Dostupni linkovi

U Kijev dopremljena tela stradalih branilaca Mariupolja


Ukrajinci su nedeljama bili skriveni u čeličani Azovstal. Oni koji su preživeli opsadu, u maju su zarobljeni (Foto: Uništena čeličana Azovstal u Mariupolju)
Ukrajinci su nedeljama bili skriveni u čeličani Azovstal. Oni koji su preživeli opsadu, u maju su zarobljeni (Foto: Uništena čeličana Azovstal u Mariupolju)

Tela nekih od ukrajinskih boraca poginulih u odbrani ključne luke na jugoistoku, Mariupolja, stigla su u Kijev, kazale su porodice vojnika, dodavši da je to deo razmene sa Rusijom, pri čemu je svaka strana dobila tela 160 stradalih, prenosi BBC. Moskva nije komentarisala ove navode.

Na ukrajinskoj strani, više od 50 žrtava čija su tela dopremljena su bili pripadnici puka Azov, kažu porodice.

Ukrajinci su nedeljama bili skriveni u čeličani Azovstal. Oni koji su preživeli opsadu, u maju su zarobljeni. Kijev je saopštio da su poslednji branioci Mariupolja dobili naređenje da spasu svoje živote nakon što su uspešno izvršili svoj glavni cilj zadržavanja ruskih trupa, ne dozvoljavajući im da budu raspoređeni na druga ključna bojišta.

Moskva navodi da su ukrajinski branioci bili primorani da se predaju. Oni su kasnije premešteni na najmanje dve lokacije koje su kontrolisale snage koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.

Više od 2.500 branilaca Azovstala – među kojima su i graničari, pripadnici policije i teritorijalne odbrane – trenutno su zarobljenici Rusije, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Mariupolj je zauzela Rusija u maju nakon višemesečne opsade i teškog granatiranja koje je praktično uništilo grad. Ukrajinski zvaničnici procenjuju da je desetine hiljada ljudi, uključujući i decu, stradalo.

Oni su takođe upozoravali na moguće izbijanje kolere u gradu, gde se veruje da su mnoga tela još uvek zakopana pod ruševinama, a kanalizacija je navodno kontaminirala glavne lance vodosnabdevanja.

Nakon Mariupolja, ruske snage su skrenule pažnju na Severodonjeck - i grad pobratim Lisičansk. Njihovo zauzimanje bi Rusima dalo kontrolu nad regionom Lugansk - koji, pored Donjecka, čini širi Donbas, naveden cilj ruskih operacija.

XS
SM
MD
LG