Dostupni linkovi

Prvi brod s ukrajinskim žitom isplovio prema Libanu


Brod Razoni natovaren žitaricama napušta luku u Odesi, Ukrajina 1. avgusta 2022.
Brod Razoni natovaren žitaricama napušta luku u Odesi, Ukrajina 1. avgusta 2022.

Prvi brod koji prevozi žito napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Odesa u ponedjeljak, 1. avgusta, rano ujutro po lokalnom vremenu, saopćili su turski i ukrajinski dužnosnici.

Rusija je blokirala ukrajinske luke od februara, ali su se dvije strane dogovorile o nastavku isporuka. Nakon postizanja sporazuma izražena je nada da će sporazum ublažiti globalnu prehrambenu krizu i sniziti cijene žitarica koje su skočile u nekim od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

U saopćenju objavljenom prije isplovljavanja broda, Turska je rekla da će brod pod zastavom Sierra Leonea pristati u Libanu, dodajući da su daljnje isporuke planirane tokom sljedećih sedmica.

Zajedničko koordinacijsko središte (JCC) u Istanbulu, uspostavljeno prema sporazumu, saopćilo je da brod prevozi oko 26.000 tona kukuruza i da se očekuje da će stići u utorak u turske vode radi inspekcije.

Ukrajinski ministar infrastrukture Aleksander Kubrakov napisao je na Facebooku da još 16 drugih brodova čeka isplovljavanje u lukama regije Odesa.

Za prošlomjesečni dogovor – postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske - trebalo je dva mjeseca i važit će 120 dana. Može se obnoviti ako se obje strane slože.

Prema uvjetima sporazuma, Rusija se složila da neće ciljati luke dok su pošiljke u tranzitu, a Ukrajina se složila da će njeni mornarički brodovi voditi teretne brodove kroz vode koje su minirane.

Turska će – uz potporu Ujedinjenih nacija – pregledati brodove kako bi ublažila strahove Rusije od krijumčarenja oružja.

Očekuje se da će tri luke u južnoj Ukrajini - Odesa, Čornomorsk i Pivdeni - biti središnje tačka izvoza.

XS
SM
MD
LG