Dostupni linkovi

Ruski regulator za medije tvrdi da Google širi prijetnje putem YouTubea


Logo platforme sa video sadržaje YouTube

Ruski regulator za medije Roskomnadzor je zatražio da Google prestane da širi video sadržaje na svojoj YouTube platrofmi koji, kako je rečeno, "prijete ruskim državljanima", prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, Roskomnadzor je naredio medijima širom zemlje da objavljuju informacije o ratu samo ako su ih izdali zvanični izvori.

Takođe je zabranio opisivanje onoga što je nekoliko zapadnih država nazvalo "neopravdanim i ničim izazvanim" napadom Rusije na Ukrajinu, ne kao invazija ili rat, već kao "specijalna vojna operacija".

U izjavi na Telegramu od 18. marta, Roskomnadzor tvrdi da su američke tehnološke kompanije, tačnije Meta Platforms Inc, koji je operater Facebooka i Google LLC u čijem je vlasništvu YouTube, "jasno izrazile antiruske stavove".

U Izjavi se ne kaže kakvi potezi će biti povučeni u slučaju da se Google ne odazive na upozorenje.

Google nije odmah odgovorio na zahtjeve Roskomnadzora.

Više od godinu dana, ruska država guši glasove opozicije, prisiljava na zatvaranje većine medija i limitira slobodu informisanja.

Roskomnadzor je 4. marta blokirao Facebook u Rusiji rekavši da je najveća svjetska platforma za društvene mreže diskriminisala ruske medije i informacije RT-a, RIA Novosti i Sputnjika.

U dodatnom zaoštravanju situacije, predsjednik Vladimir Putin potpisao je 5. marta zakon koji poziva na dugotrajne zatvorske kazne za distribuciju "namjerno lažnih informacija" o ruskim vojnim operacijama dok Kremlj nastoji da kontroliše narativ o ratu u Ukrajini.

Zakon predviđa kazne do 10 godina zatvora za pojedince osuđene za kazneno djelo, dok je kazna za distribuciju "namjerno lažnih informacija" o ruskoj vojsci koja dovodi do "teških posljedica" 15 godina zatvora.

Takođe je, prema ovom zakonu, protivzakonito "pozivanje protiv ruskih trupa koje štite interese Rusije" ili "zbog diskreditacije takve upotrebe" uz moguću kaznu do tri godine zatvora. Ista odredba vrijedi i za pozive na sankcije Rusiji.

Više web-stranica RFE/RL, BBC-a i drugih nezavisnih medija blokirano je zbog onoga što ruski regulatori tvrde da se radi o pogrešnom izvještavanju.

Neki ruski novinari napustili su Rusiju nakon što su njihove kompanije morale da prekinu ili obustave rad nakon kriminalizacije izvještavanja o ratu u Ukrajini.

Nekoliko ruskih novinara je od tada pokrenulo vlastite kanale na YouTubeu kako bi izvještavali i raspravljali o ratu koji je u toku.

XS
SM
MD
LG