Dostupni linkovi

Ruski bataljon u kojem navodno ratuju dobrovoljci iz Srbije


Bataljon "Sudoplatov" osnovan je septembra 2022. godine kao proruska dobrovoljačka jedinica koja dejstvuje na jugu Ukrajine na teritoriji Zaporožja, koje je trenutno pod ruskom okupacijom
Bataljon "Sudoplatov" osnovan je septembra 2022. godine kao proruska dobrovoljačka jedinica koja dejstvuje na jugu Ukrajine na teritoriji Zaporožja, koje je trenutno pod ruskom okupacijom

"Sava" i "Dunav", sem što su reke koje protiču kroz Srbiju, su takođe i šifrovana imena za dvojicu boraca koji za sebe tvrde da su se iz Srbije priključili ruskim snagama u Ukrajini.

Prateći objave o njima Radio Slobodna Evropa (RSE) je detektovao detalje o jedinici čiji su navodno deo.

Ona deluje u Ukrajini pod nazivom bataljon "Sudoplatov".

Ratovanje na stranim ratištima je u Srbiji kažnjivo zakonom i do sada je više od 30 osoba osuđeno zbog učešća u ratu u Ukrajini od 2014. do danas.

Nije poznat broj onih koji su se iz Srbije pridružili ruskim snagama u Ukrajini.

Zvaničan Beograd je u februaru poručio da će sprečiti učešće svojih građana u sukobima u Ukrajini, kao i da će svi "dobrovoljci" koji se uključe u taj konflikt, biti sakncionisani.

"Sava" i "Dunav", kako se tvrdi u video objavama na Telegramu, došli su da pomognu svojoj "braći".

Identiteti dvojice boraca su sakriveni, jer se oni u svim objavama pojavljuju sa fantomkama na licu.

"Dunav" je takođe imao i nekoliko gostovanja u ruskim medijima, za koje je pričao sa fantomokom na glavi.

Priča o 'Sudoplatovu'

Bataljon "Sudoplatov" osnovan je septembra 2022. godine kao proruska dobrovoljačka jedinica koja dejstvuje na jugu Ukrajine na teritoriji Zaporožja, koje je trenutno pod ruskom okupacijom.

Ime bataljona potiče od Pavla Sudoplatova, nekadašnjeg pripadnika obaveštajnih službi Sovjetskog Saveza tokom vlasti Josifa Viserjnoviča Staljina, koji je krajem 1930-ih učestvovao u likvidacijama ukrajinskih nacionalista.

Kako javljaju ruski mediji, jedinica je osnovana na inicijativu Jevgenija Balickog, čelnika Zaporoške oblasti. Balicki je godinama bio član proruske stranke Partija regiona, koja se zalagala za prava ruske manjine u Ukrajini.

U septembru 2022. pristupio je Ujedinjenoj Rusiji, partiji ruskog predsednika Vladimira Putina.

Bataljon "Sudoplatov" u objavi na Telegram kanalu od 5. decembra 2022. godine navodi da njihovi borci prolaze "ubrzanu taktičku obuku", te da na njoj između ostalog uče "donošenje borbenih odluka" i "frontalni napad na neprijatelja koji se brani u rovu".

Na Telegram kanalu je navedena dokumentacija koju je potrebno da dostave oni koji žele da se prijave u ovu jedinicu: pasoš Ruske Federacije i, ukoliko je dostupan, ukrajinski pasoš, poreski broj, vojnu knjižicu, istoriju zapošljavanja i uverenje o zdravstvenom stanju.

U objavama se ne navodi koja je procedura za dobrovoljce van Rusije.

RSE je posredstvom Telegrama kontaktirao bataljon "Sudoplatov", sa pitanjima da li se i koliko državljana Srbije prijavilo za dolazak u Zaporožje i koja je procedura za dolazak, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

Telegram kanal bataljona "Sudoplatov" prati nešto više od 2.300 ljudi. Kanal redovno objavljuje fotografije sa poligona za obuku dobrovoljaca kao i medijske priloge o toj jedinici.

Trećeg februara su na toj društvenoj mreži ponudili 12 miliona rubalja (150.000 evra) "za svaki ispravan zarobljeni tenk" koji su zapadne zemlje poslale Ukrajini kao pomoć u borbi protiv ruske invazije.

Krajem decembra su saopštili da je Rusija donirala bataljonu "šest dronova, top protiv bespilotnih letelica, tri satelitska telefona, dva termovizira i sedam vozila marke Niva".

"Sada će našim borcima biti lakše da održavaju red u našem kraju", navodi se u toj objavi.

Informacija o toj donaciji se ne može naći na sajtu Ministarstva odbrane Rusije.

'Rusofili' iz Srbije

Tvrdnju da su u bataljon "Sudoplatov" stigla dva dobrovoljca iz Srbije objavljena je na Telegram kanalu te grupe 13. januara.

U toj objavi se navodi da su se bataljonu početkom 2023. godine pridružila "dva Srbina pod kodnim imenima 'Dunav' i 'Sava'".

Njih dvojica su, kako se navodi, "srpski rodoljubi i rusofili" koji su došli na istok Ukrajine uprkos tome što zakonodavstvo Srbije zabranjuje učešće svojim građanima na stranim ratištima.

RSE nije mogao da potvrdi njihov identitet kao ni tvrdnje da su državljani Srbije, ali u objavama govore na srpskom jeziku.

Andrej Rodionov (u sredini) sa ljudima za koje tvrdi da su dobrovoljci iz Srbije
Andrej Rodionov (u sredini) sa ljudima za koje tvrdi da su dobrovoljci iz Srbije

Otkako ih je bataljon predstavio javnosti na Telegram kanalu, dali su više intervjua ruskim i pojedinim portalima iz Srbije.

U svim tim pojavljivanjima govore na srpskom jeziku.

U razgovoru za ruski kanal Solovljev, koji je na društvenim mrežama objavljen 29. januara, "Dunav" kaže da njegova porodica "normalno reaguje i podržava" njegov odlazak na ukrajinski front.

"Ne brinu", kaže, ne navodeći detalje o životu u Srbiji.

U intervjuu koji je 24. januara objavljen na jednom srpskom desničarskom YouTube kanalu "Dunav" hvali obuku koju dobrovoljci prolaze u bataljonu.

"Za jedan dan sam ovde naučio više nego za šest meseci vojnog roka u Srbiji, a bio sam u Vojnoj policiji", tvrdi on.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije do zaključenja teksta nisu odgovorili na upit RSE da li su upoznati sa odlaskom dvojice navodnih državljana Srbije u bataljon "Sudoplatov", kao ni da li je nadležnima poznat njihov identitet.

Uloga ruskog ultradesničara

U prvoj objavi na Telegram kanalu bataljona u kojoj se pominju "Sava" i "Dunav" od 13. januara, pominje se još jedno ime.

U pitanju je Andrej Rodionov, ruski ultradesničar i osnivač Međunarodnog pokreta "Rusko-slovensko ujedinjenje i preporod – RUSOV".

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije pisao, Rodionov je u više navrata boravio u Srbiji i održava kontakte sa pojedinim grupacijama srpske krajnje desnice.

Prethodno nije moguće naći bilo kakve informacije o vezi Rodionova i "Sudoplatova" u objavama na tom Telegram kanalu, osnovanom krajem oktobra 2022. godine.

Rodionov u objavama prevodi izjave "Save" i "Dunava".

Zaporoška oblast u Ukrajini gde dejstvuje bataljon "Sudoplatov"
Zaporoška oblast u Ukrajini gde dejstvuje bataljon "Sudoplatov"

Uz tu objavu su priložene i fotografije na kojima se vide dva muškarca u uniformama sa fantomkama na licu koji poziraju sa tri prsta ispred vojnog kamiona. Sa njima je i Rodionov.

Na grudima nose amblem sa simbolom ultradesničarske organizacije RUSOV koju je osnovao Rodionov.

U objavi od 21. novembra na Telegram kanalu organizacije RUSOV se navodi da veliki broj članova i simpatizera ove organizacije ratuje u redovima "112. odvojene čete Sudoplatovskog dobrovoljačkog bataljona".

Šta je RUSOV?

Prema podacima Informaciono-analitičkog centra "Sova" iz Moskve, koji se bavi praćenjem ultradesničarskih grupa u Rusiji, Međunarodni pokret "Rusko-slovensko ujedinjenje i preporod" (RUSOV) je "mala panslovenska neopaganska organizacija koja ima nekoliko filijala širom Rusije, od kojih su najaktivniji u Moskvi i Sevastopolju".

Na sajtu organizacije koju vodi Andrej Rodionov se navodi da je RUSOV, osim u Rusiji, otvorio ispostave u svim slovenskim zemljama.

Kao glavne ciljeve ovaj pokret u svom Manifestu navodi "oživljavanje Velike Rusije" i stvaranje "federalne savezne slovenske države na čelu sa velikom Rusijom".

Simboli koje koristi RUSOV česti su u današnjoj ikonografiji neonacističkih i ekstremno desničarskih grupa – kolovrat, poznat i kao slovenska svastika, te solarni krst (krst u krugu), stari simbol koji su preuzele neonacističke grupe u 20. i 21. veku.

Na Telegram kanalu organizacije RUSOV objavljena je fotografija koja navodno dartira iz juna 2015. godine, na kojoj Andrej Rodionov (desno) pozira sa simbolom kolovrata (slovenska svastika) u proruskoj paravojnoj brigadi Prizrak u Lugansku
Na Telegram kanalu organizacije RUSOV objavljena je fotografija koja navodno dartira iz juna 2015. godine, na kojoj Andrej Rodionov (desno) pozira sa simbolom kolovrata (slovenska svastika) u proruskoj paravojnoj brigadi Prizrak u Lugansku

Prema podacima iz Registra pravnih subjekata Ruske Federacije, RUSOV je osnovan aprila 2012. godine.

Pokret podržava rusku invaziju na Ukrajinu od njenog početka.

"Kako je lepo što je gotovo cela bivša Ukrajina u plamenu. Važno je ne prestati. Slava Rusiji", napisao je vođa RUSOV-a Andrej Rodionov u oktobru 2022. godine na svom Fejsbuk profilu.

Inače, podaci iz ruskog Registra privrednih subjekata pokazuju da je Rodionov, osim borbe za "veliku Rusiju", tokom 2017. i 2018. godine imao firmu koja se bavila trgovinom antikvitetima.

Rodionov na Balkanu

Rodionov je u poslednjih nekoliko godina više puta boravio u Srbiji, kao i u okolnim zemljama. Čest je gost srpskih desničarskih internet portala i podkasta, a u novembru 2020. godine govorio je za državni Radio Beograd 2.

Govoreći na Radio Beogradu o delovanju pokreta na čijem je čelu, Rodionov je kazao da je RUSOV "nadstranačka organizacija" koja deluje globalno i koja je prisutna u svim slovenskim zemljama.

"U naš pokret dolaze ne samo druge organizacije i pokreti, već i stranke. Sad širimo našu ideju i vidimo svakog dana dobre rezultate", rekao je Rodionov.

On je u istom razgovoru poručio da najbolje rezultate očekuje od saradnje sa Srbijom, "jer su Srbi i Rusi ne samo braća, već jedan narod".

"Nadam se da će uskoro, kao što Belorusija ulazi u savez sa Rusijom, i Srbija ući u savez sa Belorusijom i Rusijom i da ćemo napraviti saveznu državu", rekao je Rodionov.

Zastava RUSOV-a (levo) na protestu porške ruskoj invaziji u Beogradu
Zastava RUSOV-a (levo) na protestu porške ruskoj invaziji u Beogradu

U razgovoru za desničarski YouTube kanal iz Srbije "Srbin.info" je krajem januara 2023. rekao da Rusija "pomaže srpskim dobrovoljcima da se dobro utreniraju i zajedno posle treba da oslobodimo Kosovo i Metohiju".

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, što zvaničan Beograd i dalje odbija da prizna. U tome joj glavnu podršku pruža Rusija, koja blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Osim u Srbiji, vođa pokreta RUSOV je prethodnih godina bio gost i u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

Prema izveštaju makedonskog istraživačkog portala 360stepeni.mk, Rodionov je od 2017. godine u tu zemlju dolazio nekoliko puta. U okolini Skoplja je 2018. godine organizovao kamp za učenje borilačkih veština i "duhovnih tradicija Drevne Rusije".

Veze sa ultradesnicom iz Srbije

Rodionov je novembra 2021. godine, zajedno sa vođom neformalne ultradesničarske grupe "Narodne patrole" Damnjanom Kneževićem, u Beogradu obeležio 100. godišnjicu egzodusa ruskih monarhista iz Rusije nakon Oktobarske revolucije.

Damjan Knežević i urednik desničarskog portala "Srbin.info" Dejan Petar Zlatanović su uhapšeni 16. februara ove godine, pošto su na protestu ekstremnih desničara u Beogradu dan ranije pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno predsednika Republike Srbije.

Obojica se nalaze u jednomesečnom pritvoru.

Prethodno je Knežević u maju 2021. godine posetio Moskvu, gde se, između ostalih, sastao i sa Andrejem Rodionovim. U društvu sa vođom "Narodne patrole" bio je i Dejan Petar Zlatanović.

Zastave RUSOV-a vijorile su se i na protestima podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, koje su u nekoliko navrata organizovale ekstremno desničarske grupe u Beogradu.

Rodionov se oktobra 2020. sastao i sa nekadašnjim generalom Vojske Jugoslavije Božidarom Delićem, osnivačem nevladine organizacije "Ljubav, vera, nada".

Damnjan Knežević (četvrti sleva) i Andrej Rodionov (peti sleva) u Beogradu (17. novembar 2020. godine)
Damnjan Knežević (četvrti sleva) i Andrej Rodionov (peti sleva) u Beogradu (17. novembar 2020. godine)

Pomoć za paravojnu grupu 'Prizrak'

Od početka rata na istoku Ukrajine 2014. godine, pokret RUSOV je podržavao delovanje proruskih separatista.

Kako se može videti na YouTube kanalu ovog pokreta, predstavnici RUSOV-a su januara 2015. godine odneli pomoć proruskoj brigadi "Prizrak" u Luganjsku.

Kako je RSE ranije pisao, u toj paravnojnoj jedinici, koja se kao "ilegalna naoružana separatistička grupa" našla na "crnoj listi", odnosno listi sankcionisanih pojedinaca i enetiteta, Evropske unije i Sjedinjenih Država, su ratovali i pojedini državljani Srbije.

RUSOV na svom Telegram kanalu objavljuje fotografije vojnika koji na uniformi nose amblem ove organizacije. Kako se može videti na pojedinim fotografijama, neki od njih na rukavu imaju i amblem paravojne plaćeničke formacije "Vagner", u kojoj su takođe ratovali pojedini državljani Srbije.

Rodionov je, međutim, u jednom od skorašnjih intervjua negirao da pokret koji vodi ima veze sa "Vagnerom".

Sjedinjene Američke Države su krajem januara 2023. godine ovu plaćeničku grupu stavile na crnu listu, označivši je kao "transnacionalnu kriminalnu organizaciju".

Zapadne zemlje i stručnjaci Ujedinjenih nacija optužili su plaćenike Vagner grupe da su počinili brojna kršenja ljudskih prava širom Afrike, uključujući Centralnoafričku Republiku, Libiju i Mali.

XS
SM
MD
LG