Dostupni linkovi

Jačanje veza ruskih i srpskih ultradesničara usred invazije na Ukrajinu


Pripadnici desničarske grupe "Narodna patrola" u parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu 25. oktobra 2020. na protestu protiv migranata i izbeglica
Pripadnici desničarske grupe "Narodna patrola" u parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu 25. oktobra 2020. na protestu protiv migranata i izbeglica

Dok se u Ukrajini nastavlja invazija Rusije, srpske ultradesničarske grupe na društvenim mrežama šire prorusku propagandu.

Primer je i poziv ekstremističke grupe "Narodne patrole" na "miting solidarnosti" sa ruskim narodom, koji bi trebalo da bude održan u Beogradu.

Ova grupa, poznata po nasilnim akcijama protiv izbeglica i migranata i veličanju osuđenih ratnih zločinaca, poslednjih dana na društvenim mrežama deli i video poruku ruskog ekstremiste sa crne liste SAD, koji poziva građane Srbije da pruže podršku ruskim akcijama u Ukrajini.

Srbija se 2. marta na sednici Generalne skupštine UN-a pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu. Vlasti u Srbiji su takođe izjavile i da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Ruski terorista i pristalice Kremlja u Srbiji

"Mi ruski patrioti i nacionalisti molimo naš bratski srpski narod za podršku."

Ovim rečima je Denis Garijev, od američkog Stejt departmenta označen kao globalni terorista, u video poruci pozvao građane Srbije da pomognu Rusiji u invaziji na Ukrajinu.

Denis Garijev, član Ruskog imperijalnog pokreta, ultranacionalističke i rasističke organizcije koju je američka administracija u aprilu 2020. označila kao globalnu terorističku pretnju
Denis Garijev, član Ruskog imperijalnog pokreta, ultranacionalističke i rasističke organizcije koju je američka administracija u aprilu 2020. označila kao globalnu terorističku pretnju

Garijev je član Ruskog imperijalnog pokreta (RIM), ultranacionalističke i rasističke organizcije koju je američka administracija u aprilu 2020. označila kao globalnu terorističku pretnju.

Sa nepoznate lokacije, ispred panoa na kojem je u levom uglu istaknuta i fotografija ratnog zločinca Ratka Mladića, on je pozvao građane Srbije da podrže, kako je rekao, "obnavljanje Rusije u okviru njenih istorijskih granica".

Video objavu ruskog ekstremiste dele desničarske grupe i organizatori skupa na kojem će se, kako je najavljeno, pružiti podrška Rusiji.

Vojni napad na nezavisnu državu

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je 24. februara vojnu invaziju na Ukrajinu.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge države Zapada uvele su stroge sankcije Rusiji. Srbija, koja nije članica EU ali pretenduje na to, odbija da uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Jedan od mogućih razloga su i istraživanja koja govore da većina građana Srbije smatra Rusiju prijateljskom državom, što je takođe narativ koji u zvaničnim izjavama koriste i političari na vlasti, predvođeni predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

Opasnost upućenih poruka

Predrag Petrović iz organizacije Beogradski centrar za bezbednosnu politiku, koji se bavi analizom desno orijentisanih grupacija, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da širenje stavova koje zastupaju organizacije poput Ruskog imperijalnog pokreta može predstavljati opasnost, posebno u vremenu globalne krize kakva se trenutno odigrava.

"Tanka je linija između mržnje prema migrantima ili, u ovom slučaju, Ukrajincima, i ljudi koji žive ovde u Srbiji, a koje oni sutra mogu da označe kao izdajnike naroda", kaže Petrović aludirajući na nasilne antimigrantske akcije koje je u više navrata organizovala grupa "Narodne patrole".

Šta je to Ruski imperijalni pokret?

Označivši ih kao globalne teroriste, Stejt dipartment navodi da je to "prvi put u istoriji" da su SAD za terorističku grupu označile bele suprematiste sa međunarodnim vezama.

"Ovaj istorijski potez samo je deo širih napora administracije da se suprotstavi terorizmu bele rase u inostranstvu", rekao je povodom odluke 2020, Nejtan Sejls, koordinator Stejt departmenta za borbu protiv terorizma.

Ova grupa, prema izveštaju SAD, obezbedila je paravojnu obuku ekstremista i u Evropi i aktivno radi na okupljanju u zajednički front protiv njihovih navodnih neprijatelja.

Ruska ekstremistička grupa takođe je obučavala i suprematiste Nemačke, Poljske i Finske, navodi se u izveštaju Stejt dipartmenta.

Organizacija Counter Extremism u svom izveštaju o RIM-u navodi da je ova "fašistička organizacija regrutovla i obučavala ruske borce za sukob Rusije sa Ukrajinom". Dodaju i da je njen militantni ogranak, Imperijalna legija, pored Ukrajine, slala borce i u Siriju i Libiju.

Opasna retorika o prekrajanju granica

U poruci Srbima, Denis Garijev podseća da su se "Rusi isto tako uvek zalagali za ujedinjenje Srba, vraćanje Kosova i drugih srpskih zemalja u okvir Srbije", i da zato sada očekuje "da ih srpski narod podrži u borbi za ujedinjenje".

Takva retorika jeste opasnost, ocenjuje Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Prema njegovim rečima, ukoliko se bude dodatno zaoštravala situacija u Ukrajini, može se očekivati da će Rusija nastojati da pojača svoj uticaj na Zapadnom Balkanu kako bi podrivala poteze Zapada.

"Oni će definitivno nastojati da iskoriste naklonost srpskog javnog mnjenja kako bi destabilizovali situaciju", smatra Petrović.

Marko Milosavljević iz nevladine Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), koja se bavi zaštitom ljudskih prava, kaže za RSE da ga ne iznenađuje podudaranje nacionalističkih mitova srpskih i ruskih ultradesničara. On podseća da srpski desničari održavaju saradnju sa srodnim organizacijama ne samo iz Rusije, već i iz drugih zemalja sveta.

On upozorava da bi mnogi nacionalistički pokreti u Srbiji dešavanja u Ukrajini mogli shvatiti kao korak ka ostvarenju sna o vraćanju nezavisnog Kosova pod ingerenciju Srbije i ujedinjenje sa bh. entitetom Republikom Srpskom.

"Zato je sada jako važno da se institucije Srbije suprotstave porukama ekstremistima time što će poslati poruke solidarnosti prema ljudima koji su ugroženi ratom u Ukrajini, ali i ljudima koji su ugroženi diktaturom u Rusiji", kaže Milosavljević.

Ruski imperijalni pokret na Zapadnom Balkanu

Osim sa ekstremistima iz Nemačke, Poljske i zemalja Skandinavije, RIM održava i prijateljske odnose sa ideološki srodnim organizacijama u Srbiji.

U decembru 2021. godine, mediji u Bosni i Hercegovini (BiH) objavili su vest u kojoj prenose objavu i fotografiju ekstremista Ruskog imperijalnog pokreta na društvenoj mreži Vkontakte.

Članovi grupe, naime, okupili su se krajem novembra ispred zgrade Ambasade BiH u Moskvi u znak podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Istog dana u Beogradu, klerofašistička organizacija "Srbska Akcija" je održala sličan skup pred Ambasadom Ukrajine. Organizatori su naveli da su se okupili na inicijativu RIM-a kako bi podržali Ruse u Donbasu.

Podrška "Srbske akcije", poznate po tome što je organizovala više javnih komemoracija nacističkim kolaboracionistima, vidljiva je i tokom ruske invazije.

Na Telegram kanalu ove grupe je 28. februara objavljen ceo transkript govora Denisa Garijeva, upućenog ljudima u Srbiji, kao i objave i pamfleti RIM-a povodom rata u Ukrajini.

Ko organizuje protest podrške Rusiji?

U proteklim danima a od početka invazije Rusije, u prestonici Srbije održano je nekoliko protesta u znak podrške građanima Ukrajine. Ipak na mapi Evrope, Srbija je jedna od retkih država u kojoj se organizuje i skup podrške Rusiji.

Protest organizuje više, kako je navedeno, "patriotskih organizacija" na čelu sa "Narodnom patrolom".

Oni su u centar pažnje javnosti došli u februaru 2020. kada je grupa od dvadesetak mladića sa crnim kapuljačama maltretirala migrante i izbeglice u centru Beograda.

Ova grupa u međuvremenu postala je poznata i po antiLGBT porukama, ometanju novinara tokom izveštavanja sa Beograd prajda kao i po širenju nacionalne, rasne i verske mržnje.

Okupljali su se i kako bi ometali antifašističke skupove u Beogradu organizovane sa zahtevom da se ukloni mural Ratka Mladića u centru Beograda.

