Dostupni linkovi

UN poziva na međunarodni pristup ukrajinskoj nuklearnoj elektrani


Vojnik sa ruskom zastavom na uniformi stražari u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, 4. avgusta
Vojnik sa ruskom zastavom na uniformi stražari u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, 4. avgusta

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je da se međunarodnim inspektorima omogući pristup nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon što su Ukrajina i Rusija razmijenile optužbe zbog nedavnog granatiranja postrojenja.

Svaki napad na nuklearnu elektranu "je samoubilačka stvar", rekao je Guterres na konferenciji za novinare u Japanu, nakon posjete Hirošimi tokom vikenda, gdje je održao govor povodom obilježavanja 77. godišnjice prvog nuklearnog bombardiranja svijeta.

Kijev je u ponedjeljak 8. avgusta pozvao na uspostavu demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane u istočnoj Ukrajini gdje su borbe s ruskim snagama izazvale strah od nuklearne nesreće.

Zaporožje, najveći europski atomski energetski kompleks, Rusija je okupirala na početku svoje invazije.

Posljednjih dana Zaporožje je bilo u centru udara koji su oštetili nekoliko struktura, prisiljavajući gašenje reaktora.

"Ono što treba učiniti je ukloniti okupacijske snage iz stanice i stvoriti demilitarizovanu zonu na teritoriju stanice", rekao je Petro Kotin, predsjednik ukrajinske kompanije za nuklearnu energiju, Energoatom.

"Činjenica da su oni tamo je najveća opasnost u vremenu koje dolazi, prema nesreći s radijacijom ili čak nuklearnoj katastrofi", dodao je on.

Guterres je rekao da je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) potreban pristup elektrani.

"U potpunosti podržavamo IAEA u svim njihovim naporima u vezi sa (stvaranjem) uslova za stabilizaciju elektrane", rekao je Guterres.

Nedavne borbe u postrojenju potaknule su tijelo Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor, Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), da upozori na "vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe".

Kotin je u izjavi rekao da je Rusija rasporedila oko 500 ruskih vojnika i 50 komada vojne opreme u Zaporožju i da se situacija u postrojenju posljednjih dana "pogoršala".

"Da treba postojati mirovna misija koja uključuje stručnjake iz IAEA-e i drugih sigurnosnih organizacija. Njihova prisutnost i davanje kontrole u početku njima, a zatim ukrajinskoj strani riješilo bi ovaj problem", dodao je.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Kremlj je u ponedjeljak optužio ukrajinske snage da su pucale na atomsku elektranu zaporođje, upozoravajući na moguće "katastrofalne posljedice" za Evropu.

Ukrajina je ranije optužila ruske snage da su ispalile rakete na objekt. Kijev je prošlog mjeseca rekao da ruske snage skladište teško naoružanje u tvornici.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je zemlju napustilo nekoliko miliona Ukrajinaca, ubijeno je na hiljade civila, gradovi su uništeni. Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su niz sankcija za Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG