Dostupni linkovi

Putin i Erdoan dogovorili jaču saradnju


Predsjednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdoan i Vladimir Putin u Sočiju, 5. avgusta 2022.
Predsjednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdoan i Vladimir Putin u Sočiju, 5. avgusta 2022.

Predsjednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdoan i Vladimir Putin saopćili su da su dogovorili jaču saradnju u prometu, poljoprivredi, finansijama i građevinarstvu, javio je Reuters.

"Potvrdili su odlučnost" i za saradnju protiv terorističkih organizacija u Siriji, navodi se u zajedničkom saopćenju nakon njihovog bilateralnog sastanka u Sočiju u petak, 5. avgusta.

Dogovorili su prebaciti dio plaćanja za ruski plin u rublju, izvijestila je novinska agencija Interfax pozivajući se na potpredsjednika ruske vlade Aleksandra Novaka.

U fokusu njihovog razgovora bili su pregovori o okončanju rata u Ukrajini, sporazum o izvozu ukrajinskog žita, situacija u Siriji i jačanje ekonomskih veza Moskve i Ankare.

Erdoan je na početku sastanka u Putinovoj rezidenciji na Crnom moru u Sočiju rekao da će njihovi pregovori pomoći "da se istakne uloga koju Turska i Rusija igraju u regionu".

On je pregovore ocijenio ključnim i rekao da ostatak svijeta pažljivo promatra kako će se oni odvijati.

"Danas su, naravno, oči sveta uprte u Soči. Oni to prate, pitaju se šta se razgovara i radi u Sočiju", rekao je Erdoan.

Putin je zahvalio Erdoanu na pomoći u pregovorima o sporazumima o žitu, ističući njihov značaj mnogim državama širom svijeta koje zavise od ruskog i ukrajinskog izvoza.

"To je akutno pitanje za mnoge zemlje u razvoju, koje se suočavaju s velikim problemima s hranom i gnojivom", rekao je on.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će razgovori u Sočiju omogućiti Putinu i Erdoanu da razmotre primjenu sporazuma o žitu.

Primjenu sporazuma iz Istanbula nadgledaju zvaničnici Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a, a isporuke žita prate ukrajinski brodovi kako bi sigurno riješili prijetnju eksplozivnih mina u Crnom moru.

Putin je pozdravio energetsku saradnju Rusije i Turske, ističući važnost gasovoda Turski tok kojim se ruski gas isporučuje u Tursku i južnu Evropu preko Crnog mora.

"Evropski partneri treba da budu zahvalni Turskoj što je osigurala nesmetan tranzit našeg gasa na evropska tržišta", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je napomenuo da je rusko-turska trgovina udvostručena u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Planirani vojni upad Turske za napad na kurdsku miliciju u sjevernoj Siriji biće na vrhu dnevnog reda među ostalim regionalnim pitanjima, prema turskoj državnoj televiziji TRT.

Kremlj je u petak pozvao Tursku da ne "destabilizuje" Siriju vojnom ofanzivom uoči sastanka ruskog i turskog predsjednika.

"Turska je opravdano zabrinuta zbog sigurnosnih razloga, što mi, naravno, uzimamo u obzir", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Vrlo je važno ne dopustiti bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do destabilizacije situacije u Siriji ili koja bi mogla ugroziti teritorijalni i politički integritet Sirije", dodao je.

Turski predsjednik već nekoliko mjeseci prijeti da će pokrenuti operaciju protiv kurdskih boraca u sjevernoj Siriji.

Na samitu u Teheranu prošlog mjeseca, Putin je izrazio protivljenje Rusije planiranoj ofanzivi Turske.

Rusija i Turska dva su glavna međunarodna igrača u Siriji, zemlji koja je potresena ratom od 2011., u kojem je Moskva poduprla Damask, a Ankara opozicione grupe.

Ankara smatra sirijsku kurdsku miliciju koju podržavaju SAD, Jedinice narodne odbrane (YPG), terorističkom grupom i sumnja da je povezana s domaćim pobunjenicima.

Turska ofanziva na sjeveru Sirije je na čekanju od 2019. nakon dva sporazuma o prekidu vatre uz posredovanje SAD-a i Rusije.

Prema Kremlju, na dnevnom redu je i potencijalna prodaja bespilotnih borbenih letjelica iz Turske, članice NATO-a, Rusiji. Ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Erdoan je rekao da ne bi isključio ugovore o naoružanju s Rusijom.

Putin je nedavno predložio Rusiji saradnju s turskim proizvođačem bespilotnih letjelica Bajraktar, lokalni emiter CNN Türk citirao je Erdoana prošlog mjeseca.

Ukrajinska vojska koristi Bajraktar TB2 dronove protiv ruskih snaga od početka invazije u februaru. Turska održava bliske veze s Ukrajinom i Rusijom i vidi sebe kao posrednika između dvije susjedne države.

Izvor: dpa, AFP, AP

XS
SM
MD
LG