Dostupni linkovi

Ruska zvijezda Ksenija Sobčak najavila predsjedničku kandidaturu


Ksenija Sobčak, javna ličnost i TV zvjezda, budući predsjednički kandidat
Ksenija Sobčak, javna ličnost i TV zvjezda, budući predsjednički kandidat

Ruska televizijska voditeljka, javna ličnost, opzicioni aktivist i kćer bivšeg gradonačelnika Sankt Petresburga, Ksenija Sobčak, najavila je da će se kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji koji će se održati 18.marta iduće godine.

Uveliko se očekuje iako još nije istakao kandidaturu, aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin lako obezbijedi još jedan čestogodišnji mandat.

Tridesetšestogodišnja voditeljka je objavila svoju odluku preko Instagrama i YouTube-a.

"Meni je 36 i kao i svaki građani Rusije ja imam pravo da učestvujem na predsjedničkim izborima. Odlučila sam da iskoristim to pravo."

Ona je ćerka Anatolija Sobčaka, reformističkog gradonačelnika Sankt Petersburga iz ranih 1990-ih. Pridružila se protestima protiv Kremlja u Moskvi 2011. i 2012. ali je izbejgavala da kritikuje predsjednika Vladimira Putina koji je nekad radio kao zamjenik njenog oca.

Kada su se prvo pojavile glasine o tome da će Sobčakova da se kandiduje, opozicioni prvak Aleksej Navaljni je upozorio da bi to moglo da ide na ruku Kremlja zato što bi njen ulazak u predsjedničku trku podijelio opoziciju.

Navaljni želi da se kaniduje za predsednika Rusije na izborima u martu 2018, ali njegovo učešće onemogućava sudska presuda za koju oni i kritičari ruskog predsjednika navode da je politički motivisana.

Izborna komisija pak kaže da ga presuda diskvalifikuje kao mogućeg kandidata.

Putin je na vlasti u Rusiji već 17 godina i dalje uživa veliku popularnost.

XS
SM
MD
LG