Dostupni linkovi

Pošiljka od 100 tenkova Leopard 1 za Ukrajinu, najavio ministar odbrane Njemačke


Tenk Leopard 2 njemačkih vojnih snaga
Tenk Leopard 2 njemačkih vojnih snaga

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius iznenada je posjetio Kijev 7. februara, gdje je najavio da će Ukrajina dobiti više od 100 tenkova starijeg tipa Leopard 1 iz nekoliko evropskih zemalja.

Broj tenkova dovoljan je za opremanje najmanje tri bataljona, rekao je Pistorius ne imenujući zemlje osim Njemačke koje će poslati tenkove Leopard 1. Tenkovi bi trebali biti isporučeni do prvog ili drugog kvartala 2024.

Pistorius, koji je prije manje od tri sedmice preuzeo dužnost ministra odbrane, tokom posjete Kijevu sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Oleksijem Reznikovim.

"Hvala mom kolegi Borisu Pistoriusu i njemačkom narodu. Tenkovska koalicija maršira...do pobjede!" napisao je Reznikov na Twitteru.

Njemačka vlada je prošle sedmice saopštila da je odobrila izvoz borbenih tenkova Leopard 1 u Ukrajinu, ali glasnogovornik vlade koji je to objavio odbio je da komentariše broj tenkova koji će biti izvezeni.

Leopard 1 nije toliko napredan kao Leopard 2 koji su Njemačka i druge zemlje obećale poslati Ukrajini prošlog mjeseca nakon što su Sjedinjene Države pristale poslati tenkove M1 Abrams. Njemačka je u početku pokazala nevoljkost da osigura tenkove Leopard ili dopusti trećim zemljama koje imaju tenkove Leopard da ih pošalju u Ukrajinu.

Ukrajina je zatražila od svojih zapadnih saveznika teže naoružanje kako bi se suprotstavila ruskim vojnicima koji napadaju i nastavljaju s napadima duž linije fronta u istočnoj Ukrajini. Vojska Ukrajine je izvijestila o novim napadima 7. februara dok su ukrajinski zvaničnici nastavili sa upozorenjima da se Moskva priprema za novu ofanzivu u regiji.

Ruska vojska ispalila je šest projektila i izvela 24 vazdušna napada u prethodna 24 sata, prema navodima Glavnog štaba ukrajinske vojske rano ujutro 7. februara. Glavni štab takođe je izvijestio o 75 artiljerijskih napada, u kojima su gađani i civilni ciljevi u istočnim i jugoistočnim regijama Harkiva , Donjeck, Dnjepropetrovsk i Herson. Rečeno je da je broj civilnih žrtava neodređen.

Izvor: AP, AFP, dpa, Reuters
XS
SM
MD
LG