Dostupni linkovi

Rusija uhapsila ženu s rusko-američkim državljanstvom zbog izdaje


Fotoilustracija
Fotoilustracija

Ruska sigurnosna služba (FSB) izvijestila je da je žena, koja ima i američko i rusko državljanstvo, uhapšena u centralnom gradu Ekaterinburgu zbog izdaje, nakon što je optužena za prikupljanje sredstava za ukrajinsku vojsku.

FSB je u saopćenju u utorak naveo da je "suzbio nezakonite aktivnosti 33-godišnje stanovnice Los Angelesa, koja ima dvojno državljanstvo Rusije i Sjedinjenih Država, jer je bila uključena u pružanje financijske pomoći stranoj državi u aktivnostima usmjerenim protiv sigurnosti naše zemlje".

Dodaje se da je osumnjičenica od februara 2022. navodno skupljala novac za potrebe uglavnom "taktičko sanitetskog materijala, oprem, oružja i municije".

FSB nije imenovao ženu privedenu u Ekaterinburgu, gradu na Uralu u kojem je prošle godine uhapšen američki novinar Evan Gershkovich pod optužbom za špijunažu za koju mu može biti izrečena kazna do doživotnog zatvora.

Međutim, koristeći informacije prikupljene iz videa koji je objavio FSB i društvenih mreža, ruska novinska kuća Mediazona objavila je identitet žene - Ksenija Karelina.

Washington je više puta kritizirao Rusiju zbog ciljanja i hapšenja američkih državljana kako bi ih razmijenili za ruske državljane koji su u američkim zatvorima.

Gershkovich i bivši američki marinac Paul Whelan zadržani su u Rusiji pod optužbama za špijunažu koje oni i američka vlada odbacuju kao politički motivirane.

Gershkovich je i dalje u istražnom zatvoru, dok je Whelan je u junu 2020. osuđen na 16 godina zatvora.

Treća američka državljanka, novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa, koja također ima rusko državljanstvo, nalazi se u pritvoru pod optužbom da je prekršila takozvani zakon o stranim agentima. Američka vlada i njezina matična kuća ističu da je optužba odmazda za njezin rad.

XS
SM
MD
LG