Dostupni linkovi

Rusija protjeruje crnogorskog diplomatu


Moskva
Moskva

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo 24. marta da je jedan diplomata u ambasadi Crne Gore proglašen nepoželjnom osobom (persona non grata), o čemu je uručena nota crnogorskom ambasadoru u Moskvi Miloradu Šćepanoviću.

Navodi se da je to recipročna mjera nakon protjerivanje ruskog diplomate iz Crne Gore.

Odluka Rusije je očekivana, ali takođe neutemeljena i nesrazmjerna, saopšteno je u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

"Odluka je očekivana u kontekstu recipročnih mjera, ali istovremeno i neopravdana, posebno imajući u vidu činjenicu da se protjerani ruski diplomata bavio u Crnoj Gori aktivnostima koje su u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima" navode iz crnogorskog ministarstva.

Dodaju da se diplomata Crne Gore u Rusiji, u zvanju savjetnika, upotpunosti ponašao profesionalno, u skladu sa diplomatskim pravilima i načelima službe, poštujući zemlju prijema i ne zloupotrebljavajući njeno gostoprimstvo.

"Uzimajući u obzir sve pomenute okolnosti, Ministarstvo smatra da je odgovor ruske strane neutemeljen i nesrazmjeran, posebno sa aspekta brojnosti diplomatskog osoblja ruske Ambasade u Podgorici, koje je neuporedivo veće u odnosu na naše u Moskvi", smatraju u MVP.

Podsjetimo, MVP Crne Gore je 4. marta proglasilo jednog diplomatu ambasade Rusije u Podgorici za personu non grata, uz rok od 72 sata da napusti zemlju.

Crnogorski mediji su objavili da je riječ o Viktoru Antipinu.

Kao razlog protjerivanja je navedena "procjena relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Protjerivanju je prethodio tekst u dnevnom listu Pobjeda od 26. februara u kojem se navodi da se predsjedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić sreo sa ruskim obavještajcima Viktorom Antipinim i Aleksandrom Perišovim u jednom restoranu u Danilovgradu.

Dan kasnije, Bulajić je to potvrdio, dodajući da se sa njima sreo "u sklopu svojih širih diplomatskih aktivnosti".

Bulajić je funkcioner proruskog i prosrpskog Demokratskg fronta (DF) među čijim su političkim ciljevima ukidanje sankcija Rusiji koje je Crna Gora uvela nakon aneksije Krima i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. DF je takođe i protivnik članstva Crne Gore u NATO alijansi.

Diplomatski odnosi Crne Gore i Rusije su pogoršani od 2014. kada je, slijedeći spoljnu politiku Evrospke unije (EU), Podgorica uvela sankcije Moskvi zbog aneksije Krima.

Oni su dodatno pogoršani nakon pokušaja nasilne smjene vlasti u Crnoj Gori u oktobru 2016., za što je Specijalno državno tužilaštvo optužilo i dvojicu ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova , osam srpskih državljana, te lidere DF-a Milana Kneževića i Andriju Mandića.

Nakon prvostepene presude, Apelacioni sud je slučaj vratio na ponovno suđenje, koje još nije počelo.

Cijeli slučaj se povezuje sa pokušajem sprečavanja Crne Gore da se priključi NATO Alijansi.

Crna Gora je postala članica NATO-a 2017.godine, u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, što je zvanična Moskva oštro kritikovala.

XS
SM
MD
LG