Dostupni linkovi

Rusija razmijenila bivšeg američkog marinca Reeda za krijumčara droge Jarošenka


Trevor Reed na moskovskom sudu u martu 2020.
Trevor Reed na moskovskom sudu u martu 2020.

Washington i Moskva završili su razmjenu zatvorenika u kojoj su učestvovali ruski pilot Konstantin Jarošenko, zatvoren zbog optužbi za krijumčarenje droge iz SAD-a, i bivši američki marinac Trevor Reed, zatvoren u Rusiji zbog optužbi za napad na policiju, uprkos pogoršanju diplomatskih odnosa zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je 27. aprila saopćilo da je razmjena zatvorenika rezultat "dugotrajnog pregovaračkog procesa". Reed je napustio zemlju sa moskovskog aerodroma Vnukovo.

Nekoliko minuta nakon te objave, američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je Reed na putu kući i da je "slobodan iz ruskog pritvora".

Razmjena zarobljenika ocjenjuje se najistaknutijom u slučaju oslobađanja Amerikanca Reeda za koga se smatralo da je pogrešno pritvoren u inostranstvu, a dolazi u trenutku kada Washington i zapadni saveznici targeriraju Rusiju novim ekonomskim i finansijskim sankcijama, te odnosa dvije zemlje koji su na najnižem nivou od perioda hladnog rata.

"Pregovori koji su nam omogućili da vratimo Trevora kući zahtijevali su teške odluke koje ne uzimam olako", rekao je Biden.

Nije precizirao, ali je dodao da Washington "neće stati" sve dok drugi Amerikanci koji se drže u Rusiji, uključujući bivšeg američkog marinca Paula Whelana, ne budu oslobođeni.

Reed, 30-godišnjak iz Teksasa, zatvoren je 2020. nakon što je osuđen za napad na dvojicu ruskih policajaca 2019. Reed je negirao optužbe, dok su Sjedinjene Države dovele u pitanje pravičnost postupka, nazvavši njegovo suđenje "teatrom apsurda".

Reedov advokat Sergej Nikitenkov rekao je da razmjena nije bila zasnovana na potezu pomilovanja, dodajući da njegov klijent i dalje smatra da nije kriv.

Jarošenko je uhapšen u Liberiji 2010. godine i prebačen u Sjedinjene Države. Iduće godine je osuđen za šverc kokaina u svojim avionima do odredišta u Južnoj Americi, Africi i Evropi i osuđen na 20 godina zatvora.

Jarošenkov advokat Aleksej Tarasov rekao je da je razmjena obavljena preko neodređene treće zemlje.

Reed je kaznu služio u Mordoviji, regionu oko 350 kilometara istočno od Moskve, koja je na glasu da je lokacija najtežih zatvora u Rusiji, uključujući radne logore iz sovjetskog doba.

Reed je posljednjih mjeseci stupio u dva štrajka glađu u znak protesta zbog uslova u zatvoru.

Njegovi roditelji su izrazili zabrinutost da je možda obolio od tuberkuloze i da je njegovo zdravlje krhko.

Rusija je godinama tražila povratak Jarošenka. On je negirao bilo kakvu nepravdu i nazvao slučaj protiv njega "izmišljenim".

Nekoliko istaknutih Amerikanaca ostaje iza rešetaka u Rusiji, uključujući Whelana, kojeg je sud u Moskvi osudio na 16 godina zatvora u maju 2020. pod optužbom za špijunažu. Američki zvaničnici tu presudu nazivaju "izrugivanjem pravde".

Whelan takođe služi kaznu u posebnom zatvoru u Mordoviji.

Još jedna Amerikanka, čije je pritvaranje od strane ruskih vlasti izazvalo kritike, je ženska košarkaška zvijezda Brittney Griner, koja je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu nakon što su vlasti rekle da su skeniranjem njenog prtljaga otkriveni kertridži za vape koji sadrže hašiš ulje.

Griner, koja je igrala za rusku profesionalnu košarkašku reprezentaciju, mogla bi se suočiti sa do deset godina zatvora ako bude osuđena zbog optužbi za drogu. Izjasnila se da nije kriva.

Izvor: Ruski servis Radija Slobodna Evropa, Interfax, USA Today i TASS
XS
SM
MD
LG