Dostupni linkovi

Bivši američki marinac počeo štrajk glađu u zatvoru u Rusiji


 Bivši američki marinac Trevor Reed tokom saslušanja pred sudom u Moskvi, 30. jul 2020.
Bivši američki marinac Trevor Reed tokom saslušanja pred sudom u Moskvi, 30. jul 2020.

Bivši američki marinac Trevor Reed počeo je drugi štrajk glađu u ruskom zatvoru, gde služi devetogodišnju kaznu, u znak protesta zbog zatvaranja u samicu i loše medicinske nege.

Advokat Sergej Nikitenkov potvrdio je da je njegov klijent počeo novi štrajk glađu nakon što je Reedova porodica saopštila da sumnja da je dobio tuberkulozu.

Reed je odveden u zatvorsku bolnicu na 10 dana, ali su njegovi roditelji rekli da mu nije pružena "odgovarajuća medicinska nega".

Federalna kazneno-popravna služba (FSIN) nije komentarisala štrajk glađu.

Američka ambasada u Moskvi vrši pritisak za konzularni pristup Reedu i drugim američkim državljanima pritvorenim u Rusiji, rekao je portparol Stejt departmenta.

"Zabrinuti smo izveštajima da je Trevor Reed počeo štrajk glađu u znak protesta zbog svog stanja. Pozivamo ruske zvaničnike da mu odmah pruže adekvatnu medicinsku negu", rekao je portparol, a prenosi agencija Reuters.

Reed osuđen je 2020. godine nakon što je optužen za napad na dva ruska policajca godinu dana ranije.

Vlada SAD i Reed negiraju optužbe i dovode u pitanje pravičnost sudskog postupka.

Nalazi u zatvoru u Mordoviji, regionu oko 350 kilometara istočno od Moskve, koji ima najteže zatvore u Rusiji, uključujući radne logore iz sovjetskog doba za političke zatvorenike.

U novembru prošle godine, Reed je štrajkovao glađu zbog kršenja njegovih prava, uključujući "nezakonito" smeštanje u samicu.

Jedan je od nekoliko američkih građana koji su se suočili sa suđenjem u Rusiji poslednjih godina po optužbama za koje su njihove porodice, a u nekim slučajevima i američka vlada, rekli da su izmišljene.

Još jednog bivšeg američkog marinca, Paula Whelana, sud u Moskvi je u maju 2020. osudio na 16 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu koje su Sjedinjene Države osudile kao "izrugivanje pravdi".

Whelan, koji kao i Reed, tvrdi da je nevin, takođe služi kaznu u zatvoru u Mordoviji.

XS
SM
MD
LG