Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin još nije odlučio hoće li se kandidovati


Vladimir Putin

Manje od šest mjeseci uoči predsjedničkih izbora u Rusiji Vladmir Putin kaže da još nije odlučio hoće li se kandidovati za još jedan šestogodišnji mandat.

Putin, za kojeg se uveliko očekuje da će kandidovati i lako osvojiti četvrti mandat za šefa ruske države u kojoj vrlo temeljno kontroliše sve poluge političkog sistema i moći tako je ovom izjavom u srijedu ostavio mali prostor za iznenađenje.

Sugerisao je da će odluku o kandidaturi donijeti početkom decembra.

"Ne samo da još nijesam odlučio protiv koga ću se kandodovati, već nijesam odlučio hoću li se uopšte kandidovati" rekao je Putin na energetskoj konferenciji u Moskvi, na pitanje ko će mu biti glavni protivkandidat 18. marta 2018. na predsjedničkim izborima.

"Prema zakonu početak predsjedničke kampanje mora se objaviti krajem novembra početkom decembra. Milsim da će do tada glavni kandidati objaviti svoje kandidature i početi kampanju," rekao je predsjednik Rusije.

Ruski opzicionar Aleksej Navaljni organizovaće 7. oktobra proteste širom Rusije
Ruski opzicionar Aleksej Navaljni organizovaće 7. oktobra proteste širom Rusije

Putin nije pomenuo svog glavnog protivkandidata Alekseja Navaljnog, opozicionog političara i njegovog oštrog kritičara koji je već počeo kampanju i pored toga što je Centralna izborna komisija saopštila da nije validan kandidat zato što je osuđen za finansijski kriminal.

Navaljni koji je trenutno u ztavoru na 20 dana zbog drugog prekršaja danas je sazvao velike narodne proteste širom Rusije za 7. oktobar, na 65- rođendan Vladmira Putina.

U saopštenju na svom sajtu on je optužio Putinovu vladu da koristi napade i hapšenja u namjeri da odvrate njegove napore da se kandiduje protiv aktuelnog ruskog predsjednika u martu.

Navaljni je apelovao na svoje pristalice da koristeći sva moguća sredstva uključujući i socijalne mreže, sms poruke i "telefoniranje svojim bakama" počnu kampanju za otvorena i fer birališta i glasanje.

XS
SM
MD
LG