Marko Milosavljević iz YIHR ocenjuje da bi održavanje skupa podrške Rusiji bila sramota za Srbiju.

"Ukoliko se on dogodi, to bi značilo da institucije Srbije nisu saglasne sa onim stavovima koje su podržale u Ujedinjenim nacijama", kaže Milosavljević.

Predrag Petrović kaže da ga ne iznenađuje najavljeni skup, s obzirom na bliskost većine srpskih ekstremno desničarskih organizacija sa srodnim grupama iz Rusije.

"Oni svakako utiču na normalizaciju vrednosti koje nisu u skladu sa demokratskim poretkom. To je najgora posledica njihovog delovanja", smatra Petrović.

Šifra ’Z’ – proruska propaganda u Srbiji

Osim "Narodnih patrola" i "Srbske akcije, i većina drugih desničarskih grupa na Telegramu ustupila je svoj prostor za širenje proruske propagande. Neretko se u tim grupama privrženost ruskoj strani iskazuje samo jednim simbolom – latiničnim slovom Z.

Taj simbol je poslednjih dana zabeležen na brojnim fotografijama ruskih vojnih vozila. Uglavnom je iscrtan belom farbom na istaknutom delu bornih vozila.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je pronašao više srpskih grupa i kanala na društvenoj mreži Telegram koje danima dele ilustracije ili čak prodaju majice sa ovim simbolom. Neke od njih, osim proruskih, zastupaju i antisemitske, rasističke i antivakserske stavove.

Glasnici ruskog uticaja

Najagilniji u širenju proruske propagande je kanal "Antiglobalizam" koji broji više od 1.000 pratilaca. Svoje opredeljenje u rusko-ukrajinskom ratu izneli su već na profilnoj fotografiji na kojoj se vidi simbol Z i poruka na engleskom: "Druga strana medalje – Verni sebi". Fotografija je potpisana ironičnim komentarom: "Mi širimo ’maligni ruski uticaj’".

Otkako je počela invazija, administratori svakodnevno dele na desetine objava u vezi sa dešavanjima u Ukrajini – prenose saopštenja ruskih i čečenskih zvaničnika, a ruske akcije se prikazuju kao "čišćenje neonacističkih militanata i Oružanih snaga Ukrajine".

Sve to prate i fotografije vojnih kamiona i bornih vozila, za koje se tvrdi da pripadaju ruskim trupama koje se trenutno nalaze u Ukrajini. Na mnogima od njih je belom farbom ispisan znak Z.

Isti simbol može se naći i na različitim pamfletima koje objavljuju administratori drugih grupa, a neke od njih, koje dele rusku propagandu, broje više hiljada pratilaca.

U jednoj od njih, na kanalu grupe “Antiglobalisti Srbije”, podeljena je slika na kojoj su slovo Z i nož, kao i poruka “Specijalna jedinica”. Na slici je i poruka:

"Braćo i sestre, najmiliji Srbi pravoslavni, borite se na svaki način protiv ustašoidnih titoista, jer neprijatelje srpske vere, nacije i otadžbine treba satirati."

Slične objave imao je i kanal "Vesti iz Rusije" koji je pokrenut 25. februara, dan nakon što je počela ruska invazija. Ovaj kao i svi pomenuti kanali svakodnevno prenose objave ruskih Telegram kanala i vesti sa Sputnjika i RT-a.

Z na majicama

Simbol Z je prilično brzo postao dovoljno poznat da su pojedine grupe počele da ih štampaju na majicama. Već 28. februara je takvu ponudu svojim pratiocima izneo kanal "Borbeni efektivni Telegram", koji prati blizu 20.000 ljudi.

Ruski zvaničnici do sada nisu javno govorili o tome šta ovaj simbol predstavlja.

Profesor Majkl Klark (Michael Clarke), bivši direktor Kraljevskog instituta za odbranu (RUSI), rekao je za britanski Skaj njuz da se oznake odnose na to kuda se određena vozila kreću kada se spremaju za rat.

"Ovi simboli će često biti zasnovani na lokaciji – oni će komunicirati kuda jedinica ide", rekao je Klark.

Osim ovog, na fotografijama sa ukrajinskog ratišta vide se i drugi simboli na vozilima ruske vojske, poput latiničnog slova V, trougla ili kruga.

Prema rečima Majkla Klarka, ovi simboli nisu neuobičajeni tokom ratnih vremena i obično se oslikavaju na vozilima neposredno pre vojnih dejstava.

XS
SM
MD
LG