Dostupni linkovi

RSE istražuje: Unutar agencije koja cenzuriše internet u Rusiji


Inside The Obscure Russian Agency That Censors The Internet - Loop Video

Pišu: Danil Belovodjev i Anton Bajev

U prvoj polovini oktobra 2022. zaposlenici vladinog odjela koji radi u malom poslovnom centru na sjeveroistoku Moskve, bili su zabrinuti zbog vremenskih prilika.

Ne zbog vremenskih prilika u Moskvi, nego zbog vremenski prilika u četiri regiona Ukrajine za koje je predsjednik Vladimir Putin nekoliko sedmica ranije, po kratkom postupku, proglasio da su aneksirane i sada dio Rusije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Zaposleni - IT stručnjaci i analitičari - radili su za relativno nepoznato tijelo pod nazivom Glavni radio-frekvencijski centar, jedinicu federalne vladine agencije zadužene za nadzor ruskog interneta, Roskomnadzor.

Tragali su po ruskim web stranicama, stranicama društvenih medija, chat sobama, Telegram kanalima i još mnogo drugdje, tražeći potencijalno problematična pitanja: proteste opozicije, antiratne demonstracije, uvrede na račun predsjednika Vladimira Putina.

U ovom konkretnom slučaju, bili su zabrinuti da su na otprilike 15 glavnih ruskih web stranica na kojima su prikazane vremenske prognoze, ukrajinske regije koje su navodno upravo pripojene - još uvijek označene kao ukrajinske.

Zaposlenici centra sastavili su listu web stranica i kontakt informacije za te stranice. Do 6. novembra, 10 od 15 web stranica promijenilo je oznake ukrajinskih teritorija kako bi ih označili da su ruske.

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022., Kremlj je pojačao svoje dugogodišnje napore da cenzuriše vijesti i informacije objavljene na ruskim internetskim stranicama. Nekoliko dana nakon što je napad počeo, Putin je potpisao zakon kojim se kriminalizuje namjerno širenje bilo čega što vlada smatra lažnim informacijama o ratu ili ruskoj vojsci.

Kao rezultat toga, od invazije, više od 11.800 vijesti, postova i drugih onlajn materijala koji sadrže "izvještaje o ogromnim gubicima (ruskih) oružanih snaga u ljudstvu i opremi, masovnoj predaji, kao i napadima na civilne objekte, infrastrukturu, i ubijanje civila" uklonjeni su iz vodećih ruskih pretraživača Yandex i Mail.ru. Roskomnazdor je blokirao web stranice najmanje 95 medijskih organizacija na ruskom jeziku.

Oslonac tog napora je Glavni radio-frekvencijski centar (GRFC), koji je više od godinu dana prije invazije uspostavio interni sistem za razmjenu poruka pod nazivom "Operativna interaktivna kancelarija".

Sistem je povezao nadzor centra sa vodećim ruskim bezbjednosnim i policijskim agencijama: Kancelarijom glavnog tužioca, Federalnom službom bezbjednosti, Federalnom službom zaštite, Nacionalnom gardom i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Novo istraživanje ruskog istraživačkog odjela RSE-a, poznatog i kao Sistema (Systema), pokazuje kako tačno GRFC - i ruski internet cenzori - prate elektronske komunikacije i kako vladine agencije ograničavaju ono što Rusi čitaju ili gledaju.

Istraga je zasnovana na ogromnoj internoj korespondenciji - više od dva terabajta podataka - koju je u novembru 2022. pribavila grupa koja se identifikuje kao bjeloruska hakerska organizacija pod nazivom Sajber partizani (Cyberpartisans).

Materijali su podijeljeni sa RSE i konzorcijem medija koji uključuje ruske novinske stranice Insajder (The Insider) i Ajstoris (iStories), njemačke novine Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) i druge.

Procurjeli dokumenti GRFC-a - više od 700.000 pisama i dva miliona internih dokumenata - pružaju detaljan uvid u mehaniku načina kako nadgledanja i cenzure ruskog interneta.

"Ono što me čudi je uvjerenje (vlasti) da što više sistema naprave, to će biti veći broj blokova. Svaki dokument koji sam vidio je potencijalni krivični postupak protiv Roskomnadzora i svih uključenih u pripremu ovih dokumenata", rekao je za RSE Filip Kulin, nezavisni IT stručnjak koji vodi Telegram kanal pod nazivom Ešer II (Escher II).

"Zato što je ovo pravi nadzor ljudi", rekao je. Roskomnadzor "je civilno tijelo. Ko je sankcionisao njegovu mogućnost da vrši nadzor, radi prikupljanja ličnih podataka?"

Stara cenzura, nove metode

Napori Moskve u cenzuri nisu ništa novo.

U Sovjetskom Savezu, Komunistička partija je stvorila sveobuhvatan cenzurski aparat koji je pokušavao da blokira vijesti izvan Gvozdene zavjese, ometajući strane TV i radio emisije.

Glasna politika Mihaila Gorbačova 1980-ih otvorila je prozor za vanjske vijesti i informacije i omogućila više prostora za oprečne poglede kod kuće. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, rusko medijsko okruženje postalo je slobodno za sve, s novinama, emiterima, a kasnije i web stranicama i e-mail biltenima, koji su uživali široku slobodu da izvještavaju i kritikuju.

Nakon što je Putin formalno preuzeo predsjedničku funkciju 2000. godine, jedno od njegovih prvih zapaženih djela bilo je povećanje kontrole nad nacionalnim TV emiterima - glavnim izvorom vijesti za veliku većinu Rusa. To je uključivalo NTV, koja je emitovala vrlo kritične izvještaje o Prvom čečenskom ratu 1990-ih.

Početkom 2010-ih, Kremlj je počeo da stavlja kaznene etikete - "strani agent" ili "nepoželjna organizacija" - na nevladine organizacije i grupe civilnog društva, a kasnije i na medije, oštro ograničavajući slobodu medija, plašeći oglašivače i prisiljavajući neke organizacije na zatvaranje.

Kasnije je izgradio sofisticirani sistem za usisavanje informacija od ruskih internet provajdera koje će državni subjekti čuvati, filtrirati i pregledati - sistem poznat po svom akronimu SORM. Naložio je velikim internet kompanijama kao što su Google i Facebook da lociraju neke od svojih servera na ruskoj teritoriji. I to je smanjilo vlasništvo nad glavnim onlajn resursima, poput giganta društvenih medija VK, internet portala Mail.ru i, mnogo kasnije, Yandexa.

Prvobitno osnovan pod Roskomnadzorom 2000. godine, radi praćenja i kontrole radio frekvencija, GRFC je proširio svoju nadležnost kako su se širili napori vlade da kontroliše internet.

Agencija, koja je javno priznala hakiranje u novembru, odbila je da odgovori na detaljna pitanja RSE o njenom nadzoru i cenzuri. Roskomnadzor također nije odgovorio na pitanja RSE.

'Protestna raspoloženja'

Čini se da je interni sistem za razmjenu poruka i čavrljanje pod nazivom Operativna interaktivna kancelarija izrastao iz zabrinutosti među organima za sprovođenje zakona koji pokušavaju da prate lokalizovane javne proteste koji su izbili na nekoliko mjesta u Rusiji 2019. Među njima su bile demonstracije na krajnjem sjeveru zbog deponija smeća koje se grade u osjetljivim sredinama i protesta protiv izgradnje crkve u cijenjenom parku u Jekaterinburgu.

Početna, beta verzija je predstavljena u decembru te godine, a zatim ažurirana dvije godine kasnije, kako bi se dodale tehničke promjene, uključujući verziju za mobilni telefon i mogućnost slanja privatnih poruka, te otpremanja video zapisa, zvuka i fotografija.

Prema RSE-ovom pregledu materijala, zaposleni u agenciji prate mnoštvo onlajn resursa, a zatim, koristeći interni sistem za razmjenu poruka, označavaju sadržaj za druge vladine agencije za izdavanje upozorenja, ili čak predlažu administrativne kazne i upozorenja.

Od novembra 2022. godine, prema procurjelim dokumentima, u Operativnoj interaktivnoj kancelariji bilo je u funkciji nekoliko tematskih razgovora - između ostalog o "protestnim raspoloženjima", terorizmu, stranoj intervenciji i ekstremizmu.

U grupi "Protestna raspoloženja", na primjer, zaposleni u GRFC dnevno objavljuju detaljne izvještaje "o prisutnosti protestnih raspoloženja na društvenim mrežama", na osnovu 3.500 lokalnih i nacionalnih naloga na VK i još jednoj popularnoj društvenoj mreži, Odnoklassniki, kao i Jutjuba (YouTube) i kanalima na Telegramu.

Chat sobe uključuju učesnike ne samo iz GRFC-a, već i zaposlenike drugih agencija.

Od sredine novembra, u grupi "Protestna raspoloženja" bilo je 60 učesnika, uključujući 15 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, devet službenika tužilaštva i jednog iz Federalne službe zaštite, ruskog ekvivalenta američkoj tajnoj službi.

Dokumentacija također pokazuje kako je GRFC korišten za suzbijanje ili cenzuru informacija ili inkriminirajućih vijesti o moćnim poslovnim liderima i oligarsima.

Koristeći centralizovani registar pod nazivom Objedinjeni automatizovani informacioni sistem , GRFC je odgovorio na zahtjeve poslovnih lidera da ukloni kritično izvještavanje. U jednom primjeru, pomoćnik Mihaila Sirotkina, šefa odjela za korporativno upravljanje troškovima državnog giganta prirodnog gasa Gazprom, u februaru 2020. poslao je zahtjev Roskomnadzoru da blokira više od 150 hiperlinkova na članke o Sirotkinu.

