Dostupni linkovi

TV zvijezda sa otiscima Kremlja


Web stranica kandidature Ksenije Sobčak
Web stranica kandidature Ksenije Sobčak

Carl Schreck, priredila Biljana Jovićević

Iako još nije najavio kandidaturu malo ko sumnja u to da Vladmir Putin neće u martu iduće godine osigrati još jedan šestogodišnji predsjednički mandat. No kandidatura popularne TV zvijezde Ksenije Sobčak, liberalne novinarke i kćeri Putinovog političkog mentora, objavljena ove sedmice unijela je malo intrige u predsjedničku utrku.

Istovremeno je izazvala optužbe na račun Kremlja da su upotrijebili stare trikove da bi obezbijedili legitimitet izbora.

Ruska televizijska voditeljka, javna ličnost, opoziciona aktivistkinja i kćer bivšeg gradonačelnika Sankt Petresburga, Ksenija Sobčak, u srijedu je najavila je da će se kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji koji će se održati u martu iduće godine.

Na prethodnim izborima i 2012. i 2008., pojavili su se kandidati koji su zastupali liberalnu platformu, a koji su bili pod udarom kritike, da su u oba slučaja poslužili kao lažni opozicionari u pažljivo osmišljenoj kampanji iza koje je stajao Kremlj, a čiji je cilj bio da da izbori izgledaju ako stvrana konkurencija predsjedničkih kandidata.

Politiki posmatrači i političari kažu i sada je riječ o istom triku. Vjeruju naime da će Ksenija Sobčak igrati istu ulogu koju je 2012. godine, imao biznismen, milijarder Mihail Prohorov a četri godine ranije, 2008. veteran i politički operativac Andrej Bogdanov.

“Kakav kraj bez stila”, bio je komentar opozocionog novinara Romana Dobrohotova na Twitteru, na najavu kandidature Sobčak.

“Ona neće dobiti glas iz protesta. Jedino što će dobiti je reputacija cirkuske pudle kao Bogdanov,“ pojasnio je svoj komentar.

Još nije najavio kandidaturu: Putin
Još nije najavio kandidaturu: Putin

Poznati ruski mason, Bogdanov je bio jedan od četiri registrovana kandidata na predsjedničkim izborima 2008., koje je dobio Putinov nasljednik nakon prva dva predsjednička mandata Dmitrij Medvedev, inače aktuelni premijer Rusije, kojem je sadašnji predsjednik tada bio premijer.

Kampanja Bogdanova koji je pozivao na šire integracije sa Evropskom unijom, uglavnom se doživljavala kao namještaljka Kremlja koji je želio da dokaže da oni mogu imati kandidata za ruskog predsjednika sa liberalnom agendom.

Ruski liberalni veteran, Grigorij Javlinski takođe je na Twitteru napisao da je Sobčak “Prohorov 2018.“ što je aluzija na ruskog tajkuna kojeg je na izborima 2012. Putin pobijedio sa ogromnom većinom.

“Jasno je odakle ovo dolazi”, napisao je Javlinski.

Prohorov je neprekidno odbacivao optužbe da je njegova kandidatura tek napor Kremlja da se izboru Putina da legitimitet.

Opozicioni aktivista Sergej Udalcov kaže da se na kandidaturu Sobčakove "sa kilomtarske razdaljine" vide otisci Kremlja.

Najavi Sobčakove, koja je sebe predstavila kao kandidata koji je “protest protiv svih,” prethodila je javna prepirka sa opozicionim liderom Aleksejom Navaljnim. Nakon glasina da će ona biti jedan od mogućih predsjedničkih kandidata, Navaljni je izjavio da bi Sobčak bila “karikatruralni liberalni kandidat.”

