Dostupni linkovi

Određen pritvor vođi Narodnih patrola i uredniku portala Srbin.info u Beogradu


Damjan Knežević, lider Narodnih patrola, tokom protesta desničara u Beogradu, 15. februara 2023.
Damjan Knežević, lider Narodnih patrola, tokom protesta desničara u Beogradu, 15. februara 2023.

Više javno tužulaštvo u Beogradu saopštilo je 17. februara da su tog dana saslušani Damnjan Knežević, vođa ultradesničarske grupe Narodne patrole, i Dejan Zlatanović, urednik portala Srbin.info, i da je predložilo određivanje pritvora.

Sudija Višeg suda u Beogradu Ksenija Marić odredila je pritvor Kneževiću i Zlatanoviću, prenosi Beta.

Oni su, kako se navodi na sajtu tužilaštva, pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno predsednika Republike Srbije.

Osumnjičeni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela.

Tužilaštvo je, kako se navodi, nakon saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor osumnjičenima da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

U saopštenju tužilaštva navode se samo imena osumnjičenih i prvo slovo prezimena. Mediji su objavili da je reč o Kneževiću i Zlatanoviću.

Tužilaštvo navodi da se sumnja da su Knežević i Zlatanović od 1. do 15. februara 2023. godine "u više navrata putem svog političko-propagandnog i ideološkog delovanja na javnoj grupi Narodne patrole na kanalu Telegram, kao i putem društvenih mreža Facebook i Instagram, pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno svrgavanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije".

Kao datum realizacije svoje namere, kako se navodi, osumnjičeni su označili obeležavanje Dana državnosti na Sretenje 15. februara, za kada je prijavljeno javno okupljanje ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu.

Tokom obraćanja na skupu okupljenim građanima, pored ostalog, kako se navodi u saopštenju tužilaštva, Knežević je izjavio "ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću (Aleksandar, predsednik Srbije)", "kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede", i drugo.

Zlatanović je, kako tužulaštvo navodi, tokom svog obraćanja okupljenim građanima rekao:

"Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše", "ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više", "ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi", "oni ili mi, trećeg nema" i drugo.

Policija u Srbiji je 16. februara uhapsila Damjana Kneževića, lidera desničarske organizacije "Narodne patrole", i još dva člana te organizacije, potvrđeno je tada na njihovom Telegram kanalu.

"Narodne patrole" su 15. februara organizovala spomenuti protestni skup u Beogradu, na kojem su tražili da se vlasti u Beogradu povuku iz pregovora sa Kosovom.

Pripadnici Žandarmerije su ih tada sprečili da uđu u zgradu Predsedništva Srbije.

Prethodno su uklonili deo zaštitne ograde oko Predsedništva, a pojedinci su zgradu gađali jajima.

XS
SM
MD
LG