Dostupni linkovi

Ukrajina i Rusija potpisale sporazum UN-a o izvozu žitarica na Crnom moru


Pregovorima u Istanbulu prisustvovao je turski predsjednik Redžep Tajip Erodan i šef UN-a Antonio Guterres. (Na fotografiji: Pogled na Istanbul, 13. juli 2022.)
Pregovorima u Istanbulu prisustvovao je turski predsjednik Redžep Tajip Erodan i šef UN-a Antonio Guterres. (Na fotografiji: Pogled na Istanbul, 13. juli 2022.)

Rusija i Ukrajina potpisale su u petak 22. jula odvojene sporazume s Turskom i Ujedinjenim narodima kojima se otvara put za izvoz miliona tona očajnički potrebne ukrajinske žitarice – kao i ruskog žita i gnojiva – čime je okončan ratni zastoj koji je ugrozio sigurnost hrane širom svijeta.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov potpisali su odvojene sporazume s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom i turskim ministrom odbrane Hulusi Akarom. Ceremoniji u Istanbulu prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Danas postoji svjetionik na Crnom moru", rekao je Guterres. "Svjetionik nade, svjetionik mogućnosti, svjetionik olakšanja u svijetu kojem je to potrebno više nego ikad".

"Prevazišli ste prepreke i ostavili po strani razlike kako biste utrli put za inicijativu koja će služiti zajedničkim interesima svih", rekao je on obraćajući se ruskim i ukrajinskim predstavnicima.

Sporazum će omogućiti Ukrajini da izveze 22 miliona tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su zbog rata zaglavljeni u crnomorskim lukama.

Ukrajinska i ruska vojna delegacija prošle sedmice su postigle privremeni sporazum o planu UN-a koji bi također omogućio Rusiji da izvozi svoje žito i đubriva.

Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, naglasio je u petak da će Ukrajina i Rusija potpisati odvojene sporazume, rekavši da Ukrajina "ne potpisuje nikakve dokumente s Rusijom".

Guterres je rekao da će plan, poznat kao "Crnomorska inicijativa", otvoriti put za značajan obim komercijalnog izvoza hrane iz tri ključne ukrajinske luke u Crnom moru: Odese, Černomorska i Južnog".

To bi "donijelo olakšanje zemljama u razvoju na ivici bankrota i najugroženijim ljudima na ivici gladi".

"To će pomoći stabilizaciji globalnih cijena hrane koje su već bile na rekordnom nivou čak i prije rata - prava noćna mora za zemlje u razvoju", dodao je Guterres.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, ali ruska invazija na tu zemlju i pomorska blokada njenih luka zaustavili su isporuke. Dio žitarica se transportuje kroz Evropu željeznicom, cestom i rijekom, ali su cijene vitalnih proizvoda poput pšenice i ječma porasle tokom skoro petomjesečnog rata.

Sporazum predviđa siguran prolaz brodova. U Istanbulu će biti uspostavljen kontrolni centar, u kojem će raditi zvaničnici UN-a, Turske, Rusije i Ukrajine, koji će voditi i koordinirati proces. Brodovi bi bili podvrgnuti inspekcijama kako bi se osiguralo da ne nose oružje.

Podoljak je insistirao na tome da nijedan ruski brod neće pratiti brodove i da u ukrajinskim lukama neće biti ruskog predstavnika. Ukrajina također planira hitan vojni odgovor "u slučaju provokacija", rekao je on.

Guterres je prvi put istakao kritičnu potrebu da se ukrajinska poljoprivredna proizvodnja i rusko žito i đubrivo vrate na svjetska tržišta krajem aprila tokom sastanaka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

On je početkom juna predložio paket aranžman zbog straha da rat ugrožava zalihe hrane za mnoge zemlje u razvoju i da bi mogao pogoršati glad za do 181 milion ljudi.

Oleksandr Kubrakov, ministar infrastrukture Ukrajine (lijevo) i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na sastanku na lokaciji koja je navedena kao Istanbul u Turskoj, 22. jula 2022.
Oleksandr Kubrakov, ministar infrastrukture Ukrajine (lijevo) i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na sastanku na lokaciji koja je navedena kao Istanbul u Turskoj, 22. jula 2022.

Ruski i ukrajinski zvaničnici okrivljuju jedni druge za blokirane isporuke žitarica.

Moskva je optužila Ukrajinu da nije uklonila morske mine u lukama kako bi omogućila bezbjednu plovidbu i insistirala na svom pravu da provjerava da li dolazeći brodovi imaju oružje.

Ukrajina je tvrdila da su blokada ruske luke i lansiranje projektila iz Crnog mora učinile bilo kakve pošiljke neodrživim.

Ukrajina je tražila međunarodne garancije da Kremlj neće koristiti sigurne koridore za napad na ključnu crnomorsku luku Odesu. Ukrajinske vlasti su također optužile Rusiju da krade žito iz istočne Ukrajine i namjerno granatira ukrajinska polja kako bi ih zapalila.

EU i SAD pozdravljaju potpisivanje sporazuma

Evropska unija (EU)pozdravlja sporazum kojim se omogućuje izvoz žitarica, namirnica i đubriva koji su, uz posredstvo UN, potpisale Rusija, Ukrajina i Turska, saopštio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj(Josep Borrell).

"Današnji sporazum u Istanbulu je korak u pravom smjeru. Pozivamo na njegovo brzo sprovođenje i pozdravljamo napore UN i Turske. EU je privržena nastavku pomaganja izvoza ukrajinskih žitarica", napisao je Borelj na "Tviteru".


Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel takođe je pohvalio potpisivanje sporazuma, rekavši da njegovo sprovođenje sada treba da bude prioritet uključenih strana.

Portparol EU za spoljna pitanja Peter Stano objasnio je da EU, pošto nije dio sporazuma, može samo da podrži napore uključenih strana.

U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao da SAD u principu pozdravljaju sporazum.

"Ali ono na šta se sada fokusiramo je da Rusiju smatramo odgovornom za implementaciju ovog sporazuma i za omogućavanje ukrajinskom žitu da dođe na svjetska tržišta. Rusija je predugo provodila ovu blokadu", rekao je Price.

XS
SM
MD
LG