Dostupni linkovi

Rusija zabranila ulazak za 227 američkih zvaničnika, lidera tvrtki, profesora i novinara


Među Amerikancima na listi je i specijalni savjetnik State Departmenta Derek Chollet, fotografija iz 2022. godine.
Među Amerikancima na listi je i specijalni savjetnik State Departmenta Derek Chollet, fotografija iz 2022. godine.

Rusija je uvela zabranu ulaska u zemlju za 227 američkih državljana, među kojim su članovi američke administracije, univerzitetski profesori, menadžeri i članovi uprava velikih kompanija, te novinari.

Na listi su, između ostalih, specijalni savjetnik State Departmenta Derek Chollet, viši savjetnik za politiku sankcija u State Departmentu Michael Cass-Antony, portparol State Departmenta Matthew Miller, zamjenik direktora finansijske obavještajne službe Jimmy Kirby, te specijalni predsednički izaslanik za pitanja talacaRoger Castens.

Zabrana ulaska je i za savjetnika ambasadora SAD u Srbiji za pitanja opozicije Denisa Ibišbegovića, profesora na Institutu. J. Hopkins i člana Međunarodnog savjetodavnog komiteta Beogradskog centra za informacionu politiku Edwarda Josepha, te specijalnog dopisnika Glasa Amerike Jeffa Seldina.

Među Amerikancima kojim je zabranjen ulazak u Rusiju su bivši američki ambasador u Rusiji John Joseph Sullivan, bivši državni podsekretar za evropske i evroazijske poslove Karen Erika Donfried, bivši ministar finansija Lawrence Henry Summers, bivša zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Ruth Sherman, te osnivač Centra za proučavanje korupcije i organizovanog kriminala Drew Sulliva

Na listi su i direktor za strateška pitanja i predsjednik upravnog odbora Planet Federal Robert Cardillo i Maryanne Lavan, viši potpredsjednik Lockheed Martin Corporation.

Razlozi zabrane

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, zabrana je uvedena jer su "umiješani u razvoj, sprovođenje i opravdavanje rusofobnog kursa u trenutnoj administraciji SAD".

"Riječ je o pojedincima u izvršnoj vlasti, poslovnoj zajednici, medijskoj sferi i akademskim krugovima koji su redovno širili neprijateljske napade ili širenjem izmišljotina i otvorenih kleveta o vanjskoj i unutarnjoj politici Rusije", naveli su iz Kremlja.

Naveli su kako se radi o "kontramjerama na sve šire sankcije koje su američke vlasti u ogromnoj mjeri uvele ruskim državljanima" zbog podrške Kremlju i agresiji na Ukrajinu.

Uz prethodno proglašavanje nepoželjnim u Ruskoj Federaciji niza američkih humanitarnih nevladinih organizacija, proširenje ruske "stop liste" ima za cilj, naveli su, "da se Vašingtonu da do znanja da nijedan agresivan postupak neće proći bez kazne i odgovora".

Na ruskoj listi "američkih državljana koji podliježu ličnim sankcijama, uključujući zabranu ulaska u Rusku Federaciju" sada je 2.078 Amerikanaca.

Ruska vlada proglasila je u februaru Radio Slobodna Evropa (RSE) "nepoželjnom organizacijom", prema registru koji vodi Ministarstvo pravde ove zemlje. Time je zabranjeno RSE da radi u Rusiji i izlaže svakog ko sarađuje sa tom organizacijom potencijalnom krivičnom gonjenju.

Predsjednik RSE Stephen Capus rekao je da ovaj potez pokazuje da Moskva nezavisno izvještavanje smatra "egzistencijalnom prijetnjom".

'Nepoželjna organizacija': Šta ova ruska oznaka znači za RSE i koje su posljedice?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Posljednje američke, britanske i evropske sankcije Kremlju

SAD, Britanija i EU prethodno su krajem februara pogodile Rusiju novim sankcijama, kao odgovor na smrt poznatog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je u februaru umro u arktičkom zatvoru.

Posljednjom rundom sankcija 24. februara, dan prije druge godišnjice rata u Ukrajini, SAD je ciljao na više od 4.000 zvaničnika, oligarha, firmi, banaka i drugih.

EU je sankcijama, pak, ciljala na više od 2.000 osoba i subjekata, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove saradnike.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su sankcije osmišljene kako bi Putin platio "još veću cijenu za agresiju u inozemstvu i represiju kod kuće".

Sankcije su usmjerene na ljude i firme povezane s ruskim sektorom proizvodnje oružja, finansijama i uvozom. Na meti su bila i tri zvaničnika za koje zapadni lideri kažu da su umiješani u smrt Alekseja Navaljnog i drugih koje smatraju odgovornima za otmicu, deportaciju i preodgoj ukrajinske djece.

Mnoge nove sankcije ciljaju na ruske kompanije koje doprinose ratnim naporima Kremlja - od proizvođača dronova i industrijskih hemikalija do uvoznika alatnih mašina.

EU takođe cilja na strane firme za koje zvaničnici kažu da izvoze robu dvostruke namjene u Rusiju koja bi se mogla koristiti u ratu.

Sankcionisanima se blokira pristup imovini u SAD-u i drugim zemljama te onemogućava putovanje i poslovanje na Zapadu. Kažnjavaju se i oni koji posluju sa sankcionisanim osobama ili firmama.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rusko upozorenje Washingtonu

U međuvremenu, 7. marta je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije pozvalo američku ambasadoricu u Moskvi Lynne Tracy, kako bi uputilo upozorenje Washingtonu da se drži podalje od ruskih unutrašnjih pitanja, uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani 17. marta.

Od ruskih izbora se očekuje da će trenutnom predsjedniku Vladimiru Putinu dati još jedan mandat, imajući u vidu nedostatak opozicionih kandidata na glasačkom listiću.

Ministarstvo je 7. marta izvijestilo ambasadoricu da su tri američke nevladine organizacije označene kao "nepoželjne organizacije", zahtijevajući od američke ambasade da s njima "zaustavi svaku saradnju".

Riječ je o organizacijama "American Councils for International Education", "Cultural Perspectives" i "Institute of International Education", iz kojih ističu da su angažovani na jačanju međunarodnih veza, kroz akademske i kulturne razmjene i programe, kao i da hiljade studenata koristile njihove obrazovne programe.

XS
SM
MD
LG