Dostupni linkovi

Guverner Luganska najavio mogućnost povlačenja ukrajinskih snaga iz Sjevjerodonjecka


Sjevjerodonjeck, 7. jun 2022.
Sjevjerodonjeck, 7. jun 2022.

Ukrajinske trupe će možda morati da se povuku iz istočnog grada Sjevjerodonjecka koji ruske trupe granatiraju „24 sata dnevno“, rekao je regionalni guverner Sergej Gajdej u srijedu, 8. juna.

„Moguće je da ćemo morati da se povučemo“ na bolje utvrđene položaje, rekao je guverner Luganska u intervjuu na TV kanalu 1+1, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Predsjednik Volodimir Zelenski je ranije obećao je da će se "herojska odbrana" regiona Donbasa ukrajinskih snaga nastaviti uprkos brojčano jačoj ruskoj vojsci i naoružanju, dok se nastavljaju žestoke ulične borbe za kontrolu nad ključnim gradom Sjevjerdonjeckom.

Strateški grad Sjevjerodonjeck trenutno je meta ruskog napada nakon što su njihove snage odbačene iz drugih dijelova Ukrajine.

"Okupatori nisu vjerovali da će otpor naše vojske biti tako jak", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju kasno 7. juna.

"Apsolutno herojska odbrana Donbasa se nastavlja", rekao je on.

Intenzivne ulične borbe bjesne u Sjevjerodonjecku danima, a situacija na terenu se brzo mijenja.

Rusija je 7. juna tvrdila da su stambena područja u Sjevjerodonjecku "potpuno oslobođena" dok su ukrajinske snage i dalje držale industrijsku zonu i okolna naselja.

Međutim, britansko ministarstvo odbrane je 8. juna saopštilo da je malo vjerovatno da je bilo koja strana stekla "značajan položaj" u posljednja 24 sata.

Ukrajinska odbrana se drži, navodi ministarstvo u svom dnevnom obavještajnom biltenu, uprkos kontinuiranom napadu Rusije na grad iz tri pravca.

U izvještaju britanske obavještajne službe procjenjuje se da su ruske snage koncentrisale svoju ofanzivu isključivo na centralni sektor Donbasa i da su ostale u defanzivi na njegovim bokovima.

U izvještaju se također navodi da su Ukrajinci čak nedavno postigli određeni uspjeh "kontranapadom u jugozapadnoj regiji Herson, uključujući vraćanje uporišta na istočnoj obali rijeke Ingulets".

U međuvremenu, ruska novinska agencija TASS javila je da je više od 1.000 ukrajinskih boraca koji su zarobljeni u čeličani Azovstal u gradu Mariupolju prebačeno u Rusiju radi istrage.

"Više od 1000 ljudi iz Azovstala dovedeno je u Rusiju. Organi za provođenje zakona blisko sarađuju s njima," citira TASS izvor iz policije.

Ukrajina traži primopredaju svih oko 2.000 boraca iz fabrike Azovstal u zamjeni zarobljenika, ali su ruski zakonodavci zahtijevali da se nekima od vojnika sudi.

Zelenski je rekao da se namjere Rusa u vezi sa tim zatvorenicima stalno mijenjaju.

Dana 7. juna pojavili su se snimci trojice muškaraca, navodno Britanci Aiden Aslin, Shaun Pinner i Marokanac Saaudun Brahim, na nečemu što izgleda kao pristanište na teritoriji koju drže separatisti koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.

Njih trojica su navodno optuženi da su bili plaćenici, iako njihove porodice kažu da su bili u ukrajinskoj vojsci.

Strahuje se da bi separatistički sud, koji nije međunarodno priznat, mogao osuditi trojicu na smrt ako ih proglasi krivima.

Tijela nekih ukrajinskih boraca poginulih tokom opsade Azovstala ruske snage su vratile Ukrajini, saopštilo je Udruženje porodica branilaca Azovstala.

Udruženje je saopštilo da forenzički pregled tijela može trajati do tri mjeseca. U postupcima identifikacije učestvuju rođaci žrtava.

Ukrajinska vojska je saopštila da su Rusi predali 210 tijela ukrajinskih boraca, od kojih su većina poginuli braneći grad Mariupolj od ruskih snaga u ogromnim čeličanama.

Na diplomatskom frontu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov boravi u Turskoj na razgovorima o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine.

Turska je ponudila da prati pomorske konvoje iz ukrajinskih crnomorskih luka, koje su blokirane ofanzivom Moskve.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je 7. juna rekao da je Poljska u procesu potpisivanja širokog sporazuma o isporuci oružja Ukrajini.

Sporazum je "jedan od najvećih, ako ne i najveći izvoz oružja u posljednjih 30 godina", rekao je Morawiecki nakon posjete poljskoj kompaniji za naoružanje. Rekao je da će oružje biti ključno za pomoć Ukrajini da protjera ruske osvajače.

Uz izvještaje Reuters, AFP, CNN, BBC, dpa i AP

XS
SM
MD
LG