Dostupni linkovi

Ruski poslanici odobrili proširenje zakona o širenju 'lažnih informacija'


Nacrt zakona je odobrila ruska Državna duma 22. marta (arhivska fotografija)

Ruski poslanici usvojili su zakon kojim se kriminalizuje distribucija "namerno lažnih informacija" o operacijama državnih subjekata, uključujući ambasade u inostranstvu, u proširenju veoma kritikovanog dela zakona koji je naterao nekoliko medija da obustave svoj rad u Rusiji.

Predlog zakona koji je 22. marta usvojio donji dom parlamenta, Državna duma, u drugom i trećem čitanju proširuje raniji zakon koji kriminalizuje distribuciju "namerno lažnih informacija" o operacijama ruskih oružanih snaga u inostranstvu.

Novi zakon predviđa zatvorske kazne do 15 godina za one koji su proglašeni krivim za širenje "lažnih informacija“ o radu ruskih diplomatskih misija u inostranstvu, tužiocima, Nacionalnoj gardi Rusije, Ministarstvu za vanredne situacije i drugim državnim organima. Raniji predlog zakona predviđa slične kazne.

Očekuje se da će novi zakon odobriti gornji dom parlamenta, Savezno veće, a zatim će se uputiti u Kremlj na odobrenje predsednika Vladimira Putina. To će biti dodato kao klauzula ranijem zakonu, koji je Putin potpisao 5. marta.

Zakon je deo suzbijanja nezavisnih domaćih i međunarodnih medija koji izveštavaju o invaziji Moskve na Ukrajinu.

Nekoliko velikih međunarodnih emitera, uključujući BBC, CNN, Blumberg, CBS, nemački ARD i ZDF nedavno je najavilo suspenziju izveštavanja iz Rusije. BBC i ARD su od tada ponovo otvoreni.

Više web-sajtova RSE, BBC i drugih medija takođe je blokirano zbog, kako ruski regulatori kažu, pogrešnih izveštaja, što znači da nisu sledili vladinu liniju, što uključuje zabranu da se akcije Moskve u Ukrajini nazivaju invazijom ili ratom.

Ruski nadzorni organ nad medijima Roskomnadzor takođe je blokirao neke platforme društvenih medija.

Podsetimo, sud u Moskvi je 21. marta označio Meta Platforms kao „ekstremističku organizaciju“, čime je efektivno stavio van zakona njene Facebook i Instagram platforme.

XS
SM
MD
LG