Prije 2018., Roskomnadzor, koji ima formalno zakonsko ovlaštenje da naredi brisanje informacija, privremeno je blokirao pristup web stranici pod nazivom 'Russiangate' nakon što je objavio istragu o neprijavljenoj imovini Aleksandra Bortnikova, šefa glavne domaće obavještajne agencije, Federalne službe bezbjednosti. Iste godine, milijarder Ališer Usmanov podnio je tužbu tražeći da Roskomnadzor blokira članke o njegovoj povezanosti s ozloglašenim bosom kriminalne mafije.

'Specijalni zadatak Yandex U'

Prema procurelim dokumentima GRFC-a, Roskomnadzor je samo u trećem kvartalu 2022. blokirao 89.000 web stranica. Većina kršenja odnosi se na distribuciju informacija o ilegalnim drogama ili sadržaja o samoubistvu, kockanju ili dječjoj pornografiji.

Centar zapošljava kliničkog psihologa koji radi sa zaposlenima zaduženim za praćenje i označavanje sadržaja, koji su, pokazuju dokumenti, prijavili probleme "emocionalnog i profesionalnog izgaranja", "anksioznosti" i "gubitka osjećaja radosti".

Zaposleni u centru također označavaju problematične sadržaje direktno za inženjere u Yandexu, koji je najveći ruski pretraživač i dominira drugim oblastima ruske internet trgovine, kao što su taksi usluge, dostava hrane i onlajn kupovina.

Yandex je uznemiren internim neslaganjem i vlastitim optužbama za cenzuru u vezi s ratom u Ukrajini. Nekoliko najviših rukovodilaca dalo je ostavke, a kompanija je rasprodala svoj novinski portal na početnoj stranici i rekla da će se više fokusirati na projekte koji nisu vezani za vijesti.

Prema dokumentima koji su procurili, zaposleni u GRFC-u postavili su nekoliko Excel radnih listova pod nazivom "Specijalni zadatak Yandex U" koji sadrže između 30 i 200 linkova ka materijalima ili objavama na društvenim mrežama na teme kao što su "Putinova mobilizacija", "momci iz Rusije se predaju", i "za šta Rusi umiru u Ukrajini." Zaposlenici GRFC-a prikupili su linkove koji odgovaraju tim ključnim riječima, a zatim ih poslali Yandexu da ih izbrišu.

U izjavi za RSE, Yandex je negirao umiješanost u napore GRFC cenzure.

"Yandex nije uključen u GRFC projekte pretraživanja ili uklanjanja linkova, a također nije primio nijednu listu linkova", rekla je glasnogovornica kompanije Polina Pestova u e-mailu.

"Sam Yandex ne uklanja ništa iz rezultata pretraživanja. Određeni link može biti isključen iz rezultata pretraživanja ako je uključen u Roskomnadzorov registar zabranjenih web stranica ili sudskom odlukom. Veze ka takvim web stranicama se automatski uklanjaju čim se pojave u ovom registru", rekla je ona.

Botovi i umjetna inteligencija

Krajem 2021., kako bi pomogli u povećanju svojih sposobnosti praćenja, zaposlenici GRFC-a počeli su da zapošljavaju "botove" trećih strana - softverske aplikacije programirane za obavljanje automatizovanih zadataka kao što su, na primjer, slanje automatizovanih poruka, odgovaranje na žalbe ili obavljanje trgovine dionicama.

GRFC je takođe platio 57 miliona rubalja (oko 800.000 dolara) u avgustu 2022. za razvoj sistema vještačke inteligencije pod nazivom Oculus za nadgledanje društvenih mreža, web stranica, pa čak i servisa za razmjenu trenutnih poruka za fotografije, video zapise i tekst koji sadrži zabranjene informacije.

Prema dokumentima koji su procurili, GRFC je kreirao "klasifikator grafičkih entiteta" kako bi obučio Oculus sistem da pronađe uvrede na račun Putina i uporedi ih sa slikama ili video zapisima.

Klasifikator je uključivao "uvredljive slike predsjednika" i "poređenje predsjednika sa negativnim likovima".

Među terminima koji se nalaze u klasifikatoru: "Putin u obliku raka", "Putin u obliku moljca", kao i poređenja Putina s Adolfom Hitlerom i vampirom.

GRFC se također bavi još jednim problemom, sugerirali su dokumenti koji su procurili: pristup i praćenje zatvorenih chat soba i zatvorenih servisa za razmjenu poruka, na primjer na Facebooku ili VK-u, u koji se može ući samo kreiranjem korisničkog profila, a zatim traženjem dozvole od administratora grupe za pridruživanje.

Kako bi otklonio ovu prepreku, centar je u ljeto 2022. počeo graditi "farme botova" koje bi imitirali stvarne ljudske naloge na različitim društvenim mrežama i osigurali pristup zatvorenim sobama za ćaskanje.

GRFC je, ukazuju dokumenti, također tražio odobrenje Roskomnadzora da otkupi veliki broj neiskorištenih telefonskih brojeva koji bi se tada koristili za automatizaciju i verifikaciju profila na društvenim mrežama koje je kreirao bot.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG