Dostupni linkovi

Ruski poslanici odobrili proširenje zakona o širenju 'lažnih informacija'


Nacrt zakona je odobrila ruska Državna duma 22. marta (arhivska fotografija)
Nacrt zakona je odobrila ruska Državna duma 22. marta (arhivska fotografija)

Ruski poslanici usvojili su zakon kojim se kriminalizuje distribucija "namerno lažnih informacija" o operacijama državnih subjekata, uključujući ambasade u inostranstvu, u proširenju veoma kritikovanog dela zakona koji je naterao nekoliko medija da obustave svoj rad u Rusiji.

Predlog zakona koji je 22. marta usvojio donji dom parlamenta, Državna duma, u drugom i trećem čitanju proširuje raniji zakon koji kriminalizuje distribuciju "namerno lažnih informacija" o operacijama ruskih oružanih snaga u inostranstvu.

Novi zakon predviđa zatvorske kazne do 15 godina za one koji su proglašeni krivim za širenje "lažnih informacija“ o radu ruskih diplomatskih misija u inostranstvu, tužiocima, Nacionalnoj gardi Rusije, Ministarstvu za vanredne situacije i drugim državnim organima. Raniji predlog zakona predviđa slične kazne.

Očekuje se da će novi zakon odobriti gornji dom parlamenta, Savezno veće, a zatim će se uputiti u Kremlj na odobrenje predsednika Vladimira Putina. To će biti dodato kao klauzula ranijem zakonu, koji je Putin potpisao 5. marta.

Zakon je deo suzbijanja nezavisnih domaćih i međunarodnih medija koji izveštavaju o invaziji Moskve na Ukrajinu.

Nekoliko velikih međunarodnih emitera, uključujući BBC, CNN, Blumberg, CBS, nemački ARD i ZDF nedavno je najavilo suspenziju izveštavanja iz Rusije. BBC i ARD su od tada ponovo otvoreni.

Više web-sajtova RSE, BBC i drugih medija takođe je blokirano zbog, kako ruski regulatori kažu, pogrešnih izveštaja, što znači da nisu sledili vladinu liniju, što uključuje zabranu da se akcije Moskve u Ukrajini nazivaju invazijom ili ratom.

Ruski nadzorni organ nad medijima Roskomnadzor takođe je blokirao neke platforme društvenih medija.

Podsetimo, sud u Moskvi je 21. marta označio Meta Platforms kao „ekstremističku organizaciju“, čime je efektivno stavio van zakona njene Facebook i Instagram platforme.

XS
SM
MD
LG