Dostupni linkovi

Pritvoreni novinar RSE Ihar Losik već godinu dana u izolaciji


Ihar Losik (fotoarhiva)
Ihar Losik (fotoarhiva)

Roditelji novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) Ihara Losika, koji služi 15-godišnju kaznu zbog optužbi za koje on, RSE i strane vlade kažu da su politički motivirane, navode da je njihov sin punu godinu u izolaciji u zatvoru u Bjelorusiji.

Losikovi roditelji kažu da su posljednji put pismo od sina – koji je smješten u prostorije ćelijskog tipa gdje su pisma, paketi od rodbine i posjete zabranjeni – dobili prije godinu dana.

Tridesetjednogodišnji Losik uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora u decembru 2021. po nekoliko optužbi, uključujući organiziranje masovnih nereda, poticanje mržnje i nekoliko drugih optužbi koje su i dalje nejasne.

On tvrdi da je nevin i sve optužbe protiv sebe naziva politički motiviranima.

Losik i oko 150 drugih bjeloruskih političkih zatvorenika, uključujući još jednog novinara RSE Andreja Kuznječika, i bivšeg potencijalnog predsjedničkog kandidata Viktar Babarika, služe kazne u istoj popravnoj koloniji br. 1 u sjevernom gradu Navapolatsku.

Radna skupina Ujedinjenih naroda koja se bavi pitanjem proizvoljnog zatvaranja utvrdila je prošlog oktobra da je Bjelorusija prekršila međunarodno pravo o ljudskim pravima pritvaranjem Losika, zaključivši da su njegovo hapšenje i zatvaranje "temeljeni isključivo na njegovoj novinarskoj aktivnosti i njegovom ostvarivanju slobode izražavanja i udruživanja".

XS
SM
MD
LG