Dostupni linkovi

Kritičarka ruske vlasti Ksenija Sobčak napušta Rusiju


Komesrsant, vodeći ruski dnevnik objavio je da javna djelatnica i kritičarka Kremlja, Ksenija Sobčak napušta ili je već napustila Rusiju, makar na neko vrijeme, zbog straha sa sopstvenu sigurnost nakon ubistva opozicionara Borisa Njemcova.

U današnjem (16.mart) izvještaju Komersant je citirao Sobčak koja im je 13.marta rekla: "Napuštam Rusiju na neko vrijeme sjutra".

Komersant je citirao i neidentifikovane prijatelje Ksenije Sobčak koji su rekli da ona napušta zemlju na preporuku ruskih službi sigurnosti.

U tweetu sa današnjim datumom, Sobčak je pak rekla da njeni prijatelji "pomalo pretjeruju oko emigracije" , šaleći se da je na "dobrom vinu" na zabavi.

Ona međutim nije razjasnila da li je zaista napustila Rusiju.

Bezobzirno ubistvo Borisa Njemcova u blizini Kremlja 27.februara, naglasilo je opasnosti sa kojima se u Rusiji suočavaju vladini oponenti, a Sobčak je rekla da joj je prijetila nepoznata osoba koja ju je presrela nakon njegove sahrane i rekla: "Ti si sljedeća"

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, demantovao je navode medija da navodno postoji lista sa imenima svih protivnika Kremlja.

XS
SM
MD
LG