Dostupni linkovi

Medvedev poručio SAD-u: Možemo da vas stavimo na svoje mesto


Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije, tokom jednog intervjua iz jula 2021.
Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije, tokom jednog intervjua iz jula 2021.

Zvanična Moskva je u četvrtak upozorila Sjedinjene Države da Moskva ima moć da "stavi na svoje mesto" SAD, najveću svetsku supersilu, i optužila Zapad da podstiče divlju rusofobičnu zaveru u cilju rasparčavanja Rusije.

Dmitrij Medvedev, koji je bio predsednik od 2008. do 2012, a sada zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije, rekao je da su Sjedinjene Države podstakle "odvratnu" rusofobiju u pokušaju da bace Rusiju na kolena.

"To neće uspeti – Rusija ima moć da sve naše drske neprijatelje postavi na njihova mesta," rekao je Medvedev.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, Sjedinjene Države i njihovi evropski i azijski saveznici uveli su sankcije ruskim liderima, kompanijama i biznismenima, odsecajući Rusiju od većeg dela svetske ekonomije.

Predsednik Vladimir Putin ističe da je ono što on naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini bilo neophodno jer su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu da bi pretile Rusiji, a Rusija je morala da brani stanovništvo Ukrajine koje govori ruski od "genocida" vlasti u Kijevu.

Ukrajina ističe da se bori za svoje postojanje i da su Putinove tvrdnje o genocidu besmislice. Zapad navodi da su tvrdnje da želi da rasparča Rusiju fikcija.

Rusija tvrdi da uprkos sankcijama može dobro da ekonomski funkcioniše bez onoga što smatra "lažljivim i dekadentnim" Zapadom na čelu sa Sjedinjenim Državama.

U Moskvi dodaju da su sada okončana njena nastojanja da uspostavi veze sa Zapadom nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. i da će razvijati veze sa drugim silama kao što je Kina.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG