Dostupni linkovi

Bajden uveo 500 novih sankcija Rusiji, saopštila je Bijela kuća


Američki predsjednik Džo Bajden najavio novi set sankcija Rusiji.
Američki predsjednik Džo Bajden najavio novi set sankcija Rusiji.

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je novi paket od više od 500 sankcija Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine i smrti protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, istovremeno pozivajući Predstavnički dom da donese očajnički potreban paket pomoći Kijevu.

"Ove sankcije će biti usmjerene na pojedince povezane sa zatvorom Navaljnija, kao i na ruski finansijski sektor, odbrambenu industrijsku bazu, mreže nabavki i one koji izbjegavaju sankcije na više kontinenata", rekao je Bajden u izjavi koju je Bijela kuća izdala 23. februara, uoči druge godišnjice ničim izazvane invazije Moskve na Ukrajinu.

Sankcije će "osigurati da Putin plati još veću cijenu za svoju agresiju u inostranstvu i represiju kod kuće", rekao je Bajden.

U saopštenju je takođe objavljeno da Vašington nameće ograničenja izvoza za skoro 100 subjekata koji pomažu Rusiji da izbjegne trgovinske sankcije i pružaju podršku ruskoj ratnoj mašineriji.

Kako prenose agencije Bajdenova administracija je uvela nova trgovinska ograničenja za 93 kompanije i organizacije iz Rusije, Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kirgistana, Indije i Južne Koreje, navodi se u obavještenju savezne vlade objavljenom na internetu.

Od novih navedenih subjekata, 63 su iz Rusije, 16 iz Turske, osam iz Kine i četiri iz UAE.

Preduzimaju se i dalje mjere kako bi se smanjili ruski energetski prihodi, najavio je Bajden.

"I uputio sam svoj tim da ojača podršku civilnom društvu, nezavisnim medijima i onima koji se bore za demokratiju širom svijeta", rekao je američki predsjednik.

Bajden je rekao da je Putin loše procijenio efekte pokretanja invazije.

"Putin je vjerovao da može lako da slomi volju i riješenost slobodnog naroda, ali umjesto toga, Ukrajinci se bore nepokolebljivi u svojoj odlučnosti da brane svoju slobodu i budućnost", rekao je Bajden, dodajući da je rezultat ruske invazije to što je 'NATO jači, veći i ujedinjeniji nego ikad'.

Američki predsjednik je rekao da su saveznici Ukrajine ostali posvećeni pružanju kritične pomoći Kijevu, ali Ukrajinci, uprkos tome što se bore s ogromnom hrabrošću, ostaju bez municije.

Paket pomoći Ukrajini od kritične vrijednosti od 61 milijardu dolara zaustavljen je u Zastupničkom domu predvođenom republikancima uprkos tome što je usvojen u Senatu u velikoj većini.

Bajden je upozorio da bi Putinu išao na ruku neuspjeh u odobravanju tog zakona.

"Ukrajini je potrebno više zaliha iz Sjedinjenih Država kako bi održala liniju protiv nemilosrdnih napada Rusije, koji su omogućeni oružjem i municijom iz Irana i Sjeverne Koreje", rekao je Bajden.

"Zato Predstavnički dom mora da usvoji dopunski zakon o nacionalnoj sigurnosti, prije nego što bude prekasno... Istorija gleda", upozorio je Biden.

Bajden je prvi put najavio uvođenje sankcija odgovornima za smrt Alekseja Navaljnog 22. februara, tokom sastanka u Kaliforniji sa udovicom i kćerkom ruskog opozicionara.

XS
SM
MD
LG