćenje primjene međunarodnih restriktivnih mjera povodom krize u Ukrajini.

"Izvinjavamo se javnosti zbog grubog propusta u prethodno objavljenom saopštenju, gdje je umjesto pobrojavanja restriktivnih mjera, greškom navedeno da su stupile na snagu", saopštilo je MVP nekoliko sati kasnije.

Vlada Crne Gore je nakon više odlaganja 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu, kojima treba da se zamrznu imovinu i ekonomske resurse dijela ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori, i zabrani rad ruskih vladinih medija.

Vazdušni prostor Crne Gore je ranije zatvoren za ruske avione, jer za tu odluku nije bila neophodna formalna odluka Vlade.

Nakon što je Crna Gora deklarativno podržala sankcije Rusiji, zvanična Moskva je 7. marta uvrstila Crnu Goru na spisak stranih država koje "vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba". Na toj listi su i članica Evropske unije, među kojima su Slovenija i Hrvatska, a od ranije i Sjedinjene Američke Države, Australija, Velika Britanija, Kanada, i druge.

Od početka marta, Crna Gora je protjerala ukupno pet ruskih diplomata, koji su proglašeni nepoželjnim osobama s obrazloženjem da bezbjednosni organi procjenjuju da su njihove aktivnosti u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Kao kontramjeru, Rusija je jednog diplomatu iz crnogorske ambasade u Moskvi proglasila personom non grata krajem marta, ali je najavila još sličnih poteza.

Pogoršani diplomatski odnosi između Crne Gore i Rusije traju od 2014. kada se Podgorica pridružila sankcijama Evropske Unije koje su uvedene Moskvi zbog aneksije ukrajinskog Krima.

Potom su dodatno pogoršani nakon pokušaja nasilne smjene vlasti u Crnoj Gori oktobra 2016., za što su optužena i dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, te osam srpskih državljana i čelnici Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić. Nakon prvostepene presude je Apelacioni sud vratio slučaj na ponovno suđenje, koje još nije počelo.

Taj slučaj se povezuje sa pokušajem sprečavanja Crne Gore da se priključi NATO Alijansi, što je uspjela juna 2017.godine.

XS
SM
MD
LG