Ruske izborne službe kažu da Navaljni ne može biti kandidat
Ruske izborne službe kažu da Navaljni ne može biti kandidat

Neki analitičari smatraju da će Ksenija Sobčak pomoći Kremlju služeći kao loša zamjena za Navaljnog, oštrog kritičara Kremlja koji takođe želi da se kandiduje. Ruske izborne službe međutim kažu da Navaljni ne može biti kandidat zbog presude za finansijski kriminal, što je jedan od dva slučaja za koji ovaj opozicionar tvrdi da je vlast fabrikovala protiv njega kao odmazdu za njegov aktivizam.

Kiril Rogov, viši istraživač na moskovskom Gaidar institutu za ekonomsku politiku, napisao je da će Sobčak, koja je učestvovala u velikim antivladinim protestima 2011. i 2012., vjerovatno zastupati “blažu i umiveniju “ verziju platforme Alekseja Navljanog.

Njena kandidatura će prividno demonstirati “da je moguće biti uključen u opozicione aktivnosti u Rusiji” napisao je Rogov na svom blogu 19. oktobra.

“Ovo će poslužiti legitimizaciji predsjedničkih izbora i Putinovoj pobjedi“, napisao je ovaj stručnjak.

Ksenija Sobčak je ipak dobila neke riječi dobrodošlice sa liberlnog političkog krila Rusije.

Opozicioni političar Dmitrij Gudkov napisao je da je on “za omogućavanje svim kandidatima” da se za njih glasa, uključujući Sobčak, Navaljnog i Javlinskog koji traži kandidaturu u ime liberalne stranke Jabloko.

“Ako njena publika sazna da je 'Putinov lopov’ još bolje“, napisao je Gudkov na Facebooku, citirajući tako jednu od glavnim mantri Alekseja Navaljnog.

Glavno pitanje je da li će Ksenija željeti to da kaže ili će biti oličenje 'konstruktivne' opozicije“, dodao je referišući se na nominalno ruske opozicione stranke ali koje u suštini uvjek budu saveznici Kremlja po kjučnim pitanjima.

Kremlj i njegovi lojalisti takođe su imali naizgled pozitivne reakcije na kandidaturu Sobčakove. Neposredno prije njene objave portapol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je kako navode ruski mediji, o njoj rekao da je „veoma talentovana osoba“ dodajući pak da je „politika veoma različita od novinarstva i show biznisa.“

Jevgenij Revenko, poslanik u Savjetu Federacije iz vladajuće Jedinstvene Rusije, napisao je na Facebooku u postu pod naslovom „Imamo kandidata“ da „što bogatija izborna paleta to bolje.“

Sama Sobčak je za ruski nezavisni TV kanal Dožd rekla da se nadavno lično susrela sa Putnom i da ga je obavijestila i o namjeri da se kandiduje, te da “to nije obradovalo Putina.”

Ksenija nije koodrinarala ovu odluku sa Putinom: Dmitrij Peskov
Ksenija nije koodrinarala ovu odluku sa Putinom: Dmitrij Peskov

Ruski novinar Oleg Kašin, ugledni posmatrač političkih zbivanja u zemlji, takođe je uporedio kandidaturu Sobčakove sa onom Prohorova dodajući da bi do 2024., kada se budu održavali sljedeći predsjednički izbori u Rusiji ona mogla biti “ugledni političar.”

Kašin je dodao da njena kandidatura nagovještava da “Putin ne voli samo pobjede nad (Gednadijem) Zjuganovim i (Vladimirom) Žirinovskim“ referišući se na vetrane iz Komunističke partije i Liberalno demokratske stranke. Obije partije služe kao sateliti Kremlja.

U međuvremenu je Kremlj demantovao da ima bilo kakve veze sa kandidaturom Ksenije Sobčak. Na pitanje da li je administracija na bilo koji način umiješna u njenu kampanju TASS je citirao odgovor Peskova u četvrtak:

To nije slučaj. Ksenija nije koodrinarala ovu odluku sa Putinom niti predsjedničkom administracijom" ustvrdio je Dmitrij Peskov.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG