Dostupni linkovi

Sud u Moskvi proglasio bankrot RSE zbog 'odbijanja plaćanja kazne'


Radio Slobodna Europa zatvorio je vrata dopisništva u Moskvi 6. ožujka 2022.
Radio Slobodna Europa zatvorio je vrata dopisništva u Moskvi 6. ožujka 2022.

Moskovski sud proglasio je bankrot poslovanja Radija Slobodna Europa (RSE) u Rusiji nakon što je kompanija odbila platiti višestruke kazne u ukupnom iznosu većom od milijardu rubalja (14 milijuna dolara) zbog nepoštivanja takozvanog zakona o stranim agentima.

Zakon, uveden 2012., izvorno je bio usmjeren na nevladine organizacije i skupine za ljudska prava, ali je od tada proširen na medijske organizacije, pojedinačne novinare, YouTube vlogere - zapravo sve koji primaju sredstva izvan Rusije i, prema mišljenju Kremlja, izražavaju političko mišljenje.

Radio Slobodna Europa ocjenjuje da se zakon svodi na političku cenzuru koja ima za cilj spriječiti novinare da obavljaju svoje profesionalne dužnosti i osporava poteze vlasti pred ruskim sudovima i Europskim sudom za ljudska prava.

Više od 30 zaposlenika Radija Slobodna Europa nalazi se na listi "stranih agenata" ruskog Ministarstva pravosuđa.

Radio Slobodna Europa je zatvorio svoje dopisništvo u Moskvi 6. ožujka 2022., nekoliko dana nakon što je Federalna porezna služba podnijela zahtjev Arbitražnom sudu u Moskvi za prisilni stečaj RSE/RS LLC-a.

Arbitražni sud u Moskvi je 13. ožujka kao razlog naveo "nesposobnost" RSE/RS LLC-a, koja zastupa interese Radija Slobodna Europa u Rusiji i čiji su računi zamrznuti u svibnju 2021., da otplati dug.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i uvela vojnu cenzuru u ožujku 2022., ruski medijski regulator, Roskomnadzor, blokirao je internetske stranice Radija Slobodna Europa u toj zemlji.

Postupci ruskih vlasti, rekao je tada predsjednik Radija Slobodna Europa Jamie Fly, predstavljaju vrhunac višegodišnje kampanje ometanja rada te medijske kuće u Rusiji.

Unatoč blokiranju stranica i drugim oblicima pritiska, Ruski servis Radija Slobodna Europa nastavlja s radom u punom obimu, a posjećenost stranica RSE iz Rusije rekordno je skočila.

I na početku ruskog rata protiv Ukrajine i u ključnim trenucima, gledanost videa iz Rusije je porasla, "pokazujući ogroman apetit publike koja govori na ruskom jeziku da sazna istinu", navodi Radio Slobodna Europa.

Radio Slobodna Europa je 12. siječnja otvorio novi ured u glavnom gradu Latvije, Rigi, s ciljem širenja "pouzdanih vijesti i objektivnog izvještavanja", a u sklopu napora da se suprotstavi ruskoj dezinformaciji i cenzuri.

Radio Slobodna Europa je u siječnju otvorio novi ured u Vilniusu, u Litvi, za ciljnu publiku u Bjelorusiji sa sadržajem na bjeloruskom i ruskom jeziku u pokušaju da se suprotstavi državnoj propagandi i cenzuri režima autoritarnog vladara, Aleksandra Lukašenka.

Radio Slobodna Europa je uređivački neovisna medijska tvrtka financirana donacijom američkog Kongresa putem Agencije SAD-a za globalne medije.

Distribuira informacije na 27 jezika u 23 zemlje u kojima je sloboda medija ograničena ili je profesionalno novinarstvo nedovoljno razvijeno.

XS
SM
MD
LG