Dostupni linkovi

Rusija pojačava obezbeđenje u zatvoru uoči protesta zbog Navaljnog


Policija čuva ulaz u zatvor u Pokrovu u Vladimirskoj oblasti (6. april)

Ruska policija pojačala je u utorak, 6. aprila, obezbeđenje u zatvoru u kome se nalazi kritičar Kremlja Aleksej Navaljni (Alexei Navalny), dok njegove pristalice pripremaju protest ispred zatvora zahtevajući da mu vlasti pruže odgovarajuću medicinsku negu, javlja Rojters.

Navaljni (44), istaknuti kritičar predsednika Vladimira Putina, je prošle nedelje objavio da stupa u štrajku glađu u znak protesta zbog toga što, kako je rekao, zatvorske vlasti odbijaju da mu pruže adekvatnu medicinsku pomoć zbog akutnih bolova u leđima i nogama.

Grupa njegovih saveznika najavila je da će od utorka protestovati ispred zatvora u Pokrovu, gradu udaljenom 100 kilometara istočno od Moskve, dok Navaljnog ne poseti doktor po njegovom izboru i dok ne dobije terapiju koju oni smatraju odgovarajućom.

Zatvorske vlasti kažu da je njegovo stanje zadovoljavajuće i da mu je pružena sva neophodna medicinska nega.

Pristalice Navaljnog su kasno u ponedeljak naveli da će doći do protesta nakon što je Navaljni rekao da nastavlja štrajk glađu iako ima visoku temperaturu i jak kašalj, a da je troje zatvorenika iz njegovog odeljenja hospitalizovano zbog tuberkuloze.

Prodržavne novine „Izvestija“ kasnije su citirale zatvorsku službu navodeći da je Navaljni prebačen u zatvorsku bolnicu i testiran na korona virus.

U utorak ujutru, policajci od kojih je jedan sa policijskim psom, postavili su improvizovani kontrolni punkt ispred zatvorske kapije i metalnom pregradom blokirali put na 100 metara od kapije.

Zatvoren je parking za sve osim za zatvorsko osoblje i proveravaju se lična dokumenta novinara i zaposlenih u zatvoru.

“Sada je specijalni bezbednosni režim“, izjavila je jedna policajka Rojtersu.

Antonina Romanova, pristalica Navljanog, rekla je da je došla da izrazi solidarnost.

„Verujem da je nevin. Potpuno sam na njegovoj strani“, navela je ona. „Dešava se da iz nekog razloga da ljudi koji mogu da reše stvari u zemlji završe u zatvoru“, dodala je.

Zatvor u kome je Navaljni poznat je kao jedan od najtežih u Rusiji.

Ruski opozicionar je zadržan na moskovskom aerodromu u januaru na povratku iz Berlina, gde se lečio od onoga za šta je nekoliko zapadnih laboratorija utvrdilo da je pokušaj trovanja nervnim sredstvom tipa novičok zbog čega mu je pozlilo na letu u Sibiru u avgustu 2020.

Navalni je rekao da je pokušaj atentata naredio ruski predsednik Vladimir Putin što je Kremlj odbacio.

Moskovski sud u februaru presudio je da je, dok je bio u Nemačkoj, Navaljni kršio uslovnu kaznu iz starijeg slučaja pronevere, za koji se smatra da je politički motivisan.

Njegova uslovna kazna od tri godine i šest meseci pretvorena je u zatvor, iako je sud smanjio taj iznos na dve godine i šest meseci za vreme koje je već izdržao u pritvoru.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Kanada uvele su niz sankcija protiv Rusije zbog slučaja Navaljni.

Pet stvari koje treba da znate o Alekseju Navaljnom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG