Dostupni linkovi

Moskva optužila Kijev da odugovlači mirovne pregovore


Mirovni pregovori predstavnika Ukrajine i Rusije počeli su 28. februara.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 18. marta u telefonskom razgovoru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) da Kijev "pokušava da odloži mirovne pregovore", ali da Moskva "i dalje želi" da ih nastavi.

"Primećeno je da kijevski režim na sve moguće načine pokušava da odloži pregovarački proces, iznoseći sve više nerealnih predloga. Ipak, ruska strana je spremna da nastavi traganje za rešenjem u skladu sa svojim dobro poznatim principima", saopštio je Kremlj posle razgovora Putina i Šolca.

Nemački kancelar pozvao je u razgovoru sa ruskim predsednikom na primirje, poboljšanje humanitarnih uslova i napredak ka diplomatskom rešenju, saopštila je Vlada Nemačke.

Moskva je saopštila da su pregovori nastavljeni 17. marta putem video veze, četvrti dan zaredom, o vojnim, političkim i humanitarnim pitanjima.

U međuvremenu, Rusija je nastavila napade na ukrajinske gradove.

Najmanje tri eksplozije odjeknule su 18. marta u zapadnom gradu Lavovu gde su rakete zgradu fabrike za popravku aviona u blizini aerodroma.

U Lavovu živi više od 200.000 interno raseljenih i ima važnu logističku ulogu, naročito u vezi nabavke oružja.

I Kijev je granatiran 18. marta. U napadu poginula jedna osoba, a oštećeno je šest zgrada uključujući predškolsku ustanovu.

Granate su padale i u Mariupolju, Harkivu, Kramatorsku, Voznesensku.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, iz Ukrajine je od početka ruske invazije 24. februara izbeglo više od tri miliona ljudi.
XS
SM
MD
LG