Dostupni linkovi

Rusija navodi da je postignut napredak u pregovorima sa Ukrajinom


Vladimir Medinski, savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina i šef pregovaračke delegacije sa Ukrajinom u Bjelorusiji, 28. februar 2022.
Vladimir Medinski, savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina i šef pregovaračke delegacije sa Ukrajinom u Bjelorusiji, 28. februar 2022.

Šef ruske delegacije u pregovorima sa ukrajinskim zvaničnicima je rekao da su se strane približile dogovoru o neutralnom statusu Ukrajine.

Vladimir Medinski, koji predvodi ruske pregovarače u nekoliko rundi sastanaka sa Ukrajinom, uključujući i one tokom ove sedmice, rekao je u petak 18. marta sa su se strane približile po pitanju da Ukrajina odbaci svoj pristup NATO savezu i usvoji neutralni status.

"Pitanje neutralnog statusa i ne ulaska u NATO jedno je od ključnih tačaka pregovora za Ukrajinu, a to je pitanje po kojem su se strane maksimalno probližile", rekao je Medinski u navodima ruskih medijskih agencija, prenosi Associated Press (AP).

Dodao je da su strane sada "na pola puta" po pitanjima koja se tiču demilitarizacije Ukrajine.

Medinski je napomenuo da dok Kijev insistira da separatist koje podržava Rusija u regijama na istoku zemlje moraju da se vrate, Rusija vjeruje da se ljudi u tim regijama mora dozvoliti da sami odluče o svojoj sudbini.

Rusija je priznala separatističke regije Lugansk i Donjeck i iskoristila njihov poziv za vojnu pomoć kao pretekst za pokretanje napada na Ukrajinu 24. februara.

Medinski je takođe rekao da je sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog moguć nakon što pregovarači finaliziraju nacrt sporazuma o prekidu neprijateljstava i kada se za taj nacrt dobije preliminarno odobrenje vlada dvije zemlje.

Medinski se osvrnuo na nedavnu izjavu Oleksija Arestoviča, savjetnika Zelenskog, koji je pozvao na prekid željezničkih veza za snabdjevanje ruskih vojnika u Ukrajini, rekavši da bi to moglo da potkopa pregovore.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao da je pozicija Ukrajine nepromijenjena i da žele da mirovni pregovori dovedu do prekida vatre, povlačenja ruskih trupa i sigurnosnih garancija.

"Izjave ruske strane su samo njihov traženi stav. Sve izjave imaju za cilj, između ostalog, da izazovu napetost u medijima. Naši stavovi su nepromijenjeni. Prekid vatre, povlačenje trupa i jake sigurnosne garancije sa konkretnim formulama", rekao je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika i pregovarač sa Rusijom Mihajlo Podoljak.

Glavni ruski pregovarač rekao je da napreduju u temi demilitarizacije zemlje, ali ne i zahtjevu Moskve da "denacifikuje" Ukrajinu.

Prva poseta EU zvaničnika Kijevu od početka ruske invazije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
Izvor: AP
XS
SM
MD
LG