Dostupni linkovi

Rusija označila Radio Slobodna Evropa kao 'nepoželjnu organizaciju'


TV studio RSE u Kijevu, Ukrajina
TV studio RSE u Kijevu, Ukrajina

Rusija je označila Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty – RFE/RL) kao "nepoželjnu organizaciju", prema registru ruskog Ministarstva pravosuđa, i time je novinare RFE/RL i suradnike, donatore ili one koje je intervjuirao RFE/RL izložio kaznenim prijavama.

Najnovije ažuriranje liste registra pokazuje da je RSE/RL proglašen "nepoželjnim", što je usložnjavanje u odnosu na prethodni status – takozvanog stranog agenta.

RFE/RL je, prema unosu, 142. entitet koji je označen kao "nepoželjan".

Predsjednik Radija Slobodna Evropa Stephen Capus rekao je da je ova oznaka najnoviji primjer kako ruska vlada na istinito izvještavanje gleda kao na egzistencijalnu prijetnju.

"Milioni Rusa desetljećima se oslanjaju na nas, uključujući rekordnu gledanost u proteklih nekoliko dana od smrti Alekseja Navaljnog. Ovaj pokušaj da nas se uguši samo će natjerati Radio Slobodna Evropa da više radi na dovođenju slobodnog i neovisnog novinarstva ruskom narodu", rekao je Capus u izjavi.

Zakon o "nepoželjnim organizacijama", usvojen 2015., podržao je Kremlj o nevladinim organizacijama i drugima koji primaju sredstva iz inostranih izvora.

Oznaka je primijenjena na desetke stranih grupa otkako Moskva koristi klasifikaciju i učinkovito zabranjuje rad organizacijama.

Prema navodima Odbora za zaštitu novinara (CPJ), ruske vlasti su od 2021. označile desetke medijskih organizacija "nepoželjnima".

Popis uključuje nekoliko zabranjenih i neovisnih medija, uključujući televizijsku kuću Dozhd TV (TV Rain), Meduza, Novaya Gazeta Europe, iStories, The Insider, Bellingcat i Proekt.

Radio Slobodna Evropa je uređivački neovisna medijska kompanija financirana donacijom američkog Kongresa putem Agencije SAD-a za globalne medije.

Distribuira informacije na 27 jezika u 23 zemlje u kojima je sloboda medija ograničena ili je profesionalno novinarstvo nedovoljno razvijeno.

Moskovski sud proglasio je prošlog marta bankrot poslovanja RFE/RL u Rusiji nakon što je kompanija odbila platiti višestruke kazne u ukupnom iznosu većom od milijardu rubalja (14 miliona dolara) zbog nepoštivanja takozvanog zakona o stranim agentima.

Više od 30 zaposlenika RFE/RL nalazi se na listi "stranih agenata" ruskog Ministarstva pravosuđa.

Radio Slobodna Europa je zatvorio svoje dopisništvo u Moskvi 6. marta 2022., nekoliko dana nakon što je Federalna porezna služba podnijela zahtjev Arbitražnom sudu u Moskvi za prisilni stečaj RSE/RS LLC-a.

Arbitražni sud u Moskvi je 13. marta prošle godine kao razlog naveo "nesposobnost" RSE/RS LLC-a, koja zastupa interese Radija Slobodna Evropa u Rusiji i čiji su računi zamrznuti u maju 2021., da otplati dug.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i uvela vojnu cenzuru u martu 2022., ruski medijski regulator, Roskomnadzor, blokirao je internetske stranice Radija Slobodna Evropa u toj zemlji.

Usprkos blokiranju stranica i drugim oblicima pritiska, Ruski servis Radija Slobodna Evropa nastavlja s radom u punom obimu, a posjećenost stranica RSE iz Rusije je rekordno skočila.

XS
SM
MD
LG