Dostupni linkovi

Hunta u Mijanmaru pogubila četvoricu demokratskih aktivista


Državljanke Mijanmara koje žive u Indiji na protestima koje su organizovali prodemokratski aktivisti protiv vojnog udara, Nju Delhi, Indija 22. februar 2022.
Državljanke Mijanmara koje žive u Indiji na protestima koje su organizovali prodemokratski aktivisti protiv vojnog udara, Nju Delhi, Indija 22. februar 2022.

Demokratski aktivisti u Mijanmaru među kojima je poslanik iz partije Aung San Suu Kyi, pogubljeni su uz optužbe da su počinili "teroristička djela".

Smatra se da su pogubljenja koja je izvršila vojna hunta u Mijanmaru prva u posljednjih nekoliko decenija.

Pogubljenja, koja je vojska najavila u junu, izazvala su međunarodnu osudu. Ovi potezi hunte dolaze nakon vojnog udara koji se desio 2021.

Hunta je svrgnula demokratski izabranu vladu koju je predvodila Nacionalna liga za demokraciju (NLD) Aung San Suu Kyi u februaru prošle godine, što je izazvalo velike demonstracije koji su brzo ugušene.

U ponedeljak, 25. jula mediji pod kontrolom hunte su javili da su kazne izvršene. Četvorica aktivista su optužena za zavjeru i planiranje terorističkih djela. Lokalni mediji su izvijestili da su članovi porodica putovali u zatvor u Yangonu i tražili da vide tijela pogubljenih.

Suđenjima iza zatvorenih vrata u januaru i aprilu osuđena su četvorica muškaraca za pomaganje milicijama u borbi protiv vojske koja je preuzela vlast u državnom.

Vlada nacionalnog jedinstva Mjanmara (NUG), uprava u sjenci koju je vladajuća hunta zabranila, osudila je pogubljenja i pozvala na međunarodnu akciju protiv hunte.

"Izuzetno ožalošćeni... osuđujemo okrutnost hunte", rekao je Kyaw Zaw, glasnogovornik kancelarije predsjednika NUG-a, u poruci agenciji Reuters. "Globalna zajednica mora kazniti njihovu okrutnost."

"Ove egzekucije predstavljaju samovoljno lišavanje života i još su jedan primjer užasnog stanja ljudskih prava u Mijanmaru", rekao je Erwin Van Der Borght, regionalni direktor grupe za ljudska prava Amnesty International.

"Četvoricu muškaraca osudio je vojni sud u tajnim i krajnje nepoštenim suđenjima. Međunarodna zajednica mora djelovati odmah jer se vjeruje da više od 100 ljudi čeka smrtnu kaznu nakon što su osuđeni u sličnim postupcima."

Prošlog mjeseca glasnogovornik hunte Zaw Min Tun branio je smrtnu kaznu, rekavši da je opravdana i da se koristi u mnogim zemljama.

"Najmanje 50 nevinih civila, isključujući snage sigurnosti, umrlo je zbog njih", rekao je na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

"Kako možete reći da ovo nije pravda?" upitao je. "Neophodne radnje je potrebno učiniti u određenim trenucima."

Vojne vlasti intenzivirale su akcije razbijanja lokalnih milicija, opozicionih aktivista i onih za koje se smatra da su protiv državnog udara otkako su preuzeli vlast prošle godine.

Tvrdili su da su rezultati opštih izbora na kojima je politička stranka Suu Kyi uvjerljivo pobijedila bili namješteni - dužnosnici izborne komisije su tu optužbu odbacili rekavši da nema dokaza o prevari.

Od državnog udara, Suu Kyi je bila u kućnom pritvoru i optužena je nizom optužbi u rasponu od korupcije do kršenja zakona o službenim tajnama zemlje, zbog čega bi mogla služiti kaznu do 150 godina.

Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), koja vodi popis ubijenih, zatvorenih ili zatočenih od strane vojske, kaže da je od puča uhapšeno 14.847 ljudi, a procjenjuje se da su vojne snage ubile 2.114 osoba.

Izvor: BBC, Guardian, Reuters

XS
SM
MD
LG