Dostupni linkovi

Putin na mitingu u Moskvi poručio da će Kremlj 'ostvariti svoje ciljeve'


Putin na mitingu na stadionu Lužnjiki u Moskvi, 18. mart 2022.

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je u obraćanju okupljenima na punom fudbalskom stadionu u Moskvi "specijalnu operaciju" Rusije u Ukrajini i poručio da će Kremlj ostvariti svoje ciljeve.

"Znamo šta treba da uradimo, kako i po koju cenu. I apsolutno ćemo realizovati sve naše planove", rekao je Putin 18. marta na mitingu na stadionu Lužniki u Moskvi.

Dok ruske snage već četiri sedmice granatiraju ukrajinske gradove, a milioni beže iz zemlje, na hiljade ljudi dočekalo je Putina na stadionu Lužnjiki gde je Rusija obeležila osmu godišnjicu referenduma o državnom statusu Krima i Sevastopolja.

Ruske snage su 2014. godine preuzele kontrolu nad ukrajinskim poluostrvom, a Krim je glasao za pridruživanje Rusiji na referendumu koji su Zapad i Ukrajina osudili kao nezakonit.

Nakon ruske aneksije Krima, počeo je rat u istočnom delu Ukrajine poznatom kao Donbas sa separatistima koje podržava Rusija.

Putin je u obraćanju okupljenima na moskovskom stadionu pohvalio ruske trupe i "specijalnu operaciju", kako zvanična Moskva naziva invaziju na Ukrajinu, 18. mart 2022.
Putin je u obraćanju okupljenima na moskovskom stadionu pohvalio ruske trupe i "specijalnu operaciju", kako zvanična Moskva naziva invaziju na Ukrajinu, 18. mart 2022.

U svom obraćanju Putin je naveo da su vojnici koji se bore u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, ilustrovali jedinstvo Rusije.

"Rame uz rame, pomažu jedni drugima, podržavaju jedni druge i po potrebi štite jedni druge od metaka svojim tijelima kao braća. Takvo zajedništvo odavno nismo imali", rekao je on.

Okupljeni na stadionu Lužnjiki mahali su nacionalnim zastavama kao i zastavama sa slovom Z koje je postalo simbol ruske vojske u Ukrajini.

Poznati ruski pevač Oleg Gazmanov pevao je pesmu "Made in the U.S.S.R.", sa uvodnim stihovima "Ukrajina i Krim, Belorusija i Moldavija, sve je to moja zemlja".

Okupljeni na stadionu Lužnjiki mahali su nacionalnim zastavama kao i zastavama sa slovom Z koje je postalo simbol ruske vojske u Ukrajini, Moskva, 18. mart 2022.
Okupljeni na stadionu Lužnjiki mahali su nacionalnim zastavama kao i zastavama sa slovom Z koje je postalo simbol ruske vojske u Ukrajini, Moskva, 18. mart 2022.

Dok se Putin spremao da izađe na scenu, govornici su ga hvalili da se bori protiv "nacizma" u Ukrajini.

Tokom Putinovog obraćanja, državna televizija je nakratko prekinula njegov govor i prikazala ranije snimljene snimke patriotskih pesama, ali je ubrzo ponovo vraćen na ekran.

Novinska agencija RIA citirala je portparola Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da je došlo do tehničke greške na serveru.

U međuvremenu, ruske snage su nastavile napade na glavni grad Ukrajine i ispalile rakete na periferiji zapadnog grada Lavova.

Pogođeno je područje blizu aerodroma u tom gradu u kojem živi više od 200.000 interno raseljenih.

U napadu na Kijev poginula je najmanje jedna osoba, a oštećeno je šest zgrada uključujući predškolsku ustanovu.

U međuvremenu, spasioci nastavljaju da kopaju ruševine mariupoljskog dramskog pozorišta koje je pogođeno 16. marta.

Granate su padale i u Harkivu, Kramatorsku, Voznesensku, a Ujedinjene nacije upozorile su da humaniutarna kriza u Ukrajini eksponencijalno raste.

Zvaničnici Svetskog programa za hranu upozorili su 18. marta da se lanci snabdevanja urušavaju, da je deo infrastrukture uništen i da su mnoge prodavnice i skladišta prazna.

Prema podacima UN-a, od početka ruske invazije 24. februara iz Ukrajine je izbeglo više od tri miliona ljudi.

Tijela po podu bolnice u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
XS
SM
MD
LG