Dostupni linkovi

Moskovski sud odbio žalbu američkog novinara Gershkovicha


Američki novinar Evan Gershkovich na saslušanju u Moskvi, 18. aprila 2023.
Američki novinar Evan Gershkovich na saslušanju u Moskvi, 18. aprila 2023.

Moskovski gradski sud odbio je još jednu žalbu američkog novinara Evana Gershkovicha na njegov istražni pritvor pod optužbom za špijunažu koju on, njegova matična kuća The Wall Street Journal i Washington odbacuju.

Ročište u utorak održano je iza zatvorenih vrata jer, prema navodima suda, materijali predmeta sadrže tajne dokumente.

Sud je presudio da Gershkovich mora ostati u istražnom zatvoru najmanje do 30. marta, što će biti tačno godinu dana od njegovog prvog hapšenja u Ekaterinburgu.

Gershkovich i bivši američki marinac Paul Whelan zadržani su u Rusiji pod optužbama za špijunažu koje oni i američka vlada odbacuju kao politički motivirane.

Dok je Gershkovich i dalje u istražnom zatvoru, Whelan je u junu 2020. osuđen na 16 godina zatvora.

Treća američka državljanka, novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa, koja ima rusko državljanstvo, nalazi se u istražnom zatvoru više od četiri mjeseca zbog optužbi za koje američka vlada i njen poslodavac kažu da su odmazda za njen rad.

Ruske vlasti optužuju Gershkovicha za prikupljanje državnih tajni o vojnoindustrijskom kompleksu po nalogu američke vlade.

Američki State Department je prošlog aprila označio Gershkovicha kao nepravedno pritvorenog, što podiže profil njegovog slučaja i daje Departmentu osnove da djeluje u interesu oslobađanja američkog državljanina.

Moskva je optužena za pritvaranje Amerikanaca kako bi ih koristila kao adut za pregovaranje za razmjenu Rusa pritvorenih u Sjedinjenim Državama.

Američka košarkašica Brittney Griner, koja je u ruskom zatvoru osuđena na devet godina zatvora jer je u svojoj prtljazi imala malu količinu ulja kanabisa dok se iz SAD-a vraćala svojoj ekipi u Rusiju, razmijenjena je za ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je služio 25-godišnju kaznu u američkom zatvoru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u nedavnom intervjuu s američkim voditeljem Tuckerom Carlsonom rekao da će Moskva biti spremna razmijeniti dopisnika Wall Street Journala za Ruse u zarobljeništvu ako se postigne sporazum sa Sjedinjenim Državama.

Putin nije dao više detalja.

Rusija je 2018. uhapsila bivšeg američkog marinca, izvršnog direktora za korporativnu sigurnost sa sjedištem u Michiganu, Paula Whelana, koji ima američko, britansko, kanadsko i irsko državljanstvo, tvrdeći da je imao USB disk s povjerljivim informacijama.

Ruski sud ga je 2020. osudio i izrekao mu je dugotrajnu kaznu, odbacivši njegove izjave da je nevin i izjave Washingtona da Whelan nije špijun.

Pritvaranje američkih državljana u Rusiji događa se u trenutku kada su odnosi između Moskve i Washingtona na najnižoj tački od kraja hladnog rata zbog ruske invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG